Смакуйте протягом року. Як правильно заморозити моркву та зберегти її свіжою протягом місяців

26 серпня, 13:40
Як заморожувати моркву (Фото: freepik/KamranAydinov)

Як заморожувати моркву (Фото: freepik/KamranAydinov)

Морква доступна цілий рік у більшості регіонів, але її пік сезону — осінь. Прохолодніша погода перетворює крохмаль на цукри, роблячи кожен шматочок цього яскравого овоча солодшим.

Щоб отримати максимум від вашого врожаю моркви цього року, спробуйте її заморозити. Незалежно від того, чи ви вирощували її самостійно, чи купували на фермерському ринку, заморожування зберігає її поживні речовини та смак, щоб ви могли насолоджуватися увесь рік.

Реклама

Хоча існують інші способи зберігання моркви, навчитися правильно її заморожувати гарантує найкращі результати. Можна використовувати заморожену моркву в супах, рагу тощо. Продовжуйте читати, щоб дізнатися про найкращий спосіб заморожування моркви.

Як підготувати та заморозити моркву

Ключ до заморожування моркви — це її попереднє бланшування. Процес бланшування включає занурення моркви в окріп на короткий час, а потім поміщення її в крижану воду. Бланшування важливе, оскільки воно уповільнює або зупиняє дію ферментів, які спричиняють втрату смаку, кольору та текстури. Воно очищає поверхню від бруду та організмів, освітлює колір та допомагає уповільнити втрату вітамінів. Бланшування також пом’якшує овочі та полегшує їх упаковку.

Ніжний, заспокійливий морквяний крем-суп: найкращий спосіб зігрітися в осінній день

Цей ніжний крем-суп з моркви та інших овочів не лише швидко і просто готується, а й вишукано смакує. Це справжня знахідка для холодних осінніх днів і вечорів.
  • Миття та підготовка: Промийте моркву під водою, щоб видалити бруд, обріжте верхівки та очистіть.
  • Наріжте скибочками, кубиками або подрібніть. Залиште дрібну моркву цілою, а більшу наріжте тонкими скибочками, кубиками або поздовжніми смужками, залежно від ваших уподобань.
  • Бланшуйте, охолодіть та злийте воду. Доведіть велику каструлю з підсоленою водою до кипіння. Додайте моркву та бланшуйте дрібну цілу моркву протягом 5 хвилин або нарізану скибочками, кубиками або смужками протягом 2 хвилин. Злийте воду через сито, перекладіть у велику миску з крижаною водою для охолодження, потім знову злийте воду.
  • Висушіть. Промокніть моркву насухо та розкладіть її одним рівним шаром на деку. Помістіть у морозильну камеру на 1−2 години або до повного замерзання.
  • Запечатайте та заморозьте: Перекладіть моркву в пакет, придатний для заморожування, з приблизно 1,25 см вільного простору зверху. Запечатайте пакети та покладіть їх назад у морозильну камеру.

Як довго зберігається заморожена морква

Заморожені овочі, включаючи моркву, безпечні для вживання протягом восьми-дванадцяти місяців. Для найкращої якості рекомендується використовувати їх протягом коротшого періоду часу. Після цього їжа все ще має бути безпечною для вживання, хоча якість може погіршитися. Хоча заморожування максимально підвищує свіжість, важливо відстежувати, як довго їжа перебувала в морозильній камері.

Цимес: рецепт традиційної єврейської страви, символу процвітання та удачі на Рош га-Шана

Традиційною стравою святкового столу на Рош га-Шана є морква, порізана кружальцями, що символізує процвітання та удачу увесь рік.

Ознаки того, що заморожена морква зіпсувалася

Чудова річ у замороженій моркві полягає в тому, що бактерії не можуть рости в холодних умовах, тому морква не зіпсується мікробіологічно. Однак, може бути опік від заморожування. Він виникає внаслідок висихання, яке відбувається на поверхні замороженого продукту, якщо він неправильно загорнутий. Вода в заморожених продуктах проходить хімічний процес, який називається сублімацією, де вода перетворюється безпосередньо на водяну пару, не стаючи рідкою. Коли вода залишає продукт, вона його висушує. Вживання такої їжі безпечне, але вона може втратити смак або текстуру. Найкращий спосіб запобігти опіку від заморожування — це щільно закрити продукт, щоб видалити повітря, та позначити його датою, щоб ви спожили його вчасно.

Простий та зігрівальний: рецепт рятівного супу Потаж Кресі, який готували на судні Карпатія

Чудовий яскравий морквяно-картопляний суп, прикрашений домашніми грінками та кервелем.

Типові помилки, яких слід уникати під час заморожування моркви

  • Пропуск етапу бланшування: Заморожування таких продуктів, як морква, без бланшування активує ферменти, які спричиняють втрату смаку, кольору та текстури. Пропуск цього етапу призводить до погіршення якості, коли настане час вживання.
  • Недостатнє стікання води після бланшування: Залишок вологи може призвести до утворення кристалів льоду та впливу на текстуру та зовнішній вигляд.
  • Заморожування великих шматків: Найкраще нарізати моркву перед заморожуванням. Ціла морква заморожується менш рівномірно та довше бланшується. Для найкращих результатів експерти рекомендують нарізати її скибочками або брусочками.
  • Перевантаження морозильної камери: Одночасне розміщення занадто великої кількості незаморожених продуктів у морозильній камері призводить до тривалого, повільного заморожування та погіршення якості. Завжди перевіряйте інструкцію до морозилки, щоб отримати більш конкретну інформацію про максимальну кількість продуктів, які можна заморожувати одночасно.
  • Погане пакування: контейнери або пакети, які не призначені для заморожування або не щільно закриті, можуть спричинити опік від заморожування та призвести до погіршення смаку. Позначте упаковки датою, щоб ви могли відстежувати, як довго морква була заморожена.

Морква по-корейськи: з особливо запашною заправкою

Суміш часнику, коріандру, гострої олії та інших спецій перетворює моркву на щось неймовірне. Цей легкий та смачний салат чудово смакує до м'яса, риби чи плову, приготованих на грилі.
Показати ще новини