Їжте ці продукти щодня. 10 українських суперфудів: чим вони корисні та як що з ними готувати
Українські локальні та сезонні продукти — це скарбнички поживності та смаку. Замініть чіа на льон, кіноа на пшоно, а капусту кале на гарбуз.
Суперфуд — слово, яке на слуху у багатьох з нас. Це продукти, які особливо багаті на корисні речовини і приносять купу здоров’я кожному хто їх регулярно споживає. Хоча, суперфуди насправді й не є магічною пігулкою від хвороб та недуг, але якщо включати ці продукти у свій раціон, ваше самопочуття вірогідно покращиться.
Утім, зазвичай ми чуємо про користь іноземних продуктів, які не характерні нашій місцевості, і часто навіть не ростуть поблизу. Це не означає, що українські рослини менш поживні та смачні. Українська кухня здавна заповнена багатьма продуктами, які допомагають зберігати потрібний рівень енергії, підтримувати здоров’я та покращувати настрій навіть у складні історичні періоди.
1. Обліпиха
Ягоди обліпихи — багате джерело каротиноїдів, що прекрасно впливають на зір. За вмістом аскорбінової кислоти обліпиха не поступається чорній смородині, а вітаміну А в ній стільки ж, як в абрикосах. Обліпихова олія тисячоліттями використовується як природний засіб від різних недуг. Її добувають з ягід, листя та насіння обліпихи. Вважається, що вона надає переваги для здоров’я: від сяяння волосся та шкіри і до меншого ризику раку та серцевих захворювань. З нею ви можете приготувати салат із цвітної капусти з обліпиховим соусом, обліпихові млинці, чизкейк, кекси та підливки до м’яса та відбивних.
2. Насіння льону
Українська кухня повно можливостей з використанням насіння. Наприклад, лляне — прекрасна альтернатива відомому чіа. У ньому багато рослинного білка, клітковини та кальцію, а ще — жирні кислоти, вітамін А і ферменти. Воно зазвичай використовується для поліпшення здоров’я травлення. Лляне насіння також може допомогти знизити рівень загального холестерину в крові та ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ, або «поганого» холестерину), що може сприяти зниженню ризику серцевих захворювань. Воно універсальне у кулінарії настільки ж, наскільки й корисне. Спечіть з ним печиво, додавайте до пасок, кексів та пирогів, прикрасьте ранкову вівсянку і домашні цукерки, посипайте салати, як от із руколи та полуниці.
3. Квасоля
Магічний дует білка та клітковини квасолі має безліч переваг, включаючи контроль ваги. Квасоля — одне з найкращих джерел розчинної клітковини, яка природним чином знижує рівень холестерину, стверджує американська Національна асоціація ліпідів. Боби квасолі також повні калію, який регулює кров’яний тиск. Антиоксиданти, які вони містять, допомагають зменшити пошкодження клітин. Таким чином, антиоксиданти допомагають запобігти хронічним захворюванням. Темні боби мають більше цих антиоксидантів, оскільки в них більше пігментів, які їх містять. Щоб додати квасолю у дієту куштуйте різноманітні рагу, борщі з квасолею, що є популярним поєднанням. Класичним дуетом в українській кухні ще є квасоля та гриби, як на Святвечір. Особливо сучасному гурману сподобається хумус з квасолі. Ви можете зробити й іншу намазку, додати до соусу пюре. Наприклад, змішайте квасолеву пасту з томатною, додайте лимонного соку, в’ялені томати та улюблені спеції. Не забувайте й про консервовану квасолю як додаток до поживого сніданку (як то роблять англійці).
4. Гарбуз та насіння
Відомий осінній продукт недарма вживають у шаленій кількості в сезон. З'ївши одну страву з гарбузом ви можете отримати денну норму вітаміну А. Згідно з дослідженнями, ми зазвичай упускаємо з харчування свою норму цього елемента. Також цей помаранчевий символ Геловіну багатий на вітамін С та калій, клітковину й повільні вуглеводи, що насичують на довго. Приготувати ви можете з ним гарбузові каші та супи-пюре — солодкі з ваніллю чи додати часнику і мускатного горіха. Він буде фішкою вашого печеного м’яса і яскравого салату. Експериментуйте, і додайте до яєчні з м’яким сиром та сезонною зеленню.
Також не забувайте про насіння — переможець змагання за вмістом магнію серед усіх продуктів у нашому раціоні. Цей елемент допоможе регулювати різноманітні біохімічні перетворення в організмі людини. Насіння гарбуза — поклади марганцю і фосфора, білків та клітковини тощо. Додавайте до ваших крем-супів, у салати, посипте вівсянку та випічку, їжте на перекус.
5. Пшоно
Це саме той продукт, за який іноземці готові платити шалені гроші у дорогих ресторанах. Користь та поживність цієї каші цінували ще козаки, та й просто українці протягом історії. Наприклад, відомими досі є куліш та тетеря. Пшоно багате на ніацин, який важливий для здоров’я шкіри та функціонування органів. Воно також містить бета-каротин, особливо темні зерна, який перетворюється на вітамін А, допомагає організму боротися з вільними радикалами та підтримує імунну систему. Крупа містить помірну кількість білків, доповнює наш раціон цинком, калієм та вітаміном B6. Приготуйте пісні голубці з цією кашею, спробуйте її з індичкою і овочами, приготуйте теплий зелений салат, додайте перемелене борошно пшона в сирники, кекси та фруктові тістечка. Також скуштуйте качану кашу в кафе чи ресторані української кухні.
6. Лобода
Лобода містить мікроелементи, такі як селен і цинк, а також магній, кальцій і залізо. Що стосується вітамінів, то лобода є гарним джерелом вітамінів С і К.Завдяки високому рівню поживних речовин, додавання орача до свого раціону може принести користь для здоров’я, наприклад, покращити травлення, метаболізм імунної системи.
Одне дослідження вивчало, яким чином екстракт листя лободи може мати антидіабетичні властивості. Протушкуйте листя лободи в сметані та додавайте як начинку в омлет чи до картопляного пюре, приготуйте весняні салати зі шпинатом, цибулею та кропивою, додавайте до зеленого борщу та крем-супу.
7. Гречка
Це дуже поживний цільний злак, який багато хто вважає суперпродуктом. Якщо ви поглянете на меню найкращих ресторанів закордоння, там знайдете гречані панкейки, попкорн з гречки та розмаїття корисних страв з цією крупою. Якщо для нас це звичайний продукт — то іноземці по-особливому цінують корисні властивості гречки. Деякі переваги гречки для здоров’я можуть включати поліпшення здоров’я серця, сприяння зниженню ваги і допомогу в боротьбі з діабетом. Гречка є хорошим джерелом білка, клітковини та енергії. Багата на корисні для серця поживні речовини, зокрема магній і клітковину. Крім того, це гарне джерело рослинних сполук рутину та кверцетину, які мають захисні антиоксидантні властивості. Страви з цієї каші знайомі нам усім. Спробуйте щось нове для вас: гречану пасту з креветками, оладки з кленовим сиропом, гречану гранолу з фініками, гречане ризото з рибами та гречаний чай.
8. Калина
Користь калини обумовлена наявністю в ній різноманітних вітамінів, амінокислот, ефірних олій, пектинів і дубильних речовин. Чай з калини рекомендують людям з гіпертонією, атеросклерозом, гастритом, колітом, виразкою шлунка. Цілющі властивості ягід червоної калини допомагають позбутися спазмів судин, шкірних висипань і носових кровотеч. Ви можете використовувати її усюди, де ви би використали смородину чи чорницю: готуйте чизкейки, соус до сирника чи печеного м’яса, використайте як начинку до пиріжків та млинців, додайте трохи ягід до весняного салату чи ранкового сніданку з каші.
9. Кропива
Ця поживна рослина, популярна в західній фітотерапії. Вона може зменшити запалення, симптоми сінної лихоманки, артеріальний тиск і рівень цукру в крові. Листя і корінь кропиви містять широкий спектр поживних речовин, зокрема вітаміни A, C і К, а також кілька вітамінів групи В. З кропиви виходять також надзвичайні страви на кштал борщу та супів, медових кексів з нею, салатів із яйцем та сметаною. Використайте кропиву у начинці пиріжків, французького кішу та тартів, тобто всюди, де взяли б шпинат.
10. Волоські горіхи
Цікавий та універсальний продукт, повний незамінних поживних речовин, таких як омега-3 жирні кислоти та антиоксиданти. Їх також легко включити у свій раціон, щонайменше через їхню доступність та недорогу ціну відносно інших магазинних горіхів.Волоські горіхи мають більшу антиоксидантну активність, ніж будь-який інший поширений горіх. Ця активність забезпечується вітаміном Е, мелатоніном і рослинними сполуками, які називаються поліфенолами, що містяться у великій кількості в шкірці волоських горіхів.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.