Краще, ніж вуглеводи. Вживання цього продукту після тренування здатне знизити запалення
Грецький йогурт (Фото: freepik/freepik)
Дослідники виявили, що молоді чоловіки, які їли грецький йогурт після тренування, демонстрували нижчий рівень запалення, ніж ті, хто споживав вуглеводний пудинг, що підкреслює силу ферментованих молочних продуктів у відновленні.
У нещодавньому дослідженні, опублікованому в журналі Nutrients, використовувався ізоенергетичний вуглеводний пудинг (ВВП) як контрольна група для оцінки впливу споживання грецького йогурту (ГЙ) після тренування на маркери системного запалення.
Фізичні вправи, харчові добавки та протизапальні маркери
Харчування після тренування відіграє ключову роль у відновленні та максимізації користі від тренувань. Тривалі тренування знижують рівень запальних цитокінів, таких як фактор некрозу пухлини-альфа (ФНП-α) та інтерлейкін (ІЛ)-6, хоча гострі напади можуть тимчасово підвищувати їх. Тип харчування, що споживається після тренувань, може посилити ці переваги.
Молочні продукти є чудовими добавками після тренування завдяки вмісту вуглеводів, білків та електролітів. Вони також мають протизапальні та антиоксидантні складові та пов’язані зі зниженням маркерів запалення, таких як С-реактивний білок (СРБ).
Дослідження широко вивчали молоко, але враховуючи широке споживання йогурту, можливо, варто вивчити його вплив. Це особливо стосується грецького йогурту, враховуючи його додаткові біоактивні компоненти, вищий вміст білка, ніж у молоці, та ферментовану природу. Це може змінювати кишковий мікробіом, знижуючи циркулюючі запальні цитокіни. Крім того, дослідження ще не вивчали короткострокові та довгострокові наслідки споживання та фізичних тренувань.
Про дослідження
Вибірка учасників складалася з 30 здорових канадських чоловіків віком від 18 до 25 років, розподілених випадковим чином. Вони нечасто виконували силові тренування, мали нормальний відсоток жиру в організмі та не приймали харчові добавки протягом останніх шести місяців. Під час втручання обидві групи проходили високоінтенсивні, ударні силові та пліометричні тренування тричі на тиждень протягом дванадцяти тижнів.
У дні тренувань перша група отримувала 200 г йогурту з 0% жирності тричі на день. У дні без тренувань кількість зменшували до 150 г двічі на день. Друга група отримувала 47 г пудингу власного виробництва. Зразки венозної крові були зібрані на початку, на 1-му та 12-му тижні втручання.
Результати дослідження
Обидві групи збільшили своє щоденне споживання магнію, калію та енергії. До 12-го тижня перша група споживала більше білка, кальцію та фосфору, ніж друга. Фізичні тренування забезпечили протизапальні переваги, зокрема знизивши рівень ІЛ-1β та показавши короткочасне збільшення на 1-му тижні, яке повернулося до початкового рівня до 12-го тижня. Споживання глютену посилило ці переваги, знижуючи рівень ІЛ-6 та запобігаючи збільшенню рівня ФНП-α та співвідношення ФНП-α/ІЛ-10, що спостерігається при споживанні пудингу.
Ключовим обмеженням дослідження є неможливість виявити відмінності між групами зі споживанням пудингу та грецького йогурту, оскільки воно не було в першу чергу розроблено для вивчення системного запалення. Крім того, неможливо встановити узагальнюваність результатів на інші групи населення, оскільки учасники дослідження були молодими, здоровими та стрункими людьми без вищого рівня запалення у стані спокою.