Пояснюють вчені. Ультраоброблені продукти пов’язані з ризиком безсоння
Ультраоброблені харчові продукти (UPF) можуть бути пов’язані з безсонням, яке відчуває приблизно третина дорослих.
Аналіз режимів харчування та сну, про який повідомляється в журналі Академії харчування та дієтології, показує статистично значущий зв’язок між споживанням UPF і хронічним безсонням незалежно від соціально-демографічних показників, способу життя, якості дієти та характеристик психічного здоров’я.
«У той час, коли все більше і більше їжі піддається високій обробці, а порушення сну виникають нестримно, важливо оцінити, чи може дієта сприяти поганій або хорошій якості сну», — зазначають вчені.
Хоча в минулих дослідженнях вивчали поживні речовини або дієтичні добавки, пов’язані зі сном (наприклад, білок, магній), це дослідження є новим, оскільки воно оцінює схему харчування за межами поживних речовин і конкретних продуктів і показує, що ступінь обробки продуктів може мати певний вплив для сну.
Дослідницька група раніше повідомляла про зв’язок здорових моделей харчування, таких як середземноморська дієта, зі зниженим ризиком безсоння та поганої якості сну, а також дієти з високим вмістом вуглеводів і підвищений ризик безсоння в усьому світі зростає, і його пов’язують з численними захворюваннями, такими як діабет, ожиріння та рак.
Щоб перевірити зв’язок споживання їжі зі сном, це велике епідеміологічне дослідження використало дані NutriNet-Santé, отримані від понад 39 000 дорослих французів. Це велике когортне дослідження ідеально підходило для вирішення цього питання, оскільки воно включало змінні сну та багатоденну детальну інформацію про дієту.
Дані збиралися кожні шість місяців між 2013 і 2015 роками від дорослих, які заповнили кілька 24-годинних анкет і надали інформацію про симптоми безсоння. Учасники повідомили, що отримують приблизно 16% енергії з UPF, а близько 20% повідомили про хронічне безсоння. Ці 20%, споживали більший відсоток UPF. Зв’язок між високим споживанням UPF і безсонням був очевидним як у чоловіків, так і у жінок, але ризик був дещо вищим у чоловіків.
Обмеження дослідження включали залежність від даних, отриманих власноруч, і можливу неправильну класифікацію деяких харчових продуктів. Рекомендується бути обережним при узагальненні результатів, оскільки NutriNet-Santé включає більшу частку жінок та осіб із високим соціально-економічним статусом порівняно із загальною популяцією Франції, хоча споживання UPF було подібним до національно-репрезентативної вибірки.
Дослідники рекомендують, щоб майбутні дослідження перевіряли причинно-наслідковий зв’язок і оцінювали асоціації з часом. Однак вони кажуть, що люди з проблемами сну можуть перевірити свій раціон, щоб визначити, чи може UPF погіршувати ці проблеми.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.