Гіперсмачні. Що їсть дослідник ультраоброблених продуктів — та чим вони небезпечні

15 жовтня, 15:43
Науковий дослідник їжі їсти пасту на вечерю (Фото: depositphotos.com weyo)

Науковий дослідник їжі їсти пасту на вечерю (Фото: depositphotos.com weyo)

Науковець з Америки переконаний, що навіть серед ультраоброблених продуктів можна знайти здоровий вибір і компроміс. Що він вписав у свою дієту та що радить додати у ваш раціон?

Навіть найкорисніші продукти можуть нанести шкоду, а заклеймовані шкідливими — будуть корисними та смачними. Існує окрема, нововідкрита гілка харчових продуктів, які є надзвичайно масовими і водночас небезпечними.

Реклама

Ще десять років тому більшість людей ніколи не чули про ультраоброблені продукти. Але все змінилося у 2019 році, коли Кевін Холл, тодішній науковець Національних інститутів охорони здоров’я, опублікував дослідження, яке шокувало світ харчування.

Голл набрав групу здорових дорослих і посадив їх на дві різні дієти. Одна дієта складалася переважно з домашньої, необробленої їжі, такої як свіжі фрукти та овочі, горіхи, цільні зерна, грецький йогурт і салати з куркою-гриль. Інша містила асортимент упакованих продуктів: солодкі пластівці для сніданку, готові мафіни, консервовані продукти з магазину, шоколадне молоко, крекери, картопляні чипси та інші основні продукти ультраобробленої дієти. Голл виявив, що учасники споживали додаткові 500 калорій на день, дотримуючись дієти з ультра-обробленими продуктами, і швидко набирали вагу, хоча обидві дієти були збалансовані за такими поживними речовинами, як сіль, цукор, жир і клітковина.

Оброблена їжа в магазині (Фото: depositphotos.com packshot)
Оброблена їжа в магазині / Фото: depositphotos.com packshot

Для The Washington Post Кевін Голл розповів, що ультраоброблені продукти дуже активно рекламуються: вони дешеві. Їх продають у відносно більших порціях, і вони зручні. У нашому дослідженні ми усунули всі ці фактори. Людям не потрібно було їх купувати чи готувати, і вони не знали, які це бренди. Тож питанням його досліджень було з’ясувати чи дійсно справа у самих продуктах, що є ультраобробленими. Чи змушують вони нас споживати надмірну кількість калорій та набирати вагу навіть після того, як ви зрівняєте кількість калорій та макроелементів у них з дієтою з мінімально оброблених продуктів? І відповідь була так.

Ультраоброблені продукти, як правило, мали вищу енергетичну щільність — тобто кілокалорії на грам або на один укус. Це тому, що харчова матриця порушена, і продукти були висушені. Це робиться навмисно під час обробки цих продуктів, оскільки видалення вологи з них зберігає термін їх зберігання. Це запобігає росту бактерій. Але коли ви видаляєте багато води, ви також концентруєте калорії.

Інше, що він виявив, це те, що ультраоброблені продукти були гіперсмачними. Це відбувається, коли вона має специфічні комбінації жиру та солі, жиру та цукру або вуглеводів та солі. Гіперсмачні продукти, як правило, містять більше цих пар поживних речовин. Про те, як саме вони впливають на організм і чим небезпечні для здоров’я, ми розповідали в іншому матеріалі на NV FOOD.

Ультраперероблена їжа фастфуд (Фото: depositphotos.com VitalikRadko)
Ультраперероблена їжа фастфуд / Фото: depositphotos.com VitalikRadko

Утім чи їсть ультраперероблені продукти сам науковий дослідник Кевін Голл? Так, про що він розповів:

«Я їм дещо з поганого — смаколики — але ставлюся до них як до рекреаційних речовин. Я також їм ультра-оброблені продукти, які з погляду харчування досить хороші, хоча й містять певні добавки. Я використовую, наприклад, соус маринара з низьким вмістом цукру та натрію, але коли я готую смачну пасту, це скорочує час приготування. Я не збираюся робити соус маринара з нуля. Просто тому, що щось є ультраобробленим, це не обов’язково означає, що воно шкідливе для вас». — ділиться Голл. Він пропускає сніданки, випиваючи лише каву зранку, а його обід часто складається із залишків з попереднього вечора. Близько 11:30 він з'їдає фрукт, горіхи або яйця, зварені круто, потім обідає близько 13:00. Науковець розповідає: «На вечерю соус маринара відіграє досить важливу роль. Я можу взяти заморожені морські гребінці та цільнозернові макарони, і посмажити овочі на грилі. Це звичайні речі в нашому домі, принаймні для дорослих. Для наших дітей ми намагаємось додавати деякі речі, які їм подобаються. Вони їдять зелену квасолю та лосось, але вони дуже вибагливі. Їм подобається вирощений атлантичний лосось. Коли ми їмо морські гребінці, вони їдять овочі, рис і квасолю, але вони також їдять те, що ми не їмо, наприклад, курячі нагетси. Це може бути трохи складно, але ми робимо так, щоб це підходило для всієї родини».

Корисний обід із овочами та фруктами (Фото: depositphotos.com StephanieFrey)
Корисний обід із овочами та фруктами / Фото: depositphotos.com StephanieFrey

Як науковець їжі Кевін Голл порадив додавати у раціон більше овочів, фруктів і цільних зернових продуктів, як от каші, уникаючи цукру, насичених жирів, великої кількості солі та перероблених вуглеводів. «У це можна вписати багато дієт. На основі цього можна зробити низьковуглеводну дієту. Можна зробити низькожирову. Це охоплює багато культур. До цієї поради можна адаптувати багато різних дієт».

Одначе, не лише наша їжа, на думку Голла, але й загальне харчове середовище впливає на поширеність ожиріння як діагнозу для великої частки населення. Це те, на що ми повинні звертати увагу. Наше харчове середовище — це не тільки про їжу, це маркетинг їжі, це те, наскільки вона зручна, дешева та смачна. Десятки років тому ми турбувалися про масовий голод, тому ми запровадили політику та стимули для масового виробництва білка та калорій у промислових масштабах, і це створило надлишок калорій.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини