Як обрати ідеальне хмільне. Організатор пивного фестивалю — про культуру напою, користь та смаки

2 серпня, 13:40
Олександр Кириленко (Фото: надано Олександром Кириленком)

Олександр Кириленко (Фото: надано Олександром Кириленком)

З нагоди міжнародного Дня пива NV FOOD поспілкувався з експертом та організатором Creative Beer Fest Олександром Кириленком. Говорили про пивні стереотипи, користь пива та про те, як вибрати ідеальний продукт, навіть якщо ви новачок.

Міжнародний день пива — щорічне неофіційне свято, що проходить в першу п’ятницю серпня. Засновником його був власник бару Джесс Авшаломов, що вибрав початок серпня у зв’язку з літньою погодою і віддаленістю від інших пивних свят.

Реклама

Перший день пива відбувся у 2007 році у місті Санта-Круз (Каліфорнія), США. До 2011 він перетворився з містечкового фестивалю на міжнародне свято, що відзначалось у 138 містах 23 країн світу, на 2012 рік свято відзначалося вже у 207 містах 50 країн на 5 континентах.

Чим відрізняється ремісниче пиво від масового? Якого пива більше споживають в Україні?

На це питання не можна відповісти однозначно, тому що чим краще ти в чомусь розбираєшся, тим більше розумієш, наскільки це складна тема. Якщо коротко — термін «ремісниче» або «крафтове» пиво зародився в США. Там найбільша кількість крафтових пивоварень на душу населення — 9000 на всю країну. Для порівняння, в Україні їх лише близько 230. Ремісниче пиво відрізняється від масового багато чим, але в основі — невеликі партії, на першому місці у виробника смак, а не фінансова складова. Це про експерименти, бажання вразити, досягнути чогось дійсно класного, хоч не завжди, можливо, стабільного. Крафтове — це точно не синонім до якісного. Є свої плюси і мінуси як у ремісничого, так і у масового пива, але, на мою думку, краще обирати якісний крафт — це набагато цікавіше з точки зору смаку та вражень.

Олександр Кириленко (Фото: надано Олександром Кириленком)
Олександр Кириленко / Фото: надано Олександром Кириленком

Насправді, коли мова заходить про крафт, дехто з пивоварів починає гнатися за хайпом, а не за смаком. Хтось варить «кисіль» чи «пломбір», або повністю біле пиво, наприклад. Це все для того, щоб люди прийшли, спробували, здивувалися, розповіли про це у соцмережах. Тоді у виробників на хвилі хайпу зростають продажі й упізнаваність. Це і не дивно, що доводиться вигадувати такі способи просування брендів — продажі пива за останні 20 років глобально впали на 20%. Люди все більше схиляються до обмеження споживання алкоголю, обирають безалкогольні варіанти. Хтось не може споживати пиво через медичні протипоказання або переходить на більш здоровий спосіб життя. Чи смачні ці хайпові варіанти? Питання суперечливе. Чи цікаво це? Безумовно, і ці експерименти також заслуговують на життя.

Звісно, що в Україні споживають набагато більше масового пива. Тут велику роль відіграє ціна, адже масове пиво дешевше, і великі компанії борються за ціни на полиці. У більшості людей спрацьовує купівельний інстинкт, коли вони прагнуть придбати щось дешевше або по акції, бо ніби ж і те, й інше — пиво. Я їх розумію, бо і сам таке інколи роблю. Але це не стосується пива, звісно (сміється).

Які помилки найчастіше роблять новачки, обираючи пиво?

Новачки — це люди, які не розуміються на чомусь. Тобто, коли люди не розуміють, яке пиво вони п’ють, то не знають, як правильно його оцінювати. Вони можуть визначити базові речі, як-от світле, темне, легке, гірке пиво, і все. Але насправді це дуже великий світ зі своїми правилами. І коли ви починаєте у нього заглиблюватися, то згодом можете зрозуміти по інформації на етикетці, по виробнику тощо, чи це пиво хороше, зіпсоване або свіже, якість відповідає стандарту чи ні. Людина зробить менше помилок, зекономить гроші. Але для цього треба, перш за все, любити цей продукт, щоб він інтригував, стимулював вивчати його. Таких людей ми навколо себе збираємо, в тому числі на фестивалі, який я організовую у ці вихідні.

Чи правда, що темне пиво міцніше за світле, а нефільтроване — «корисніше»?

Міф про те, що темне пиво міцніше за світле, звісно, неправдивий. У тому, що нефільтроване корисніше, є частка правди. Але лише за умови, якщо це непастеризоване пиво відповідає всім умовам та нормам ХАСП, ТУ і ДСТУ. Тоді воно буде більш корисним, якщо не перебирати добову норму — а це 0,5 л з середнім рівнем алкоголю 5% на людину. Все, що більше, звісно, може бути шкідливо. Чому? Тому що єдиний шкідливий елемент в пиві — це алкоголь. В дріжджах же, наприклад, міститься великий базовий набір мікроелементів і вітамінів, в основному групи В (В6, В12). Безалкогольне пиво — чудове джерело електролітів, його навіть можуть вживати спортсмени, щоб краще відновлюватися після тренувань.

Як культура споживання пива в Україні відрізняється від Німеччини, Чехії чи Бельгії?

Чехія, Бельгія та Німеччина абсолютно різні в своїх традиціях. Про це можна дуже довго розповідати. Наприклад, у Чехії під келих постійно підкладаються бірдекелі, тому що пиво завжди наливають так, що воно починає стікати. Наливається воно оригінальними способами. Наприклад, піни може бути ⅔ від келиха, і це нормально. Вам можуть подати «піво млєко», де буквально цілий келих піни. Чи бачили ви, щоб так подавали в Україні? Для чехів це нормально і смачно. Є навіть спеціальні крани, що коштують по 300 євро, і з допомогою яких пиво розливається саме таким способом. Це не просто спосіб розливу, а частина культури. В Бельгії пиво охороняється як культурна спадщина, задекларована в ЮНЕСКО. Бельгійці люблять і поважають цей продукт, вкладають гроші у його розвиток. В Україні цього, на жаль, немає. Хіба що комерційні організації наполегливо розкручують свої торгові марки. Чомусь пиво в нас — це маргіналізований, дешевий, стигматизований продукт. З такими упередженнями ми стикнулися, роблячи наш фестиваль, хоча він передусім про культуру, мистецтво, це можливість виробників заявити про себе у новий спосіб.

Чи є в Україні сорти чи стилі пива, які можуть стати брендом регіону (як вино у Франції)?

У нас є офіційно зареєстрований, задекларований стиль пива Ukrainian Golden Ale, і це дуже важливо. В усьому світі задекларовано лише близько 150 стилів пива. І завдяки зусиллям наших пивних ентузіастів, особливо Лани Світанкової — пивної суді з міжнародним стажем, Ukrainian Golden Ale також є в цьому списку. Його п’ють в Японії, в США, в Норвегії, в інших країнах. І він справді відрізняється від інших, в тому числі й завдяки особливостям українського хмелю. Насправді, хміль міг би стати відомою ТМ в усьому світі, але тут ми програємо. Щороку чи не в 10 разів в Україні скорочуються площі насадження хмелю. Це велика проблема для галузі і недопрацювання на аграрному та державному рівнях, і це не може не засмучувати.

Чи правдива теза, що від пива «росте живіт»?

Звісно, це правда, але це пов’язано не лише з пивом, а й з неправильним способом життя тих, хто його вживає. Вуглекислота в пиві стимулює апетит, тож якщо пити його з фастфудом, жирною іжею, то, звісно ж, будуть наслідки для фігури й загального самопочуття. Це як запивати колою бургери. Тож «пивний живіт» з’являється не так від пива, як від неосвіченості та переїдання.

Чи впливає пиво на гормональний фон — наприклад, у жінок?

Я читав наукові дослідження про те, що хміль містить фітоекстрогени, тобто жіночі гормони. Деякі думають, нібито від цього у чоловіків ростуть груди. Але це міф. Насправді людина просто гладшає, і в неї збільшуються об'єми. Щодо впливу на гормональний фон, то науковці кажуть, що він може бути. Але за умови, якщо ви випиватимете, наприклад, 100 літрів масового, або 20−50 літрів крафтового пива на день. Думаю, це фізично неможливо (сміється). Чому така різниця у літрах? У ремісничому пиві дуже багато хмелю, він зазвичай дорогий і додається для певного смаку й аромату. На противагу, в масовому пиві кількість хмелю буде нижчою.

Як вибрати своє перше «правильне» пиво, якщо раніше воно не подобалось?

О, це дуже цікаве питання. Якщо ви відчуваєте тривогу перед вибором, то це вже добре. Чим краще ви опишете бажані відчуття від пива експерту, бармену, сомельє, чи просто другу, який розбирається, тим кращий результат отримаєте. Це має бути не просто набір ознак (темне, світле, гірке, вишневе), а саме ваші відчуття при вживанні — легкість, потужний чи розслабляючий смак, м’який чи освіжаючий. Подумайте, на які відчуття ви розраховуєте — і тоді вам допоможуть обрати те, що ви шукаєте. Також цікаво простежувати, як змінює смак і відчуття від пива їжа, яку ви з ним поєднуєте — це варто дослідити. Не варто забувати й про подачу — правильну температуру пива, його стан, про келихи. Наливайте пиво у чистий келих, в ідеалі - такий, що підходить за формою до стилю пива. Для кожного з них є своя форма, яка допомагає краще розкрити смак, аромат, естетику напою.

А з якою їжею найкраще поєднувати пиво? Яке обрати до шашлику, а яке — до десерту?

Про фудпейринг можна говорити дуже довго, але є декілька нюансів. Наприклад, пиво та їжа можуть не завжди мати однаковий смак, тож не варто добирати темне насичене пиво лише під м’ясо, а світле й легке — до десертів чи салатів. Скоріше, варто робити навпаки. Цікаві поєднання можуть утворити цілу симфонію смаків, здатних вас здивувати.

Чи можна зробити пиво вдома? І чи є сенс це робити новачку?

Звісно, можна, так почалась моя кар'єра пивного сомельє близько 8 років тому! (сміється) Я пробував це робити сам, і можу сказати, що зварити хороше пиво вдома — цілком реально. Багато відомих крафтових пивоварень світу й України починали саме з цього. З маленької каструльки на кілька десятків літрів пивовари виростають до великих виробництв і здобувають світове визнання. На нашому фестивалі у вас буде можливість скуштувати пиво від таких пивоварень і оцінити його смак та аромат.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини