Не бійтеся їсти яйця. Нове дослідження демонструє переваги від щоденного вживання цього продукту та розвінчує міф про шкідливий холестерин
Багато людей бояться їсти яйця через збільшення рівня холестерину та потенційний вплив на здоров’я серця. Вчені ставлять під сумнів це уявлення.
У дослідженні PROSPERITY, представленому на щорічній науковій сесії Американського коледжу кардіології, взяли участь 140 пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями або з високим ризиком розвитку. Дослідження мало на меті оцінити вплив споживання 12 або більше яєць на тиждень порівняно з безяєчною дієтою (менше двох яєць на тиждень) на холестерин ЛПВЩ та ЛПНЩ, а також на інші ключові маркери здоров’я серцево-судинної системи протягом чотирьох місяців.
Серцево-судинні захворювання пов’язані з такими факторами, як високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину та підвищений ІМТ і діабет. Дієтичні моделі та звички можуть мати значний вплив на це, і існує багато суперечливої інформації про те, чи безпечно їсти яйця при наявності хвороб серця. Наведене дослідження дає впевненість у тому, що споживання яєць є нормальним щодо впливу на ліпіди протягом чотирьох місяців, навіть серед населення з більш високим ризиком.
Переваги вживання яєць
Вони є поширеним і відносно недорогим джерелом білка та харчового холестерину. Дослідники особливо зосередилися на збагачених яйцях, які містять менше насичених жирів і додаткові вітаміни та мінерали, такі як йод, вітамін D, селен, вітамін B2, 5 і 12, а також омега-3 жирні кислоти. Пацієнти в дослідженні були випадковим чином розподілені на дві групи. Перша їла 12 яєць на тиждень, а друга — менше двох.
Учасникам було 50 років і старше, половина — жінки, а 27% - темношкірі. Усі пацієнти раніше перенесли одну серцево-судинну подію або мали два серцево-судинні фактори ризику, такі як високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину, підвищений ІМТ або діабет.
Результати дослідження: відсутність негативного впливу на рівень холестерину
Науковці порівнювали рівні холестерину ЛПНЩ та ЛПВЩ на початку та через чотири місяці. Результати показали зниження на -0,64 мг/дл і -3,14 мг/дл холестерину ЛПВЩ («хороший») і холестерину ЛПНЩ («поганий»), відповідно, у групі, де яйця споживали частіше. Хоча ці відмінності не були статистично значущими, дослідники припускають, що споживання 12 яєць щотижня не мало негативного впливу на рівень холестерину в крові.
Крім того, дослідження спостерігало чисельне зниження загального холестерину, кількості частинок ЛПНЩ, apoB (іншого ліпідного біомаркера), високочутливого тропоніну (маркера пошкодження серця) і резистентності до інсуліну, у той час як рівень вітаміну B підвищився.
Важливість збалансованого харчування
Тож чому яйця отримали погану репутацію? Плутанина виникає через те, що жовтки містять холестерин. Однак експерти припускають, що більш важливо те, що люди їдять разом із яйцями, наприклад, тости з маслом, бекон та інші види м’яса, які не є корисними для серця. Люди повинні консультуватися зі своїм лікарем, щоб розробити індивідуальний план здорового харчування, який би сприяв підтримці серцево-судинної системи.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.