«Я бачив вогонь в очах дітей». У Києві визначили найкращого кухаря України серед школярів — оцінювали Євген Клопотенко та Олена Зеленська
Євген Клопотенко та Олена Зеленська судять Кулінарний батл (Фото: надане власниками)
Школярі з шести областей України зустрілися у фіналі Кулінарних батлів у Києві, щоб визначити найкращого юного кухаря країни. Мета — привернути увагу школярів до професійної освіти, познайомити з кулінарними професіями, а також розповісти про можливості профтехів.
Кулінарний батл — конкурс, організований Культфуд з Євгеном Клопотенком та швейцарськими партнерами України, який цього разу провели для учнів 8−9 класів. Він орієнтований на те, щоб діти, які мають хист до кулінарних професій, дізналися про них більше разом з менторами-учнями профтехів. Цьогоріч до фіналу конкурсу відібрали понад 250 школярів з 6 областей України і більш ніж 60 учнів профтехів.
Під час фіналу 10 команд, учні закладів професійної освіти, змагалися у приготуванні основної страви та десерту. Наприклад, чилі кон карне з куркою, овочева паелья з куркумою, панкейки з бананом і ваніллю та цитрусове печиво. Усі ці рецепти є у Збірнику рецептур для харчування дітей в закладах освіти, розробленому у рамках реформи системи шкільного харчування. Оцінювали смак страви, оригінальність подачі, дотримання техніки приготування та відповідність до рецептури страви.
Кулінарні навички юних кухарів оцінювало журі у складі першої леді Олени Зеленської, посла Швейцарії в Україні Фелікса Бауманна, міністра освіти і науки Оксена Лісового та шеф-кухаря Євгена Клопотенка. «Виявилося, дуже складно бути суддею. Адже я вболівала за кожного учасника та учасницю, радіючи, що в такі юні роки вони мають таке натхненне захоплення», — зазначила Олена Зеленська.
Оксен Лісовий також прокоментував: «Сьогодні ми побачили, як у такому ігровому форматі діти не лише проявили свої кулінарні вміння, дізналися нові рецепти корисних страв, але й побачили, як самі для себе дізналися, як можуть працювати в командах задля досягнення спільного результату».
За результатами двох раундів перемогу здобула Анастасія Бадаєва з Чернігова. Вона разом з менторкою Вікторією Крамар, студенткою Київського професійного ліцею транспорту, приготували ліниві вареники та шпундру.
«Сьогодні я бачив вогонь в очах дітей, які створили щось справді круте і менторів з профтеху, які підтримували їх своїми знаннями. І я розумію, що це тільки початок, який надихає». — розповів Євген Клопотенко. «Важливо, що школярі можуть протестувати професії кухаря, кондитера перед тим, як обирати свій шлях. Я у своєму дитинстві про таке й мріяти не міг. До всього, менторили підлітків — учні профтехів. Це чудова можливість отримати досвід і практичні знання від тих, хто вже здобуває професії. Певен, після такого тест-драйву учнів у профтехах побільшає».
Конкурс «Кулінарний батл» реалізується Громадською організацією Cult Food за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, що впроваджується в Україні консорціумом у складі ГО DOCCU та PHZH за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.