Важливе питання. Чи справді алкоголь може запобігти харчовому отруєнню
Чи варто пити алкоголь, щоб запобігти отруєнню? (Фото: freepik/freepic.diller)
Експерти розвіюють міфи про те чи дійсно келих вина або пива може врятувати вас від харчового отруєння після вживання підозрілої їжі.
Це запитання не так давно поширювали в TikTok після того, як один користувач опублікував відео, на якому вони зробили знімок після того, як з'їли, можливо, отруєну їжу. За його словами, вживання алкоголю після вживання поганої їжі може допомогти запобігти хворобі.
«Що робити, якщо ви щойно з'їли їжу, а зараз сумніваєтеся, чи була вона корисною чи ні, і вас хвилює можливість харчового отруєння, як і мене зараз?» — сказав TikTokker. «Якщо ви досягли віку, у якому дозволено вживати алкоголь, і ви вживали їжу, яка, на вашу думку, не може бути корисною, випийте одну порцію міцних напоїв, і ви зменшите ймовірність захворіти».
Експерти кажуть, що в цьому може бути частка правди, але ця порада не така однозначна.
Алкоголь як речовина може вбивати хвороботворні мікроорганізми — подумайте про дезінфекцію спиртом або дезінфікувальним засобом для рук. Але вживання алкоголю, який, як відомо, завдає шкоди нашому здоров’ю, не має бути основним засобом запобігання харчовим отруєнням. Насправді вживання спиртного після їжі, що зіпсувалася, може лише погіршити ситуацію, а не покращити її.
Ми дійсно використовуємо спирт у дезінфікувальних засобах для рук і для очищення поверхонь, але середовище в шлунку зовсім інше.
Чи може вживання алкоголю зменшити ваші шанси на харчове отруєння?
Кілька досліджень вивчали питання про те, чи може алкоголь запобігти харчовому отруєнню, але отримані результати не означають, що алкогольні напої слід рекомендувати як захисний фактор. Також важливо зазначити, що дослідження нічого остаточно не доводять.
Стаття 2002 року, опублікована в журналі Epidemiology, розглядала, як почуваються люди, які вживали алкоголь після контакту із сальмонелою в Огайо, порівняно з тими, хто не пив. Дослідники дійшли висновку, що ті, хто вживав алкоголь, мали меншу ймовірність захворіти, але невеликий розмір вибірки (лише 51 людина була включена в дослідження) ускладнює зробити переконливі висновки щодо результатів, кажуть експерти. Автори навіть написали у дослідженні: «Ці висновки не означають, що алкогольні напої слід рекомендувати як захисний фактор проти інфекційних хвороб, що передаються харчовим шляхом».
Інше невелике дослідження, опубліковане в Epidemiology в 1992 році, виявило, що вживання напоїв із концентрацією алкоголю не менше 10% було пов’язане з «захисним ефектом» у людей, які їли заражені устриці. Але, знову ж таки, обсяг дослідження був обмеженим, кажуть експерти. Також була висунута ідея, що певні речовини у вині є антибактеріальними, що може бути корисним для людей, які їли отруєну їжу, але ця теорія не була доведена, і тому вона не повинна виправдовувати вживання вина для запобігання хворобам.
Дослідження 2001 року в журналі Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry вивчало, чи може вино вбивати бактерії Salmonella у мишей, і автори виявили, що «вино не було ефективним у профілактиці харчових захворювань in vivo у мишей».
Варто також зазначити, що навіть дослідження, які пов’язували вживання алкоголю зі зниженим ризиком захворювання, не довели, що алкоголь був причиною того, що учасники дослідження не хворіли. З іншого боку, вживання алкоголю може фактично збільшити ваші шанси захворіти, особливо якщо ви випили більше рекомендованої дози, кажуть експерти.
Як запобігти харчовому отруєнню
Існує багато відомих способів запобігання захворюванням харчового походження. Щоб уникнути хвороб, що передаються через їжу, Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) рекомендують:
- Часто мийте руки та очищуйте всі кухонні поверхні.
- Готуйте їжу до правильної температури. Термометр для м’яса може допомогти вам переконатися, що воно нагрілося настільки, наскільки воно повинно бути, перш ніж припинити його готувати.
- Негайно охолоджуйте залишки їжі, оскільки бактерії можуть розмножуватися на їжі, яку залишали надовго.
- Уникайте перехресного зараження, тримаючи продукти окремо на кухні.
Пам’ятайте, що ризик для вашого організму від надмірного вживання алкоголю переважує будь-яку теоретичну користь від запобігання хворобам.
Охолодження та баланс: рецепт мартіні з оливковою олією та морською сіллю
- Коктейлі, вино та сезонні страви. Куди піти у Києві за осіннім настроєм та смачною їжею і вином
- «Українське вино дійсно чудове». Сомельє Олексій Дуров про стан українського виноробства, лайфхаки проти похмілля та свої вина-фаворити
- Привід пишатися. Чотири вина з сорту Одеський чорний представлять на Всесвітньому конгресі виноградарства у Франції
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.