Не пхайте в холодильник. Як зберігати випічку, щоб вона довше залишалася м’якою та свіжою

4 листопада, 06:33
Домашня випічка (Фото: depositphotos.com/kovalnadiya.ukr.net)

Домашня випічка (Фото: depositphotos.com/kovalnadiya.ukr.net)

Свіжа, волога, пухка, м’яка випічка — і це навіть після кількох днів зберігання. Звучить як магія, але це повна реальність, коли ви знаєте кілька лайфхаків.

Свіжоспечене печиво, тістечка, бісквіти: чи є щось краще, коли хочеться чогось солодкого? Воно майже миттєво задовольняє потреби, що важко сказати про іншу випічку. Багатошарові торти потрібно збирати, фруктові пироги потребують часу вистигнути, заморожені десерти повинні застигати годинами. Але не печиво! Воно швидко випікається, швидко охолоджується і, ймовірно, швидко зникає у вашому домі. Але оскільки ви не приготуєте лише кілька штук для чаювання, а відразу деко — цю всю кількість треба десь зберігати, так само як і увесь попередній список випічки, яку ви готуєте наперед. Пропонуємо вам короткі лайфхаки з того де та скілкьи зберігати вашу випічку, а для початку — трошки наукових пояснень.

Реклама

Випічка черствіє з трьох основних причин: втрата вологи та ретроградація крохмалю. Ці процеси починаються майже відразу після випікання і є основною причиною харчових відходів та втрати якості.

З часом волога мігрує з м’якушки до скоринки і, зрештою, в повітря, роблячи солодкий десерт сухим. Паралельно молекули крохмалю починають перекристалізовуватися в процесі, який називається ретроградацією, що робить м’якушку більш щільною. Цікаво, що цей процес відбувається швидше при низьких температурах, ніж при кімнатній. Хоча температура в холодильнику допомагає сповільнити ріст цвілі, вона прискорює черствіння, тому зберігання хліба або м’якої випічки в холодильнику часто не продовжує їхню свіжість. Але це працює інакше з морозильною камерою. Вода всередині продукту там замерзне швидше, і не дасть йому зіпсуватися. Тому якщо ви хочете зберегти випічку на довше чи зробити заготовки на потім — це гарний варіант.

Печиво та брауні

Печиво слід зберігати за кімнатної температури в герметичному контейнері, де воно зберігатиметься до п’яти днів. Важливо також тримати разом лише ті види печива, які мають однакову текстуру: хрустке з хрустким, а вологе з вологим. Також уникайте зберігання печива з домінуючими смаками, як-от арахісове, разом з печивом з більш ніжними. Якщо у вас немає контейнера, ви також можете загорнути печиво в харчову плівку, потім в алюмінієву фольгу та покласти у великий пакет, що закривається. Ті самі правила зберігання застосовуються і до брауні.

Зберігання печива в банці (Фото: depositphotos.com/beats1)
Зберігання печива в банці / Фото: depositphotos.com/beats1

Бісквіти й торти

Бісквіти для тортів без глазурі можна загорнути в харчову плівку та зберігати за кімнатної температури протягом одного-двох днів перед збиранням. Зібраний торт з глазур’ю або помадкою слід зберігати в холодильнику. Але слід поставити в холодильник, щоб глазур застигла, перш ніж його загортати в харчову плівку. Або покладіть у герметичний контейнер і зберігайте в холодильнику до семи днів.

Кекси

Подібно до торта, кекси без глазурі можна зберігати на столі в герметичному контейнері протягом двох-трьох днів перед вживанням. Кекси з глазур’ю слід зберігати в герметичному контейнері та в холодильнику. Також дайте кексам повністю охолонути перед заморожуванням, якщо воно планується. Потім загорніть окремо в харчову плівку та заморожуйте до двох місяців. Розморожуйте за кімнатної температури, потім розігрійте в мікрохвильовій печі або духовці. Дайте мафінам або кексам постояти за кімнатної температури 3−4 години (або навіть на ніч), а потім розігрійте їх перед подачею. Глазур — лише тоді, коли все вистигне і буде готове до подачі.

Приготування кексів (Фото: depositphotos.com/Kukota)
Приготування кексів / Фото: depositphotos.com/Kukota

Тістечка

Їх слід зберігати в герметичному контейнері за кімнатної температури протягом двох-трьох днів. Дріжджову випічку найкраще споживати протягом доби після випікання, і його можна зберігати в паперовому пакеті за кімнатної температури. Однак, якщо там міститься багато фруктів, краще все-таки покласти в холодильник, в герметичний контейнер.

Пироги

Спосіб зберігання пирога залежить від його інгредієнтів. Якщо він містить сирі молочні продукти або яйця, як-от гарбузовий пиріг, його слід загорнути в харчову плівку та поставити в холодильник на строк до чотирьох днів. Фруктові пироги можна зберігати за кімнатної температури протягом приблизно одного дня, але після цього краще охолодити або заморозити. Пироги з низьким вмістом вологи (наприклад, пиріг з пеканом) можна зберігати за кімнатної температури до трьох днів. Але для кожного з них потрібна буде герметична упаковка та відсутність доступу повітря.

Майте на увазі, що запам’ятати час пакування на кожний продукт — щонайменше складно. Тому скористуйтеся лайфхаком стікерування. Просто залиште помітку на упаковці з вашою випічкою, де буде дата й час виготовлення, щоб ви чітко орієнтувалися і не пропустили момент.

Показати ще новини