Зміцнює здоров’я. Вчені назвали дієту номер один для періоду вагітності
Дієта матері має вирішальне значення для розвитку плоду та може вплинути на ускладнення вагітності, несприятливі результати та довготривалі хронічні захворювання.
Середземноморська дієта (MedDiet) визнана у всьому світі завдяки своїй користі, зокрема під час вагітності, позитивно впливаючи на здоров’я матері та потомства. У недавньому дослідженні, опублікованому в The American Journal of Clinical Nutrition, група вчених підтвердила оцінку середземноморської дієти, адаптованої до вагітності (preg-MEDAS), що складається з 17 пунктів у рамках IMPACT BCN і проаналізували зв’язок із дієтичними та кардіометаболічними змінами матері після трьох місяців.
Про дослідження
Воно було проведено в BCNatal, Іспанія, за участю 1221 вагітної жінки з високим ризиком для новонароджених у вигляді SGA. На 19−23 тижні вагітності учасниці були випадковим чином розподілені на одну з трьох груп: харчування MedDiet, програма зниження стресу на основі уважності або звичайний догляд. Набір відбувався з лютого 2017 року по жовтень 2019 року з подальшим спостереженням до пологів (березень 2020 року) та додатковими післяпологовими візитами через 1−3 місяці, 12 місяців, 24 місяці та 6 років. Дослідження було схвалено Інституційною ревізійною радою клініки лікарні Барселони (HCB-2016−0830), і всі учасники надали письмову інформовану згоду.
Для цього аналізу було включено 812 учасників після виключення тих, у кого були неповні дані щодо дієти або інші дискваліфікаційні фактори. Дієтичні дані збирали за допомогою preg-MEDAS і напівкількісного опитувальника частоти прийому їжі (FFQ) із 151 пункту. Preg-MEDAS, адаптований на основі MEDAS відповідно до вагітності, оцінював відповідність за шкалою 0−17. Дані про споживання їжі з FFQ були перетворені в споживання енергії та поживних речовин.
Результати дослідження
У дослідженні учасниці, які більше дотримувалися preg-MEDAS, були старшими та мали нижчу масу тіла та ІМТ до зачаття. Після трьох місяців учасниці, які покращили свій показник preg-MEDAS на ≥2 бали, збільшили щоденне споживання енергії та споживання овочів, фруктів, бобових, цільнозернових, риби, жирної риби, горіхів, оливкової олії першого віджиму та молочних продуктів, при цьому споживаючи менше рафінованих каш і солодощів.
Модифікації оригінальної середземноморської дієти включали видалення вина та цукру, коригування споживання м’яса та фруктів, а також додавання пунктів про жирну рибу та молочні продукти. Тримісячне дієтичне втручання збільшило споживання їжі і покращило артеріальний тиск. Ці результати свідчать про те, що споживання їжі на основі середземноморської дієти для вагітних пов’язане з кращим серцево-метаболічним здоров’ям матері, але воно істотно не впливає на результати неонатальних пологів.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.