Пояснюють вчені. Споживання цих горіхів зменшує ризик запалення та раку товстої кишки
Які горіхи найкорисніші (Фото: freepik/freepik)
Клінічні випробування підтверджують переваги споживання волоських горіхів для покращення здоров’я товстої кишки та профілактики раку.
З’явилися нові висновки про користь вживання волоських горіхів. Результати клінічних досліджень Школи медицини UConn на обкладинці квітневого випуску журналу Cancer Prevention Research показують, що волоські горіхи зменшують системне запалення, а також знижують ризик раку товстої кишки.
Чому волоські горіхи?
Показано, що елагітаніни, поліфенольні сполуки рослинного походження, які містяться у волоських горіхах, метаболізуються виключно мікробіомом кишечника в широкий спектр протизапальних молекул, які називаються уролитинами. Ці уролитини пов’язані з дуже потужними протизапальними властивостями і можуть навіть пригнічувати рак.
«Елагітаніни у волоському горісі мають важливі протизапальні та протиракові властивості, які ми спостерігаємо у пацієнтів у наших клінічних дослідженнях, зокрема перетворення елагітанінів у кишківнику на потужний протизапальний засіб, уролітин А», — повідомляє доктор філософії Даніель В. Розенберг, та його мультидисциплінарна команда дослідників у Школі медицини UConn.
Грецький йогурт з фруктами та горіхами
Розенберг є головою HealthNet з біології раку та є дослідником у Центрі молекулярної онкології. Він вивчав властивості волоського горіха більше десяти років і досліджував зв’язок між споживанням та його протизапальними властивостями.
Результати клінічних випробувань дослідницької групи UConn показують, що високий рівень уролітину А, який утворюється мікробіомом кишечника, позитивно впливає на зниження запальних маркерів у зразках крові, сечі та фекалій і навіть може позитивно впливати на імунні клітини в поліпах товстої кишки.
Для клінічного випробування пацієнтів у віці від 40 до 65 років із підвищеним ризиком раку товстої кишки направляли на дослідження з відділу гастроентерології UConn Health, академічного медичного центру Університету Коннектикуту. Кожного з 39 учасників дослідження перевірила група клінічних досліджень у лікарні UConn John Dempsey і попросила заповнити анкету NIH щодо частоти прийому їжі для аналізу доктором філософії Оком Чуном, епідеміологом з питань харчування в Коледжі сільського господарства, охорони здоров’я та природних ресурсів UConn Storrs. Пацієнтів попросили протягом тижня уникати всіх продуктів і напоїв, що містять елагітанін, щоб встановити рівень уролітину на рівні близько до нуля, перш ніж вони почнуть споживати багаті на елагітанін волоські горіхи як частину своєї дієти, що контролюється. Наприкінці тритижневого дослідження всі учасники пройшли колоноскопію високої чіткості.
Салат зі свіжими овочами і волоськими горіхами на Песах: з легкою цитрусовою ноткою
Серед ключових висновків: підвищений рівень уролітину А в сечі пацієнтів корелює з рівнями сироватки пептиду YY, цікавого білка, який асоціюється з пригніченням колоректального раку. Було також виявлено зниження рівня кількох маркерів запалення, присутніх у крові, особливо у пацієнтів із ожирінням, які мали найбільшу здатність утворювати уролітини мікробіомом свого кишечника.
Розенберг також використовував технологію просторового зображення у великих розмірах, яка дозволила вченим розробити детальне уявлення про прямі клітинні взаємодії, присутні всередині поліпів товстої кишки, які були видалені під час колоноскопії в кінці дослідження. Ця технологія візуалізації показала, що пацієнти з високим рівнем уролітину А, який утворюється після споживання волоських горіхів, безпосередньо пов’язані зі зниженими рівнями кількох важливих білків, які часто присутні в поліпах, показуючи вперше, як вживання горіхів може безпосередньо покращити здоров’я товстої кишки.
Рецепт печива Колечко з волоськими горіхами
Дослідницька група також виявила, що білок віментин, який часто асоціюється з більш запущеними формами раку товстої кишки, значно зменшився в тканинах поліпів, отриманих від пацієнтів, які також утворили найвищий рівень уролітину А в своєму кишковому мікробіомі.
Ці важливі нові результати дослідження ґрунтуються на попередній роботі доктора Масако Наканіші, доцента лабораторії Розенберга, яка показала в кількох попередніх публікаціях, що волоські горіхи мають корисну та протиракову дію на товсту кишку схильних до раку мишей, ключові висновки, які спонукали до нинішнього клінічного випробування.
«Уролітин А має дуже позитивний вплив на запалення і, можливо, навіть на профілактику раку», — каже Розенберг. «Наше дослідження доводить, що дієтичні добавки з волоськими горіхами можуть підвищити рівень уролітину в загальній популяції у людей з правильним мікробіомом, одночасно значно зменшуючи кілька запальних маркерів, особливо у пацієнтів із ожирінням».
Розенберг робить висновок: «Наше дослідження надає вагоме обґрунтування для включення в раціон елагітанінів волоських горіхів для профілактики раку. Поживні речовини волоських горіхів можуть сприяти зниженню ризику розвитку раку. Є багато потенційних переваг, які можна отримати від споживання волоських горіхів, з настільки невеликим ризиком негативних наслідків, що просто з'їдати жменю щодня — це справді те, що ви можете легко зробити для довгострокової користі для здоров’я».
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.