Заряд вітамінів і справжній делікатес. 20 найкращих рецептів спаржі на всі випадки життя
Спаржа чудово смакує як сирою, так і відвареною, запеченою чи смаженою (Фото: vankmit/depositphotos)
Аспарагус — це справжній весняний суперфуд, який саме зараз перебуває на піку своєї користі. Не проґавте цей момент і насолодіться на повну цією смачною й корисною весняною рослиною.
Спаржа доступна увесь рік, хоча весна є її піковим сезоном. Шукайте міцні стебла з яскраво-зеленим кольором. Аспарагус багатий на поживні речовини: вітаміни A, C, E, K і B6, фолати, залізо, калій, мідь, кальцій і білок. Він також є джерелом антиоксидантів.
В одній чашці сирої спаржі міститься приблизно:
Калорій: 26,8
Жирів: 0,16 г
Натрію: 2,68 мг
Вуглеводів: 5,2 г
Клітковини: 2,81 г
Білка: 2,95 г
Спаржа також має багато інших переваг для здоров’я: антисептична дію, користь для репродуктивної системи і кишківника та навіть може бути корисною для підняття настрою.
Аспарагус буває кількох видів
1. Зелена спаржа
- Найпоширеніша у світі
- Має насичений смак, трохи трав’янистий
- Росте на сонці, тому утворює хлорофіл (зелений колір)
- Її не обов’язково чистити, особливо молоді пагони
2. Біла спаржа
- Вирощується під землею або під плівкою, без доступу до світла — тому не зеленіє
- Має ніжніший, делікатний смак, менш гіркий
- Потрібно обов’язково чистити шкірку перед приготуванням
3. Фіолетова спаржа
- Має солодший смак і містить більше антиоксидантів
- Після термічної обробки може втрачати фіолетовий колір і ставати зеленою
- Часто використовується у сирому вигляді — у салатах
Перед тим як готувати аспарагус, обов’язково вимийте та обріжте кінці рослини. Готується спаржа дуже просто й швидко. Її можна смажити, запікати в духовці чи на грилі, готувати на пару та відварювати. Спаржу також можна вживати бланшованою та навіть їсти сирою. Аспарагус також може стати більш корисним від маринування. Це додає смаку, трохи пом’якшує овоч.
Спаржу чистити не обов’язково. Проте очищення перед нарізанням і вживанням може зробити її смачнішою — найтвердішою зазвичай є саме зовнішня частина. Шефи у багатьох вишуканих ресторанах очищають спаржу від шкірки, щоб зробити її ніжнішою. Якщо ви вирішите її чистити, рекомендуємо використовувати овочечистку Y-подібної форми, щоб легко видалити верхній шар.
20 найкращих рецептів спаржі на всі випадки життя
Спаржа в аерогрилі: рецепт легкого гарніру до будь-якої страви
Ідеальний гарнір до стейків: спаржа на грилі
Легко і смачно: рецепт лосося зі спаржею на грилі
Легкий гарнір: спаржа на пару з вершковим маслом
Спаржа на сковороді по-італійськи: швидко, просто і смачно
Рецепт білої спаржі з хамоном і зеленню: ніжно і смачно по-весняному
Відварена спаржа: найпростіший варіант приготування смачного і корисного гарніру
Гостра спаржа: рецепт ідеального великоднього та весняного сніданку з яйцями
Рисові боули з цвітною капустою, спаржею на грилі та курячою ковбаскою
Спагеті з обвугленою цибулею та горошком: додайте весни до своєї тарілки!
Легкий гарнір: спаржа на пару з вершковим маслом
Корисно по-італійськи: рецепт овочевої лазаньї з горіхами та буратою
Лимонна паста з орзо, спаржею та часниковими сухариками
Крем-суп з картоплею, спаржею та імбирем для весняно-пряного обіду
Пиріг без тіста: рецепт зі смаженими помідорами та спаржею
Смажена в духовці спаржа з пармезаном: вишуканий гарнір до улюблених страв
Весняний курячий рулет: рецепт зі спаржею
Весняний гороховий суп зі спаржею та картоплею - збагатіться вітамінами
Овочі із зеленим моле: чудова страва для вечері
«Вегедукен»: святкова версія вегетаріанського рулета з «індички»