Альтернатива кав’ярні. Що таке чайні бари і чому вони набирають популярність
Чайний бар (Фото: Instagram @matte.teabar)
Чай — частина життя для багатьох з нас. Але окрім як під час домашніх посиденьок, цим затишним напоєм можна насолоджуватися у вишуканій атмосфері бару. Експертка Юлія Чеснокова розповіла, які особливості формату чайних барів і чому вони актуальні.
Юлія Чеснокова
Чи хотіли б ви особисту рекомендацію від чайного сомельє, або невимушену компанію поціновувачів цього напою, затишну атмосферу та вибірку смачних чаїв на будь-який смак? Такий досвід можна отримати у чайному барі. Про цей формат розповіла експертка з ресторанно-готельної справи Юлія Чеснокова на своєму каналі в Телеграм.
Чайні бари схожі на кав’ярні, але ці сучасні заклади роблять широкий асортимент чаю головною родзинкою свого меню. Деякі чайні бари вдень працюють у звичному форматі, а ввечері перетворюються на «тверезі» бари, пропонуючи коктейлі на основі чаю та з бістрономічним меню.
Така тенденція барів приносить нову хвилю смаків, з якими бармени можуть експериментувати. У чайному барі може працювати чайний сомельє або експерт із чаю, який розповідає про сорти, допомагає з вибором і показує, як поєднувати їх зі стравами з меню бару.
Які є причини для актуальності чайних барів сьогодні?
- Тренд на здорову їжу та безалкогольні напої;
- Затишна атмосфера в стилі данського хюґе;
- М’який, естетичний, мінімалістичний декор;
- Альтернатива кав’ярні для віддаленої роботи.
Як зазначає Юлія Чеснокова, чайні бари — це «привіт» поколінню Z. Заклади переважно популярні у жвавих містах і в районах з великою кількістю молоді. А щоб ознайомитися з прикладами чайних барів, пропонуємо добірку від ресторанної експертки:
Cha&Bar — Нью-Йорк, США
Matte Tea Bar — Хошимін, В'єтнам
Chagee Tea Bar (мережевий проєкт) — Китай