До дня народження Івана Франка. Рецепт Іменинного пирога родини з м’ясом
27 серпня народився відомий український письменник Іван Франко. Однак його впізнаваність розширена далеко за межі його літературної творчості. Дослідникам вдалося дізнатися про гастрономічні вподобання Каменяра.
З нагоди дня народження Івана Франка NV Food пропонує розглянути детальніше смакові вподобання письменника та приготувати родинний Іменинний пиріг Франків.
Про найбільші смакові вподобання розповідає дослідниця родини Наталія Тихолоз. Зокрема, для медіа вона писала, що на сніданок Франко любив пити триповерхову, або «стоячу» каву. Перший поверх — це сама чорна кава, другий поверх — сметанка (вершки), а третій — булочка, чи печиво. Сьогодні ми можемо визначити це як капучино із ароматною домашньою випічкою. Втім, каву, як відомо, Франко полюбляв пити й поза домом. У Львові Франка можна було застати за прочитанням газети у кав’ярні на самоті, або в компанії. Багато культурних діячів і студентів, які приїжджали з інших регіонів України до Галичини, зокрема до Львова, дивувалися, чому місцеві відвідують кав’ярні. Адже інші міста не мали на той момент такої культури.
Відомо і про захоплення Івана Франка риболовлею та збиральництвом. Через рибу та гриби у подружжя Івана та Ольги Хоружинської, також української громадської діячки, часто бували сварки. Про що розповідав їхній син Петро. Утім попри негаразди, на іменини письменника його дружина пекла пиріг, солодкий, з м’ясом чи рибою. Обов’язково з кавалочків тіста викладали ім'я іменинника. Українська дослідниця Олена Брайченко також пише, що у родині була традиція спільного чаювання за самоваром, поширена, до речі, серед багатьох українських родин ХІХ-поч.ХІХ століття.
Нині хочемо поділитися рецептом відомого вже пирога із книги Кухня Франкового дому
Іменинний пиріг
Інгредієнти:
- 1 пакетик сухих дріжджів,
- 1 ложка цукру,
- ½ ложечки солі,
- ½ горнятка молока,
- 2 горнятка молока,
- 900 г муки,
- 2−4 яйця,
- ½ горнятка топленого масла.
Для начинки:
- 450 г свинини,
- 1 цибуля,
- 1 ложка масла,
- 2 твердо зварені яйця,
- 1 сире яйце
Приготування:
- Розчинити пакетик сухих дріжджів у півсклянці теплого молока, всипавши туди півложечки соли і ложечку цукру. Коли підійде в теплі, вилляти це в теплу миску, додати ще дві склянки молока і дві склянки муки, розмішати і накривши стирочкою, нехай сходить яку годину.
- Коли зійде, додати 2 до 4 яйця (коли пиріг солодкий, треба додати ще дві ложки цукру), решту муки і місити. Коли почне відставати від руки, додати півгорнятка топленого масла і знов вимісити. Поставити в тепле місце, нехай підростає з годину.
- Тісто повинно бути пухке, не густе, бо інакше пиріг буде забитий. Коли тісто підросло, поділити його на три частини (третя трохи менша, на прикрасу). Помастити бляху/деко Розкачати одну частину і вмістити її зручно у блясі. На неї наложити начинку. Потім розкачати другу частину і прикрити нею начинку.
- Із третьої частини розкачати тонкі валочки, із яких виплести край пирога і виписати ім'я іменинника. Пиріг у блясі лишити ще на пів години, накривши його. Коли підросте, помастити розколоченим яйцем і поставити на 180˚ С та пекти годину. По ¾ год можна підсунути на 200 ˚С, щоб пиріг гарно зарум’янився. Смачного!
- «Звірята, що заглядають у горня». Правнучка Ольги Франко відкриває у Франції пекарню з креативною випічкою
- Вікторіанські ласощі на Галичині. Улюблений Англійський торт королеви Вікторії за рецептом Ольги Франко
- «Це рухає світ». Український чемпіон та світовий призер з кави Іван Білоусов розповів про джезву, своє чемпіонство та де є найсмачніша кава