Яйця та сальмонела. Що ви повинні знати для безпечного зберігання та споживання
За оцінками FDA (США), яйця, заражені сальмонелою, спричиняють 142 000 захворювань щороку.
Сальмонела, різновид бактерій, передається яйцям через інфікованих курей, які контактують з переносниками — гризунами, птахами та мухами. Після зараження курка не має зовнішніх ознак захворювання, але в деяких її яйцях може бути відкладена невелика кількість сальмонели. Хоча ця кількість нешкідлива, вона може швидко зрости до небезпечного рівня, якщо яйця не охолодити швидко та не підтримувати їх у прохолоді під час зберігання та транспортування.
Яйця також можуть заразитися, захоплюючи бактерії із зараженого середовища або зіпсованого обладнання, яке використовується в процесі очищення та пакування.
Хоча ви мало що можете зробити з яйцями до їх надходження в магазин, є кілька шляхів, щоб мінімізувати ризик зараження сальмонельозом.
• Будьте уважним покупцем
Купуйте чисті яйця без тріщин. FDA рекомендує купувати яйця лише з холодильника, але більшість яєць, які продають на ринках місцеві фермери, зберігаються при кімнатній температурі. І ваша відповідальність як уважного покупця полягає в тому, щоб точно знати про умови, в яких виробляються та зберігаються яйця. Незалежно від того, де ви купуєте яйця, кладіть їх в холодильник, як тільки прийдете додому. При цьому треба зберігати яйця в оригінальній упаковці в найхолоднішій частині холодильника.
• Уникайте перехресного забруднення
Перш ніж працювати з сирими яйцями, ретельно вимийте робочу поверхню, посуд і руки водою з милом. Зробіть те ж саме з будь-якими поверхнями, які контактують із сирими яйцями під час приготування.
• Ретельно варіть яйця
Щоб уникнути зараження сальмонельозом, яйця слід варити до твердості білків і жовтків. Страви, що містять яйця, такі як запіканки, слід готувати при температурі щонайменше 180 градусів. Що робити, якщо ви любите рідкі яйця або вам потрібно сире для такої страви, як салат «Цезар»? Ви можете використовувати пастеризовані яйця, які були нагріті до температури, що вбиває бактерії. Ця порада особливо актуальна для людей похилого віку, дуже молодих або з ослабленою імунною системою. Якщо ви варите непастеризовані яйця лише до тих пір, поки жовтки не стануть рідкими, вони не досягнуть достатньо високої температури, яка вб'є бактерії, тому ви ризикуєте заразитися. Чи є це прийнятним ризиком чи ні, вирішувати вам.