П’ять цікавих рецептів. Страви на Масницю для всієї родини
Євген Клопотенко: «Ці рецепти зроблять ваш Колодій вдвічі прекраснішим» (Фото: надано автором)
У багатьох це свято асоціюється з млинцями, але традиційно українці в цей час готували страви з молочних продуктів
Масниця, Масляна, Сиропуст, Колодій — це свято має багато назв. І у більшості воно, ймовірно, асоціюється з млинцями. Але традиційно українці в цей час готували страви з молочних продуктів: сиру, сметани, масла. Це можуть бути сирна запіканка, сирники чи налисники з сиром. А ще ліпили багато вареників — цілі макітри, з різними начинками.
Але якщо у вашій родині вже стали традиційними млинці, не хвилюйтеся. Тим більше, навіщо обирати, якщо можна приготувати і те, і інше? Саме тому я підготував добірку рецептів, які зроблять ваш Колодій вдвічі прекраснішим, масляним та сирним. Все, як і має бути цього тижня.
Солодкі вареники з сиром
Вареники можуть виручати в будь-яких ситуаціях. Вони пасують і на свято, і в піст, і на десерт — міняються лише начинки. Одна з найбільш традиційних і по-справжньому українських начинок — кисломолочний сир. Його часто готують солоним, часто солодким, і оцей останній варіант чудово виручає, коли потрібно подати десерт. Цей рецепт солодких вареників із сиром стане в пригоді на Масницю та в будь-який інший день.
Інгредієнти
- Для тіста:
- 400 г борошна
- 200 мл води
- 2 ст. л. олії
- 1 ч. л. цукру
- ⅓ ч. л. солі
Для начинки:
- 300 г сиру
- 1 ст. л. цукру чи меду
- 1 жовток
- 50 г масла
- сметана чи мед для подачі
Крок 1
У 400 г борошна додайте 200 мл води, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. цукру та ⅓ ч. л. солі. Ретельно перемішайте спершу ложкою, а потім домішайте тісто руками. Лишіть відпочивати на 10 хвилин.
Крок 2
Для начинки змішайте 300 г сиру з 1 ст. л. цукру чи меду та 1 жовтком. Ретельно перемішайте до обʼєднання інгредієнтів.
Крок 3
Розкачайте тісто в пласт товщиною пару міліметрів та виріжте кола склянкою чи спеціальною круглою формою. Рештки тіста зліпіть у кулю, знову розкачайте та виріжте решту кіл.
Крок 4
Викладіть начинку в вареники, щоб вони були досить повними, але гарно зліплювалися. На один вареник піде приблизно 1−2 ч. л. начинки, залежно від розміру вареників.
Крок 5
Закипʼятіть воду в каструлі та вкидайте туди вареники. Варіть їх 2−3 хвилини після повторного закипання води.
Крок 6
Подавайте вареники гарячими, змастивши 50 г масла, разом зі сметаною чи медом.
Вареники з сиром і гречаною кашею
Вареники з сиром — це безумовна любов українців, так само як і гречка. То чому би не поекспериментувати і не об'єднати їх в одну страву: вареники з сиром і гречкою. Звучить трішки дивно, згоден, адже гречку ми в начинку додавати не звикли. Однак виходить дуже цікаво та смачно, тому раджу спробувати.
Інгредієнти
- 360 г борошна + 40 г для підпилу
- 180 мл води
- 3 ст. л. олії
- 1 яйце
- дрібка солі
- 150 г гречаної крупи
- 250 г кисломолочного сиру
- 50 г вершкового масла
- 3 ст. л. сметани
Крок 1
Для тіста на вареники просійте 360 г борошна, додайте 180 мл теплої води і 3 ст. л. олії. Почніть замішувати тісто. Потім додайте дрібку солі та 1 яйце. Вимішайте еластичне тісто і залиште його відпочити на 20 хвилин під рушником.
Крок 2
Кілька разів промийте 150 г гречаної крупи, перекладіть в каструлю і залийте водою у співвідношенні 1:2. Варіть до готовності. Якщо у вас зі вчора залишилася відварена гречка у холодильнику, сміливо використовуйте її.
Крок 3
У мисці з'єднайте 250 г сиру з готовою гречаною кашею, перемішайте. Спробуйте начинку та посоліть до смаку.
Крок 4
На припиленій борошном поверхні розкачайте тісто та виріжте склянкою чи формою кола. Вкладайте всередину начинку та формуйте вареники будь-яким зручним для вас способом. Головне — намагайтеся добре защипнути тісто, щоб під час варіння начинка не випадала.
Крок 5
Закип’ятіть підсолену воду в середній каструлі, вкиньте туди вареники та варіть протягом трьох хвилин після того, як вони спливуть. Шумівкою дістаньте вареники і подавайте їх зі сметаною, змастивши 50 г масла.
Пухкі млинці на кефірі
Перше, що спадає на думку, коли ми чуємо слово «млинці» — це ті тоненькі кругленькі шматки тіста, які легко згорнути в будь-яку форму. От тільки так було не завжди. Традиційно українці готували на Масляну зовсім інші млинці, більше схожі на оладки, втім більші в діаметрі. Саме цю традицію я пропоную відновити.
Інгредієнти
- 300 мл кефіру
- 1 яйце
- 1 ст. л. цукру
- 2 ст. л. олії
- 1 ч. л. соди
- 270 г борошна
- 3 ст. л. олії для смаження
Крок 1
У великій мисці змішайте 300 мл кефіру, яйце, 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. олії та 1 ч.л. соди. Перемішайте до однорідності тіста.
Крок 2
Просійте 270 г борошна та додайте його в тісто. Розмішайте до обʼєднання всіх інгредієнтів. Тісто має бути досить густим.
Крок 3
Розігрійте пательню та змастіть її олією. Викладайте тісто ложкою, формуючи коло, трішки більше за панкейк.
Крок 4
Смажте млинці по 2−4 хвилин до золотавої скоринки з обох боків. Змащуйте сковорідку перед кожним новим млинцем. Подавайте млинці зі сметаною, медом чи вершковим маслом.
Млинці з пшоном
Золотаві кульки пшона знані в Україні вже багато-багато років. Та коли ми думаємо про пшоно, то частіше за все уявляємо кашу, інколи у поєднанні з гарбузом. Втім, нещодавно я дізнався цікавий рецепт, що об'єднує дві наші улюблені страви в одну — млинці з пшоном. Напередодні Колодія, або Масляної, це особливо актуально.
Інгредієнти:
- 200 г пшона
- 3 ст. л. борошна з гіркою
- 400 мл молока 2,5%
- 3 яйця
- 1 ст. л. цукру
- 50 г вершкового масла (для подачі)
- 400 мл води для варіння пшона
- дрібка солі
- 3 ст. л. соняшникової олії (+1 ст. л. для змащування пательні)
- 150 г абрикосового варення (для подачі)
Крок 1
Промийте 200 г пшона кілька разів, залийте окропом та залиште на 10 хвилин. Потім злийте рідину, перекладіть крупу в сотейник, налийте 400 мл води та варіть 10 хвилин. Після зніміть з вогню та вилийте рідину.
Крок 2
Перекладіть зварене пшоно у чашу блендера, влийте 200 мл молока 2,5% і дуже ретельно перебийте до отримання однорідної маси.
Крок 3
В окремій мисці збийте віничком 3 яйця з 1 ст. л. цукру.
Крок 4
Додайте до яєчної маси пшоняну, влийте 200 мл молока, яке лишилося, дрібку солі, 3 ст. л. з гіркою борошна та 3 ст. л. соняшникової олії. Перемішайте віничком до однорідності. У вас має вийти маса консистенції рідкої сметани. Якщо вона густіша, можете додати ще 1−3 ст. л. молока. Залиште млинцеве тісто на 10 хвилин, щоб клейковина розійшлася.
Крок 5
Розігрійте невеличку антипригарну пательню, змастіть її соняшниковою олією за допомогою кулінарного пензлика. Влийте трішки пшоняної суміші, дочекайтеся, поки добре підсмажиться низ, і тільки після цього переверніть на інший бік. Так само підсмажте всі млинці. У невеличкій каструлі розтопіть 50 г вершкового масла і полийте ним готові млинці та подавайте з абрикосовим варенням.
Налисники з сиром
І налисники, і млинці завжди були в топі українських страв поряд із борщем та варениками. І це круто! Нам готують їх в дитинстві, а потім ми дорослішаємо та готуємо їх для своїх друзів та рідних. Це наче така нитка смаку, якою всі українці зшиті між собою. Щоб ми були згуртовані й надалі, пропоную вам до Колодія також приготувати налисники із сиром.
Інгредієнти:
Для млинців:
- 250 г борошна
- 650 мл молока
- 3 яйця
- 2 ст. л. цукру
- 50 мл олії
- дрібка солі
Для начинки:
- 400 г кисломолочного сиру
- 50 г родзинок
- 1 яйце (опційно)
- 2 ст. л. цукру
- 100 г сметани (для подачі)
- 60 г масла (опційно)
Крок 1
Вбийте у миску 3 яйця і всипте 2 ст. л. цукру. Перемішайте віничком, доки не утвориться невеличка піна.
Крок 2
Влийте у миску половину молока, тобто 325 мл, додайте 250 г борошна і ретельно перемішайте, щоб не було грудочок.
Крок 3
Додайте 350 мл молока, що залишились, дрібку солі, 50 мл олії та ще раз добре вимішайте. Тісто має бути однорідним.
Крок 4
Розігрійте пательню без олії та виливайте тісто по ополонику. Смажте з обох боків, допоки не з’явиться легкий золотавий колір. Я смажив без олії, але за бажанням можете інколи змащувати нею пательню за допомогою кулінарного пензлика.
Крок 5
Для начинки змішайте 400 г кисломолочного сиру з 2 ст .л. цукру, 1 яйцем за бажанням. Додайте 50 г родзинок. Якщо вони сухуваті, їх варто попередньо замочити в окропі. І знову гарно перемішайте.
Крок 6
На край кожного млинця викладайте сирну начинку і загортайте у трубочку.
Крок 7
Краї кожної трубочки підгорніть всередину. Це дозволить начинці триматися всередині. Викладайте на тарілку. Якщо ви не хочете запікати, то вітаю, ви досягли жаданої мети — просто починайте їсти плід свої праці.
Крок 8
Хочете запекти? Тоді треба ще трішки потерпіти. Розігрійте духовку до 170 градусів. Дно та боки керамічної форми змастіть 10 г вершкового масла. Викладіть в неї налисники. Якщо форма дозволяє, кладіть цілими, якщо ні, то розріжте їх під кутом 45 градусів і за потреби розмістіть у два шари. Зверху змастіть 50 г розм’якшеного вершкового масла. Накрийте форму для запікання фольгою та поставте у розігріту до 170 градусів духовку на 30 хвилин. Готові налисники подавайте зі сметаною чи будь-яким соусом до смаку.
Сподіваюся, мені вдалося сформувати ваш святковий стіл. Але не соромтеся додавати до нього ще більше цікавих і смачних страв. Словом, ліпіть, варіть і смажте в задоволення. Адже, готувати — це просто. А готувати українське — це просто прекрасно.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут