Не просто спеція. Сім лайфхаків, як використати діжонську гірчицю, щоб покращити смак страв
Діжонська гірчиця є найбільш універсальною серед решти, даруючи свою кремову текстуру та пряний смак. Розповідаємо, як іще можна використовувати її для довершення ваших страв.
Ви можете намазати гірчицю на бутерброди, щоб додати кислинки, або додати в заправку, щоб покращити салат. Якщо знати, як правильно використовувати цей інгредієнт, можна вдосконалити багато улюблених рецептів.
Що таке діжонська гірчиця?
Вона виникла у французькому місті Діжон. Це поєднання жовтого, коричневого та/або чорного насіння та білого вина та/або оцту. Виробництво будь-якої гірчиці починається однаково — цілі зерна коричневої, чорної або жовтої гірчиці подрібнюють, змішують з водою, кислотою (часто у формі лимонного соку, оцту та/або вина), цукром та приправами (сіль, перець і сушені трави).
Гладка або зерниста
Діжонська гірчиця може бути гладкою за текстурою (як майонез) або зернистою. Перший вид зазвичай гостріший на смак, а в другого є кислинка, коли зернятка лускають при розкушуванні.
Відмінність від решти видів гірчиці
Різниця між діжонською та іншими сортами гірчиці насправді зводиться до трьох речей: смаку, кольору та інгредієнтів, які використовуються для виробництва.
Смак. Діжонська гірчиця має гострий, типовий смак, на відміну від звичайної жовтої. Є й гостріші, але вони використовуються для додання невеликих смакових акцентівстравам, особливо насиченому, жирному та солоному м’ясу, як-от ковбаси та печеня.
Колір. Жовта має яскравий колір, а діжонська — каштановий відтінок. Більш гостра гірчиця має більш глибокий коричневий колір.
Інгредієнти. Жовта зазвичай готується з насіння жовтої гірчиці та оцту (або іноді води), тому вона найм’якша з усіх. Діжонська ж готується з комбінації жовтого, коричневого та/або чорного насіння, ця суміш робить її ідеально збалансованою. Більш гостра гірчиця складається з темнокоричневих чи чорних зерен.
Ось як діжонська гірчиця може покращити ваші улюблені рецепти.
1. Удосконалює смак заправки до салатів
Одна-дві чайні ложки діжонської гірчиці — це простий спосіб миттєво покращити заправку для салату. Білки та полісахариди в насінні також діють як стабілізатори, допомагаючи оливковій олії емульгуватись з іншими інгредієнтами.
2. Підсилює маринади та глазурі
Маринування м’яса, морепродуктів і овочів може покращити їх смак, то чому б не покласти в маринадну суміш гірчицю? Це додасть трохи кислинки та яскравості, не кажучи вже про те, що оцет допоможе розм’якшити жорсткіші шматки м’яса.
3. Робить виразнішими інші приправи
Поєднайте гірчицю з іншими приправами, як-от кетчупом, майонезом і огірками, щоб приготувати соус для гамбургерів, хот-догів тощо. Змішайте в мисці рівні частини майонезу та гірчиці, щоб зробити «діжонез», та змажте соусом сендвічі або подайте з картоплею.
4. Робить паніровку кращою
Використайте гірчицю для панірування м’яса, риби чи овочів перед запіканням або смаженням. Вона допомагає сухарям прилипати до того, що ви паніруєте, а також додає трохи смаку. Якщо ви любите більш традиційну паніровку в борошні та яйцях, додайте до яєчної суміші ложку гірчиці й побачите, наскільки ніжнішою вийде страва.
5. Додає смак класичним соусам
У соус бешамель часто кладуть трохи гірчиці як підсилювач смаку. З такими соусами її можна використовувати так само, як сіль і перець. Це допомагає додати страві кислинку і яскравість. Також гірчиця підходить для класичних соусів для стейків, риби чи свинячих відбивних, трохи їх загущуючи.
6. Покращує домашній майонез
Разом з яєчним жовтком гірчиця допоможе емульгувати олію. А поєднання із лимонним соком додає кислинку, яка врівноважує насиченість.
7. Збалансовує насичені страви
Щоразу, коли на столі є щось жирне, варто подавати й гірчицю. Це чудове доповнення до свинячої печені, грудки та лосося. Така проста на перший погляд приправа справді здатна довершити та збалансувати жирну їжу.