Наче в кав’ярні. Як зробити капучино з високою пінкою вдома — навіть без міксера
Як збити молоко для капучино вдома (Фото: @eks.rei on Instagram)
Яке б гарне зерно та у вас не було, і як би правильно ви його не готували, капучино не вийде таким як у кав’ярні без гарної молочної пінки. Вам не потрібен спеціальний ручний збивач чи міксер, щоб це зробити, а лише кілька секретів.
Кавовий оглядач, бариста та блогер Данило Шевцов на своїй сторінці в ТікТок розповів, як можна збити молоко в домашніх умовах. Навіть без особливих пристроїв вийде приготувати ідеальний капучино та какао.
Але спочатку пропонуємо розібратися загалом із поняття капучино, та чому воно у вас не виходить таким, як в улюбленому закладі.
Капучино — це кавовий напій на основі еспресо. Саме воно є запорукою гладкого та насиченого напою, адже містить «густе тіло» на відміну від того, яке виходить в інших способах приготування. Наприклад, зробити капучино на каві з джезви (турки, ібрика) чи пуроверу (спосіб приготування, де ви готуєте каву проливним методом, як от фільтр) не є гарною ідеєю. Тому, знадобиться саме еспресо, яке готує лише кавомашина. Також капучино — це ідеальний баланс кави і парного молока з пінкою. У цій каві важлива структура та рівномірний розподіл елементів на рівні третини, а це можливо тільки за умови високої температури того ж молока. Тобто, додаючи до кави холодне, навіть збите молоко, результат не буде таким, який очікується. Майстерно приготований капучино має бути насиченим, але не кислим і мати м’який солодкуватий присмак молока.
Тепер, перейдімо до того, що нам потрібно для приготування молока з пінкою:
- Оберіть молоко жирністю від 2.5%. Можна використовувати також альтернативні види, але щоб вони містили потрібну жирність.
- Нагрійте молоко. Це можна робити у сотейнику на великому вогні.
- Відміряйте необхідну кількість молока. Наприклад, скористайтеся пітчером, якщо маєте, або налийте стільки, скільки вам потрібно для порції капучино чи какао.
- Нагрійте молоко до теплого стану. Воно швидко нагрівається, від однієї хвилини, тож перевіряйте постійно крапнувши трохи собі на руку, або скористайтеся термометром — температура має бути 60−65 градусів.
- Візьміть френч-прес (пристрій, який часто використовують для заварювання чаю) і налийте туди нагріте молоко. З допомогою сітчастої пластини збивайте молоко рухами вверх-вниз. Це займає до двох хвилин. Повітря буде проходити крізь дірочки, що наситить молоко маленькими порціями бульбашок.
- Перелийте збите молоко у чашку чи пінчер та простукайте дном по поверхні стола. Це потрібно для стабілізації піни та правильного розшарування.
- Наливайте молоко у ваш напій, для капучино це має бути гарячий еспресо, круговими рухами, а під кінець зробіть ніби зигзаг рукою, щоб отримати візерунок. Смачного!