Є й хороші. Які ультраперероблені продукти можна ставити в раціоні, а від яких слід відмовитися зовсім
Учені назвали три категорії ультраоброблених продуктів (Фото: phuonghoangthuy/pixabay)
Американська кардіологічна асоціація (AHA) представила нові рекомендації щодо споживання ультраоброблених продуктів (УПП), які збіглися в часі з підготовкою другого звіту ініціативи Зробимо Америку знову здоровою (MAHA), яку очолює міністр охорони здоров’я Роберт Ф. Кеннеді-молодший.
Якщо в першій доповіді MAHA, опублікованій у травні, йшлося про вплив НВП на здоров’я дітей, то в другій планується викласти пропозиції щодо зміни політики, пише СNN.
Головний висновок AHA передбачуваний: більшість УПП шкодять здоров’ю, включно із серцем, і необхідно обмежити їхнє виробництво і продаж. Однак в організації визнають, що не всі такі продукти однаково небезпечні. До умовно корисних відносять, наприклад, цільнозерновий хліб, йогурти з низьким вмістом цукру, томатні соуси і пасти на основі горіхів або бобових, водночас наголошується, що і їх потрібно контролювати за складом.
За словами Крістофера Гарднера, одного з авторів документа і професора Стенфордського університету, наявність кількох «найкращих» УПП не повинна вводити в оману: переважна більшість подібних продуктів містить надлишок солі, цукру і жиру, а також добавки, що сприяють переїданню. Ці фактори безпосередньо пов’язані з ожирінням, діабетом 2 типу, серцево-судинними захворюваннями та передчасною смертністю.
Нові дані Центрів з контролю і профілактики захворювань США показують, що більше половини калорій у раціоні американців, старших за рік, надходять з ЗХСШ, а в дітей цей показник сягає 62%. Згідно з оглядом 45 метааналізів, одна додаткова порція УПП на день збільшує ризик смерті від хвороб серця на 50%, ожиріння — на 55%, діабету 2 типу — на 40%, порушень сну — на 41%, а депресії - на 20%.
У відповідь AHA радить максимально виключати з раціону продукти з високим вмістом доданого цукру, солі та шкідливих жирів, залишаючи місце лише для невеликої кількості якісних ЗЗП. Однак деякі експерти, зокрема професор Нью-Йоркського університету Меріон Нестле, критикують підхід, вважаючи, що навіть «корисні» ЗПП стимулюють надмірне споживання калорій порівняно з мінімально обробленими продуктами.
У звіті AHA всі УПП розділені на три групи:
Корисні — фрукти й овочі без добавок, цільнозернові продукти, несолоні горіхи, бобові, рослинні олії, нежирні молочні продукти, пісне м’ясо, несолодкі напої, а також рослинні замінники за умови низького вмісту цукру, солі та жирів.
Помірно корисні — білий рис, макарони, жирні молочні продукти, хліб з очищеного зерна, солоні горіхи, консерви з добавками, сири, супи зі зниженим вмістом натрію, готові страви з якісних інгредієнтів.
Найменш корисні — жирне червоне м’ясо, перероблені м’ясні вироби, вершкове масло, тропічні олії, солодкі напої, хлібобулочні вироби з білого борошна, солодощі, фастфуд, деякі консервовані продукти та напівфабрикати.
Фатуш: рецепт оригінального пісного та ситного салату з лавашем
Смешд: рецепт улюбленого літнього салату, який всі обожнюють
Грецький йогурт з фруктами та горіхами
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.