Буряковий коктейль та «ряжанка-брюле». Ресторан української кухні вперше включили до Michelin Guide

16 вересня 2024, 13:15

Український ресторан Anelya Chicago є частиною фуд-сцени Чикаго в штаті Іллінойс. Його вперше включили в гастрономічний путівник Michelin Guide.

14 вересня МЗС України повідомило про те, що заклад зі стравами української кухні в американському Чикаго внесли у список гіду Michelin. В Anelya (Анеля) готують борщ, вареники з лохиною та беконом, полтавські галушки, голубці, банош, локшину з трюфелем, кров’янку та корейську моркву.

Реклама

Ось що пише про ресторан гід Мішлену на своєму сайті: «Хочеться східноєвропейського? Anelya постає зі своїми видатними стравами, такими як зелений борщ з кропом, голубці, і башня із закусок з невеличкими порціями соняшникового хумусу, все в чарівній атмосфері». Там розповідають, що заклад був названий на честь бабусі шеф-кухаря Джонні Кларка. Вона — уродженка Харкова, що й вплинуло на вибір кухні для закладу, коли шеф відвідував місто у 2023 році.

«Українська кухня, давно затьмарена одноманітністю радянських часів, переживає кулінарний ренесанс». — описують свій підхід у закладі. Майже на вході Anelya традиційно подають чарку хріновухи або ковток балканського вина. Інтер'єр закладу Мішлен описує як затишний, а про меню говорить, що воно має орієнтований на продукт підхід до традиційних спеціалітетів.

Так, наприклад, на закуску, яку презентують на башні із підносів, будуть мариновані гриби, квашені томати та баклажанові рулетики. Зелений борщ, який тут пропонують на обід насичений кропом і кропивою, наповнений вареним яйцем і шматочками картоплі. Пампушки до нього гід порівняв із халою, святковим єврейським хлібом. Серед знайомих десертів тут присутня ряжанка (12 $), що нагадує десерт крем-брюле через цукрову скоринку. А до складу одного з коктейлів під назвою входить Муза (The Muse) буряковий квас за 16 $. Каша, а саме гречана, тут подається із мигдалем та коричневим маслом.

Нещодавно у меню з’явилася сезонна новинка — томатний салат, з картоплею, фермерськими огірками, прикрашений часниковою сметаною і боттаргою (ікра риб тунця чи кефалі, яку після просолювання висушують та використовують як закуску).

Заклад робить і благодійні колаборації. В рамках такої приготували піцу Анеля приправлену білим часниковим соусом, українським фермерським сиром, моцарелою, вишнями, маринованим перцем, твердою салямі, і завершену свіжим кропом зверху. Кошти від проданих за липень піц пішли на підтримку BlueCheck Ukraine і неприбуткових організацій на лінії фронту в Україні.

Помітно, що майже кожна знайома українцям страва отримала певні модифікації та осучаснення через погляд шеф-кухаря. Смаки української кухні отримали нові втілення у безлічі коктейлів та страв, які постійно оновлюють. Це відзначали й інші гастрорейтинги міста Чикаго. Так, Anelya увійшла у 25 найкращих ресторанів Чикаго на думку The Infatuation, у підбірку від медіа Bonappetit, і про них писали у WBEZ Chicago.

Путівник Michelin Guide — це престижний гастрономічний ресторанний рейтинг, який оцінює ресторани та готелі по всьому світу.

Показати ще новини