Обід у майбутньому. У Дубаї відкриють ресторан із ШІ-шеф-кухарем

29 липня, 19:55
Штучний інтелект розробляє меню ресторану (Фото: Instagram @woohoo.dubai)

Штучний інтелект розробляє меню ресторану (Фото: Instagram @woohoo.dubai)

Біля найвищої будівлі світу Бурдж-Халіфи у вересні планують відкрити заклад, меню якого складе штучний інтелект.

WOOHOO — назва ресторану в Арабських Еміратах, який проголошує лозунг «Dine In Future». Він стане новим закладом, де майже все, від меню до атмосфери та обслуговування, буде розроблено великою мовною моделлю для кулінарії під назвою Шеф Аіман. Про це повідомляє видання Reuters.

Реклама

Аіман — це поєднання слів «AI» (штучний інтелект) та «man» (людина). Цей ШІ навчений на десятиліттях досліджень у галузі харчової науки, даних про молекулярний склад та понад тисячі рецептів з кулінарних традицій усього світу. Про це розповів Ахмет Ойтун Чакір, один із засновників WOOHOO.
Окрім того, Аіман має власного персонажа — це чоловік із прямим блондинистим волоссям європейської зовнішності із маскою, що закриває його очі. На його сторінці в Instgaram є відеоінтерв'ю на різні тематики, рецепти та фото з «повсякденного життя» шефа.

Шеф Аіман не може куштувати, відчувати запах або взаємодіяти зі своїми стравами так, як це зазвичай робить шеф-кухар. Тим не менше модель розкладає приготування на складові частини, такі як текстура, кислотність та умамі, і знову збирає їх у незвичайні комбінації смаків та інгредієнтів. Ці прототипи потім доопрацьовують кухарі, які дегустують та надають вказівки. Усе відбувається під керівництвом відомого дубайського шеф-кухаря Рейфа Отмана.

«Їхні відповіді на мої пропозиції допомагають мені покращити розуміння того, що працює за межами чистих даних», — пояснив Аіман в інтерв'ю з інтерактивною AI-моделлю. Мета створення такого закладу, за словами творців Аімана, полягає не в тому, щоб витіснити людський елемент у кулінарії, а в тому, щоб доповнити його.

«Людська кулінарія не буде замінена, але ми віримо, що (Аіман) підніме ідеї, креативність», — зазначив Ойтун Чакір, генеральний директор компанії Gastronaut, що працює у сфері гостинності.

Прикметно й те, що Аіман розроблений для створення рецептів із залишків продуктів, які звичайні ресторани часто викидають. Наприклад, м’ясні обрізки або жир. У довгостроковій перспективі засновники WOOHOO вважають, що Аімана можна буде ліцензувати для ресторанів по всьому світу, зменшуючи харчові відходи та покращуючи екологічність.

Від Шефа ШІ: рецепт квадратного бургера із сиром

Так, рецепти від штучного інтелекту можуть насторожувати, однак смак цих страв - те що варто відчути. Спробуйте і ви.
Показати ще новини