Чотири чинники. Чому одна й та сама шкідлива їжа діє на всіх по-різному

25 вересня, 21:13
Оксана Скиталінська: «Одні й ті самі тригери по-різному впливають на людей» (Фото: Ivanko1980/Depositphotos)

Оксана Скиталінська: «Одні й ті самі тригери по-різному впливають на людей» (Фото: Ivanko1980/Depositphotos)

Усе залежить від «запасу міцності» організму

І справді — чому? Чому одна й та сама шкідлива їжа діє на всіх по-різному? Відповідь можна сформулювати так: усе залежить від «запасу міцності» організму — від генів, епігенетики (впливу способу життя) і стану мікробіому.

Реклама

1. Генетика, точніше, спадковість — це «стартові налаштування»

Гени детоксикації. Вони є у кожного з нас. Зокрема це CYP450 — сімейство ферментів у печінці, які «знешкоджують» ліки, токсини та продукти обміну, роблячи їх безпечнішими для виведення з організму. У когось ці ферменти працюють на максимум і швидко знешкоджують токсини. В інших — є «повільні» варіанти генів, через що накопичуються кінцеві продукти глікації чи канцерогени з їжі.

Гени запалення. Варіанти деяких генів (TNF-α, IL-6 — білків, які запускають запалення) роблять імунну систему реактивною. Тоді навіть солодке чи фастфуд запускають каскад цитокінів, викликаючи хронічне системне запалення.

2. Епігенетика — як живеш, так і працюють гени

Гени — це не вирок. Їхня робота «вмикається» або «вимикається» під впливом способу життя:

— нутрієнтно багата їжа (овочі, фітонутрієнти, білок, корисні жири, вітаміни, мінерали);

— сон і відсутність хронічного стресу;

— регулярна фізична активність.

Гени — це не вирок

Наприклад, навіть при «хороших генах» постійний стрес і надмірний кортизол ведуть до інсулінорезистентності та вразливості.

І навпаки, 80-річна людина з простим харчуванням, але міцним сном, достатнім рухом і низьким стресом, може довго підтримувати здоровий епігенетичний профіль (тобто увімкнені гени, що відповідають за антиоксидантний захист, ремонт ДНК, протизапальні механізми, і вимкнені — ті, що сприяють хронічному запаленню, старінню, пухлинному росту). Але таких людей в сучасному світі мало.

3. Мікробіом кишечника

Деякі бактерії (наприклад Candida) «люблять» прості вуглеводи. Вони через нервові та гормональні механізми стимулюють викид дофаміну, отже людина знову тягнеться до солодкого. Це не слабка воля, а біохімічний потяг.

Коли домінують «погані» бактерії (Proteobacteria, патобіонти), виникає:

— так званий «дірявий кишечник» і у кров потрапляють токсини;

— порушується метаболізм естрогенів, отже накопичуються канцерогенні метаболіти;

— пригнічується імунітет і стимулюється ріст пухлин.

4. Простий тригер

У такій «слабкій» системі прості вуглеводи і фастфуд — навіть не основна причина, а тригер, який запускає:

— різке підвищення цукру й інсуліну, що сприяє оксидативному стресу;

— «годування» прозапальних бактерій, які виділяють ендотоксини;

— сприятливе метаболічне середовище для ракових клітин (ефект Варбурга).

Як розірвати коло?

1. Підтримка детоксикації у печінці: броколі, всі сорти капусти, рукола, редька, кальцій-D-глюкарат, вітаміни групи В.

2. Нормалізація роботи кишечника і мікробіома: резистентний крохмаль (охолоджена картопля), пробіотики (L. acidophilus, L. rhamnosus).

3. Покращення чутливості до інсуліну — фізична активність і відсутність перекусів допомагають клітинам правильно реагувати на інсулін.

4. Відновлення циркадних ритмів і управління стресом.

Кортизол і статеві гормони використовують один і той же прегенолон (стероїдний гормон-попередник, із якого утворюються кортизол, прогестерон, естрогени, тестостерон та інші стероїдні гормони).

При хронічному стресі прегенолон іде на виробництво кортизолу на шкоду прогестерону (стероїдного гормону, який забезпечує підтримку нормального гормонального балансу в жінок).

Одні й ті самі тригери по-різному впливають на людей, бо все залежить від генів, епігенетики та мікробіому. Ми не можемо змінити гени, але можемо керувати способом життя й відновлювати баланс мікробіоти. Це і є справжня профілактика.

P. S. До речі, бургер не шкідливий, якщо булочка цілозернова.

Текст опубліковано з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Показати ще новини