Заміна одного продукту в раціон знижує холестерин і підтримує здоров’я судин

24 жовтня, 13:07
Чим замінити м’ясо, щоб поліпшити показники холестерину (Фото: TheAngryTeddy/pixabay)

Чим замінити м’ясо, щоб поліпшити показники холестерину (Фото: TheAngryTeddy/pixabay)

Новий аналіз у галузі харчування показав: часткова заміна червоного м’яса рослинними джерелами білка допомагає підтримувати більш здоровий рівень холестерину і тим самим знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Учені з Іспанії проаналізували десятки клінічних випробувань, де порівнювали раціони з червоним м’ясом і без нього. В одному випадку м’ясо замінювали рослинними білками (бобові, соя, горіхи), в іншому — поєднанням тваринних і рослинних, а також продуктами з високим вмістом вуглеводів. Оцінювали показники холестерину, тригліцеридів, артеріального тиску та маркера запалення — С-реактивного білка.

Реклама

До огляду увійшло 36 клінічних досліджень. При заміні червоного м’яса рослинними білками загальний холестерин знижувався в середньому на 0,14 ммоль/л, а «поганий» холестерин ЛПНЩ — на 0,19 ммоль/л. Ці зміни вважаються клінічно значущими, оскільки з часом вони можуть зменшити ризик інфаркту та інсульту.

Якщо ж м’ясо замінювали сумішшю рослинних і тваринних білків, рівень тригліцеридів злегка підвищувався — приблизно на 0,21 ммоль/л. Значущих відмінностей у рівні артеріального тиску та запалення не виявлено. Вчені зазначають, що більшість досліджень були короткостроковими, тому необхідні довгострокові спостереження.

Результати підтверджують: важливо не просто їсти менше м’яса, а розумно вибирати заміну. Часта заміна яловичини, свинини або баранини стравами з сочевиці, квасолі, тофу або горіхів допомагає поліпшити ліпідний профіль крові та зміцнити здоров’я серця.

Повністю виключати м’ясо не потрібно — невеликі порції нежирних сортів можуть залишатися частиною збалансованого раціону. Головне — частіше віддавати перевагу рослинним білкам, цільнозерновим продуктам, овочам і корисним жирам.

Гарбуз і сочевиця: рецепт супу на щодень восени

Теплий та ситний гарбузово-сочевичний суп — ідеальна страва для прохолодних днів: він поєднує кремову текстуру гарбуза, поживність бобів та освіжаючий смак шпинату, швидко готується і підходить як для сімейної вечері, так і для пакування в ланч-бокс.

Вегетаріанський салат з квасолею і чилі без зайвого клопоту

Це просте поєднання смачних і корисних інгредієнтів створює неповторний тандем смаку у вашій тарілці. готуйте та насолоджуйтесь здоровою їжею.

Смажений пікантний тофу: «не можливо повірити, що це не курка»

Ця пікантна китайська страва точно сподобається веганам, вегетаріанцям, хоч від нею можуть бути в захваті і усі, хто полюбляє м'ясо.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини