Із червоної сочевиці. Як приготувати хумус вдома по-новому — смакує із лавашем та овочами
Варіацій цього близькосхідного смаколика може бути безліч: додавайте всеможливі спеції, приправи та соуси до нього. Сьогоднішній рецепт особливий тим, що хумус тут зроблений не з нуту, а з червоної сочевиці.
Хумус — це однорідне кремоподібне пюре з вареного нуту (бобів гарбанзо), тахіні та кислоти, зазвичай лимонного соку. Якщо зараз хумус зазвичай додають часник, то століття тому його не додавали. Історія хумусу трохи туманна. Дійсно, нут у вигляді різних пюре та пюре був популярним протягом тисячоліть на Близькому Сході. Ці маленькі бобові легко вирощувалися навіть у найсильнішу спеку і становили значну частину як корму для тварин, так і повсякденної їжі людей. Разом із нутом, сочевиця є одним із найпотужніших джерел білка в багатьох старовинних близькосхідних рецептах.
Хумус із червоної сочевиці
Інгредієнти:
- 1 склянка сушеної червоної сочевиці
- ¼ склянки тахіні
- 3 ст.л. свіжовичавленого лимонного соку
- 2 ст.л. розтопленої кокосової олії
- 2 зубчики часнику
- По пів ч.л. тертого свіжого імбиру, кмину та морської сілі
- По чверті ч.л. коріандру, куркуми, кардамону, цибулевого порошку, кайенського перцю
- свіжомелений чорний перець
- Вода, якщо потрібно, для консистенції
- Наан та/або нарізані овочі для подачі
Спосіб приготування:
- Доведіть до кипіння середню каструлю з водою і всипте сочевицю. Зменшіть вогонь до мінімуму і варіть під кришкою до готовності, приблизно 15 хвилин.
- Злийте воду і дайте охолонути протягом 10−15 хвилин, потім перекладіть у блендер з тахіною, лимонним соком, кокосовою олією, часником, імбиром, кмином, коріандром, куркумою, кардамоном, цибулевим порошком, кайенским перцем, сіллю і кількома видами перцю. Збиваємо блендером до кремоподібної консистенції. Якщо суміш занадто густа, додайте води по 1 столовій ложці, щоб збити до кремоподібної консистенції. Скуштуйте і відрегулюйте приправи. Охолодіть до готовності до вживання.
- Подавайте з нааном або нарізаними овочами, за бажанням.