Березовий сироп та сосиски з оленя. Що їдять на сніданок на Алясці - рецепт повноцінної трапези

16 червня 2024, 07:24

Найбільший штат США, де корінні народи розмовляють 20 мовами — це Аляска. Надзвичайно різноманітний та природно красивий край має й ряд усталених гастрономічних традицій. І лосось безперечно серед них, але що відомо ще?

Свіжий лосось, хрусткий палтус та гігантський королівський краб привертають багато уваги, і це цілком виправдано. Кухня Штату від денця до верхівки наповнена водними делікатесами, які для корінних народів є практично повсякденністю. Від лосося на грилі до тако з камбали та тушкованого чіоппіно — меню ресторанів Аляски є справжньою меккою для поціновувачів морепродуктів.

Реклама

Побалуйте себе неперевершеною порцією доброї, старомодної фіш енд чіпс на сніданок десь в центрі столиці Джуно. Ви також знайдете тут устриці з бухти Качемак разом з шампанським, молюски-бритви в ситних супах, морські гребінці, обсмажені до досконалості, і витягнуті з глибин камбалу, минтай і тріску. Якщо ви вже прийшли до локального кафе, то запитайте про деталі страви у офіціанта. Більшість з них зможуть розповісти вам, з якого водного шляху виловлений улов та інші цікаві подробиці про рибу на вашій тарілці. Риби тут справді достатньо. Місцеві рибалки навчилися готувати морських жителів у надзвичайно різноманітних формах, тому з'їсти пару шматочків смажені, чи печені, сушеної риби чи навіть лососевого пирога.

Він носить назву Ship Creek Benedict (Шип Крик Бенедикт) — це випічка зі свіжого лосося, яку подаються на англійських мафінах з голландським соусом і яйцями-пашот. Прикметно, що це одна із улюблених страв туристів. А на Алясці їх точно вміють заманити спеціалітетами. Наприклад, у місті Ґірдвуд у пекарні Bake Shop ви можете замовити млинці, приготовані на заквасці, придбаній у золотошукача, яку вони використовують з 1963 року. (Для виготовлення хліба на заквасці її не потрібно готувати кожного разу, а використовувати по трішки, кожного разу додаючи нову порцію, таким чином вона може бути майже вічною — ред.)

Якщо говорити про щось більш просте, то це точно яєчня, або будь-що, де вона присутня. Так, деякі жителі Аляски розповідають в мережі про свою любов до різноманітних тостів та бургерів з омлетами. Одним із найулюбленіших варіантів сніданків, як не дивно, стане МакГрідл — сендвіч із беконом та сиром, і звичайно яєчнею у відомій мережі МакДональдз. Піти на сніданок чи обід у заклад це також звична річ для місцевих та туристів. Розмай шинків, кафе та пабів пропонує повноцінне харчування, і за відносно недорогою ціною. Якщо вже це ранок вдома — сміливо беріть пластівці, молоко, зробіть собі смузі і їжте сосиски. Але вони не звичайні, а оленячі. Вони є однією з найпопулярніших позицій на Алясці. Тож сніданковий омлет з цим делікатесом — те що треба. У більшості респектабельних закладів до омлету можна додати й крабову ніжку.

У пошуках чогось традиційного повсякчас потрібно звертатися до однієї з найстарших страв людства — до хліба. На Алясці його смажать. Такий хліб виготовляється з плаского тіста, обсмаженого у фритюрі, поки зовні не стане хрустким, а всередині м’яким і пухким. Хоча зараз ці ласощі популярні в пекарнях, вважається, що хліб у фритюрі був винайдений від безвиході. Коли посіви корінних жителів Аляски були знищені, а їхній мисливський спосіб життя оголосили поза законом, вони використовували свій пайок з борошна, цукру і жиру, щоб створити щось їстівне, і так з’явився на світ хліб для смаження. Сьогодні процес приготування та насолоди смаженим хлібом пов’язує покоління аляскинців з їхнім минулим.

Корінні народи, які проживають тут надзвичайно звиклі до збиральництва. Аляска, безумовно, відома своїми ягодами. Від звичної чорниці до більш незвичних морошки та брусниці - всі вони дарують смачні ласощі, які ви можете збирати. Ягідні пироги — улюблені ласощі тут, які печуть на сніданок, десерт, вихідними та на свята. Тут роблять відмінні соуси на основі ягід. Про них часто розповідають туристи. Місцеві господині, до прикладу, варять журавлинний конфітюр із додаванням шкірок апельсина. Утім, ситуація саме з фруктами, навіть із яблуками, тут складна, адже свіжих та соковитих на півострові у штаті немає. А якщо вони привізні - то надто дорогі, щоб споживати часто. Все-таки ягоди — найкраще рішення. Якщо ви назбираєте пару пінт (або пощастить відвідати ресторан з пристойним урожаєм ягід), ягідний коблер — один з найкращих способів насолодитися солодкими вітамінами. З коржем, схожим на пиріг, і карамелізованим цукром зверху, коблери залишаються ідеальним завершенням будь-якої трапези.

Ягідний пиріг на сніданок чи до кави на Алясці (Фото: Inst @alamodepies)
Ягідний пиріг на сніданок чи до кави на Алясці / Фото: Inst @alamodepies

Однак, є й більш автентичні солодкі ласощі замість цукру. Щовесни з дерев збирають добірний березовий сироп, яким поливають французькі тости, а також додають у цукерки, маринади та глазурі. Це надає традиційним ласощам димчастого карамельного смаку. Для виробництва одного галона сиропу потрібно 110 галонів соку — в усьому світі щорічно виробляється лише близько 5 000 галонів, і Аляска виробляє значну частину. Берези також цінуються за те, що знаходиться зовні. Чай чага виготовляється з гриба, який росте на березах. Його можна знайти в спеціалізованих магазинах, а також в магазинах чаю та спецій.

І якщо ми вже заговорили про напої, не можна не згадати каву. Тут безперечно її також п’ють. Гаваї можуть бути єдиним штатом США, де виробляють каву, але кавові звички Аляски роблять її чудовим місцем для кавування. Місцеві обсмажувальники пропонують ідеальні сорти кави, незалежно від того, чи є ваш ідеальний напій чашкою чорної кави або з подвійним сиропом, половиною кави з половиною льоду, чи макіато. Місто Анкоридж — одне з найкращих місць країни за кількістю кав’ярень на душу населення. А ще також є цікавий факт: вважається, що кав’ярня на колесах — це інновація саме Аляски.

Пропонуємо вам історію традиційних сніданків на Алясці однієї з місцевих жительок Женев'єви Рот, яку вона опублікувала у своєму блозі: «Ось як готують сніданок на Алясці. Почніть зі сковорідки, чавунної та якомога більшої, витриманої не менше одного покоління, а якщо серйозно, то й більше, якщо ви налаштовані серйозно. Сковорідка, на якій готувалися мої найкращі сніданки на Алясці, була розміром із зимову шину, вона перейшла від мого діда до мого дядька Кента. Я не пам’ятаю, як довго вона була в нашій родині, але пам’ятаю, що на ній, змащеній жиром для вогню, можна було побачити своє обличчя.

Далі - зловити рибу, в ідеалі - лосося… Тож поки решта родини відсипалася перед поїздкою до табору, Кент прокидався рано і проводив ранок у плоскодонному човні з жердиною у воді, пильнуючи, чи не трапиться чогось непередбачуваного… Ці екскурсії, невідомі багатьом іншим дітям, змушували мене відчувати себе неслухняним, особливим і щасливим. Я бачив, як він витягав десятки рибин з води ще до того, як всі інші прокидалися… На той момент сковорідка стоїть над вогнем; вона була там досить довго, щоб почати діяти. Спочатку цибуля, потім юконська картопля (Кент нарізав її мачете). Як тільки картопля набуває достатнього кольору, щоб її можна було назвати хеш-браун, її відсувають убік, а дюжину яєць — може, півтори дюжини… — розбивають на відкритому просторі, роблять яєчню і прикрашають попелом з багаття. Нарешті, філе, третя смужка в неаполітанській страві, якраз достатньо довга, щоб обсмажити її з обох боків.

Коли сніданок закінчується, з наметів і кают виходять кузени, брати і батьки, наливають у перколятори другу порцію кави і сідають за столик для пікніка, щоб подивитися на календарі припливів і відпливів і спланувати наступний раунд риболовлі. Люди хвалять рибу і поглинають яєчню. Сковорідку витирають замшевою ганчіркою і ставлять до наступного дня, коли Кент знову буде першим хлопцем на річці, який візьме свою частку і переконається, що всі інші теж".

Зараз пропонуємо приготувати дуже схожу страву, яка точно буде вам кричати про те, що ваш сніданок — трапеза аляскинського рибалки.

Картопляний хеш з лосося з кроповим кремом

Картопля з лососем та кремом з Аляски на сніданок (Фото: Instagram @alaskaseafood)
Картопля з лососем та кремом з Аляски на сніданок / Фото: Instagram @alaskaseafood

Інгредієнти

  • 450 г дитячої картоплі Юкон Голд
  • 1/3 склянки нарізаного кубиками сала або товсто нарізаного бекону
  • ½ склянки нарізаної білої або жовтої цибулі
  • ¼ склянки нарізаної кубиками селери
  • 1 180 г банка лосося Аляски без кісток і шкіри, без води,
  • ¼ склянки сметани
  • ¼ ч. ложки хрону
  • 1 ч. ложка діжонської гірчиці
  • 3 столові ложки подрібненого свіжого кропу
  • Сіль і перець за смаком
  • 2 ст. ложки каперсів

Приготування:

  1. У великій каструлі доведіть воду до кипіння. Додайте картоплю. Варіть, поки картопля не стане м’якою, приблизно 7 хвилин. Злийте воду, розріжте картоплю навпіл. Розчавіть половинки долонею на обробній дошці.
  2. У великій чавунній сковороді на середньому вогні підсмажте сало або бекон до хрусткої скоринки. Вийміть і відкладіть убік.
  3. У тій же сковороді, на залишках жиру, додайте цибулю та селеру. Періодично помішуючи, обсмажуйте приблизно 5 хвилин до м’якості. Вийміть і додайте половинки картоплі, розрізані стороною вниз. Смажте на середньому вогні до підрум'янення та хрусткої скоринки, приблизно 5 хвилин.
  4. Додайте лосось, щоб він прогрівся. Поверніть сало, селеру та цибулю. Перемішайте, щоб об'єднати. Викладіть на тарілку. У невеликій мисці змішайте хрін, сметану і кріп. Додайте крапельки кропового крему навколо тарілки з картоплею та лососем. Посипте зверху каперсами. Подавайте до столу відразу.
Показати ще новини