«Ринок шашлику заслуговує окремого посту». Ресторатор, який служить, привернув увагу до гастрокультури прифронтового Краматорська
Львівський підприємець та ресторатор-військовий Сашко Боїм (Фото: Instagram @sashko.boim)
Прифронтові міста України постійно знаходяться під обстрілами, але в них також триває життя. Про це нагадують кав’ярні, кафе, інші точки з їжею та напоями, до яких можна завітати для перепочинку. Про такі місця розповів військовий Сашко Боїм.
Львівський ресторатор, підприємець та співзасновник проєктів ПанБоїм, Боїм Кебаб, Довгі бурхливі оплески та Papí у Львові, він мобілізувався в липні 2024 року. Сашко Боїм веде свій Телеграм-канал Сашко Боїм та БоСлужу і водночас служить у батальйоні безпілотних систем Хижаки висот. У своєму дописі він розповів гастрономічні новини з прифронтових міст Донеччини.
Зокрема йшлося про те, що у Краматорську є кавʼярні третьої хвилі. Тобто такі, де працюють виключно зі свіжообсмаженою кавою, знають повний шлях кавових зерен від виробника до чашки, а також використовують виключно сорт арабіка якості speciality. Тому у таких кав’ярнях у Краматорську можна випити фільтр-каву, та «у цілому кавова культура представлена добре. Економіка питання — 40 грн за „відро“ смачного фільтру».
У районі тамтешнього базару є шаурма з вогню з куркою та свининою на вибір. Також можна з'їсти на перше «харчо» або «піті», а в меню — бургер великого розміру та шашлик. Середній чек складе близько 300 грн. Як зазначив ресторатор-військовий, ринок шашлику заслуговує окремого посту. Навіть у маленьких точках і стихійних фургонах на дорогах Донеччини можна замаскуватись смаженим на вогні «м'ясидлом». Сашко Боїм виокремив і те, що регіон має суттєвий ринок піци на заквасці. Одначе закладів він не називав з метою зберегти місце як особливе. Ще в меню: суші, том ям, сніданки, десерти та обіди, а середній чек — 450 грн.
«Не можу не згадати млинцеву», — йдеться у пості про монопродуктовий заклад у спальнику, в цокольному приміщенні. Такм готують власне млинці, а також панкейки, перші страви і салати.
Обабіч всього на Донеччині широкий асортимент безалкогольного пива, вина (навіть «фраголіно») та енергетиків. «Особливої уваги та поваги заслуговують поодинокі точки, в яких до 20:45 можна вхопити хот-дог на перекус. А одного разу мені навіть пощастило о 20:30 взяти розігріті крильця барбекю в МАФі неподалік центру». — написав Сашко. У коментарях до свого посту він порадив кілька закладів у Краматорську, куди можна сходити на побачення. Серед них Родина, Духовка бар та Друзі. Підприємець вказав і те, що коли його накриває ностальгія — він йде у Львівські круасани, але за три місяці був там лише один раз.
«Зрештою, як і по всій країні, гравці ринку відчули складнощі. Іноді можна побачити зачинені заклади навіть не в комендантський час». — зазначив він про гастрономічний стан справ Донеччини.
- Їжа війни. Історії людей та їхніх страв у проєкті War Cookbook. Ukraine, які дарують надію
- Росія завдала удару по Краматорську: повідомлялося про загрозу балістики, є постраждалі
- «Путін обрав посилення війни». Ракетні удари РФ по цивільних — це відповідь Трампу, про припинення вогню до Великодня можна забути — Фесенко