Чеколядова бабка на Великдень. Як приготувати шоколадну випічку за рецептом кулінарки Ольги Франко
Чеколядова бабка — насичена шоколадом, м’яка та ніжна великодня випічка.Це рецепт з книги Перша українська загально-практична кухня 1929р. Її авторка — українська кулінарка 20 століття Ольга Франко, яка зараз відома завдяки фільму Смак свободи.
Сьогодні чеколядову бабу пропонує приготувати онука Ольги — Іванна Міліянчук. На своєму сайті Практична кухня. Забуте і нове вона розповідає про сімейні рецепти та традиції, які передались їй від мами та бабусі Ольги Франко.
Цей рецепт, пише Іванна на сайті, цікавий тим, що до складу тіста не входить, як ми звикли, молоко. Для виготовлення цієї булки використали італійську опару «біґа», яку замішують з дуже малої кількості дріжджів, води й муки. Діла її лишають ферментуватися при досить низькій температурі. Таку опару, переважно, використовують для виготовлення тіста на піцу, рідше для булок та хліба. ЇЇ назва походить від возів запряжених кіньми, які мали силу тягнути велику вагу.
Чеколядова баба
Інгредієнти на опару:
- 80 г муки
- 40 г води
- 1 г свіжих дріжджів
Змішати всі інгредієнти, замісити маленьку кульку тіста, накрити харчовою плівкою, покласти в холодильник на ніч.
Інгредієнти на тісто:
- 200 г муки
- 14 г свіжих дріжджів
- 100 г масла
- 3 яйця
- 7 жовтків
- 30 г цукру
- 30 г меду
- 25 г какао
- 50 г розтопленої чорної чеколяди
- щіпка солі
- 200 г різних цукатів
- 80 г порізаної на кусочки чорної чеколяди
- приправи: цедра з двох помаранч, ваніль, 1 біб Тонка (можна купити в магазині спецій)
Всі інгредієнти мають бути холодні і розраховані. Рецепт розраховано на 4 формочки 8×11 см.
Спосіб приготування:
- В миску кухонного комбайна насипати муку та какао, додати яйця, цукор, мед, дріжджі, сіль та опару, яку рвемо на шматочки.
- Перемішати додаючи по одному 5 жовтків. Місити на середній швидкості 10 хвилин.
- Додати в три етапи порізане на квадратики холодне масло (кожна частина масла має вмішатись в тісто, тоді даємо наступну)
- Покласти тісто на 30 хвилин в холодильник. За цей час розтопити чеколяду.
- До тіста додати потерту цедру, біб тонка, ваніль та два жовтки, перемішати, влити холодну розтоплену чеколяду. Місити 10 хвилин.
- Тісто накрити плівкою, залишити на годину при кімнатній температурі.
- Насипати всі сухофрукти й порізану чеколяду, вимішати.
- Накрити тісто плівкою, покласти в холодильник на 4 години.
- Витягнути, почекати пів години, тоді розділити тісто на 4 частини, сформувати кульки, лишити на 20 хвилин.
- Перекласти в формочки (має бути заповнено на ⅓), накрити плівкою, почекати, щоб збільшилось в три рази.
- Пекти при температурі 170° 40 хвилин.
- Спечені бабки проколоти внизу шпажкою, підвісити вверх дном, поки не вистигнуть.