Для стрункості та кращого настрою. Чим спаржа корисна для здоров’я та чи може бути шкідливою в раціоні

1 травня, 14:47
Спаржа — це джерело корисних вітамінів та мікроелементів (Фото: elchonock/depositphotos)

Спаржа — це джерело корисних вітамінів та мікроелементів (Фото: elchonock/depositphotos)

Цей хрестоцвітний овоч корисний для здоров’я і може допомогти схуднути, запобігти інфекціям сечовивідних шляхів та містить багато вітамінів. Спаржа легко готується і чудово смакує.

Аспарагус містить багато поживних речовин, зокрема вітаміни A, C, E, K і B6, фолати, залізо, калій, мідь, кальцій і білок, а також є багатим джерелом антиоксидантів.

Одна чашка сирої спаржі містить такі поживні речовини: калорії: (26,8), жири (0,161 г), натрій: 2,68 мг), вуглеводи (5.2 г), клітковина (2.81 г), білок (2.95 г). Спаржа також має численні інші переваги для здоров’я.

Реклама

Дев’ять корисних властивостей спаржі

Спаржа містить багато вітамінів та корисних мікроелементів (Фото: mythj/depositphotos)
Спаржа містить багато вітамінів та корисних мікроелементів / Фото: mythj/depositphotos

1. Сприяє схудненню

Спаржа не тільки містить мало жирів і калорій (одна чашка має 27 калорій), але й 2,8 грама клітковини. Згідно з оглядом, опублікованим у 2020 році, спаржа є чудовим вибором, якщо ви намагаєтеся схуднути.

Клітковина, що міститься в спаржі, може допомогти відчувати ситість протягом тривалого часу після вживання і сприяє зниженню ваги. Клітковина також може полегшити закрепи і допомогти знизити рівень холестерину.

2. Допомагає запобігти інфекціям сечовивідних шляхів

Спаржає є природним сечогінним засобом (Фото: brebca/depositphotos)
Спаржає є природним сечогінним засобом / Фото: brebca/depositphotos

В огляді 2020 року зазначається, що спаржа є природним сечогінним засобом, тобто вона допомагає виводити з організму зайву рідину та сіль. В огляді повідомляється, що спаржа використовується в традиційній медицині для лікування ІСШ та інших проблем із сечовипусканням.

Можливо, дієта, багата на спаржу, може запобігти розвитку цих болючих інфекцій. Більш часте відвідування туалету може сприяти виведенню шкідливих бактерій із сечовивідних шляхів.

3. Містить антиоксиданти

Спаржа, зокрема фіолетова, містить антоціани. Ці пігменти надають фруктам і овочам червоного, синього та фіолетового відтінків. Антоціани також мають антиоксидантну дію, яка може допомогти вашому організму боротися з вільними радикалами, що пошкоджують клітини.

4. Містить вітамін Е

Спаржа — джерело вітаміну Е, ще одного важливого антиоксиданту. Цей вітамін допомагає зміцнити імунну систему і захищає клітини від шкідливого впливу вільних радикалів.

5. Сприяє репродуктивному здоров’ю

Вживанні спаржі сприяє збереженню репродуктивного здоров'я (Фото: belchonock/depositphotos)
Вживанні спаржі сприяє збереженню репродуктивного здоров'я / Фото: belchonock/depositphotos

Зелена спаржа містить високий рівень сапоніну протодіосцину. Ця рослинна хімічна речовина надає овочеві гіркоти.

Огляд, опублікований у 2021 році, пояснює, що протодіосцин підтримує здоров’я яєчників, підвищує лібідо в період постменопаузи і навіть може боротися з раковими клітинами яєчників. Протодіосцин також допомагає збільшити вироблення тестостерону, відновити еректильну функцію та підвищити лібідо, якщо приймати його у вигляді харчової добавки.

6. Корисна для здоров’я кишківника

Дослідження, опубліковане в 2018 році, показало, як інулін, пребіотик, що міститься в спаржі, впливає на здоров’я кишківника. Інулін сприяє здоровому балансу «хороших» кишкових бактерій, або пробіотиків, що зменшує газоутворення і допомагає легко перетравлювати їжу.

Інулін — це розчинна клітковина, тобто він всмоктує воду в кишечник, пом’якшуючи випорожнення і полегшуючи їхнє проходження. Вживання більшої кількості спаржі може підтримувати регулярне випорожнення кишечника і запобігати закрепам.

7. Багата на фолієву кислоту

Спаржа багата на фолієву кислоту (Фото: diamant24/depositphotos)
Спаржа багата на фолієву кислоту / Фото: diamant24/depositphotos

Чотири штуки спаржі містять 22% рекомендованої добової норми фолієвої кислоти, яка підтримує вагітність. Фолієва кислота потрібна всім, вона допомагає організму виробляти нові клітини.

Однак отримання достатньої кількості фолієвої кислоти під час вагітності може запобігти серйозним вродженим дефектам мозку або хребта плода. В огляді, опублікованому в 2019 році, повідомляється, що люди, які приймали добавки з фолієвою кислотою до вагітності, мали менший ризик передчасних пологів, ніж ті, хто не приймав.

8. Містить багато вітаміну К

Одна чашка спаржі, разом з іншими зеленими листовими овочами, є чудовим джерелом вітаміну К. Цей вітамін має вирішальне значення для здоров’я кісток і згортання крові, що допомагає організму зупинити кровотечу після порізу.

Дослідження все ще намагаються визначити, чи відіграє цей вітамін роль у захисті від переломів кісток. Деякі дані свідчать про те, що вітамін К необхідний для здоров’я кісток, допомагає виробляти деякі пов’язані з кістками білки і регулює резорбцію кісток. Цей процес захищає щільність і масу кісток, руйнуючи тканини, які спричиняють втрату кісткової маси.

9. Піднімає настрій

Вживання спаржі в раціоні покращує настрій (Фото: fortyforks/depositphotos)
Вживання спаржі в раціоні покращує настрій / Фото: fortyforks/depositphotos

Спаржа багата на фолат, вітамін групи В, який може підняти настрій і допомогти запобігти роздратуванню. Спаржа багата на фолат, вітамін групи В, який може підняти настрій і допомогти впоратися з дратівливістю. Дослідження виявили зв’язок між низьким рівнем фолатів і вітаміну В12 у людей з депресією. Цей висновок змушує деяких лікарів призначати людям з депресією щоденні дози обох вітамінів.

Чи може вживання спаржі зашкодити здоров’ю

Їсти аспарагус загалом безпечно. Після вживання спаржі ви можете помітити, що сеча має дивний колір і запах, але це не є небезпечним. Вона містить аспарагінову кислоту, сірковмісну сполуку, яка виділяє різкий запах, коли організм розщеплює її.

Якщо ви приймаєте варфарин, антикоагулянт (засіб для розрідження крові), то краще вживати спаржу в помірних кількостях. Ааспарагус багатий на вітамін К, який може взаємодіяти з варфарином і робити його менш ефективним.

Вживання спаржі в цілому безпечне для здоров'я (Фото: PantherMediaSeller/depositphotos)
Вживання спаржі в цілому безпечне для здоров'я / Фото: PantherMediaSeller/depositphotos

Як краще їсти спаржу

Спаржа доступна цілий рік, хоча весна є її піковим сезоном. Шукайте міцні стебла з яскраво-зеленим кольором. Перед приготуванням обов’язково вимийте їх та обріжте кінці.

Готується спаржа дуже просто й швидко. Смажити аспарагус на пательні рекомендують не довше ніж 1−2 хвилини, якщо перед тим ви її бланшували. Якщо ж ні — знадобиться 3−4 хвилини на приготування. Також спаржу можна запікати в духовці чи на грилі — це займе орієнтовно 8−10 хвилин. Час залежить від того, наскільки спаржа молода й велика, а також від бажаної текстури: якщо любите хрумку — не запікайте довше 8 хвилин, якщо м’якшу — потрібно 10−11 хвилин.

На пару спаржа готуватиметься 4−5 хвилин. Варити її слід протягом 1−4 хвилин до готовності — залежно від товщини пагонів.

Легкий гарнір: спаржа на пару з вершковим маслом

Ніжна, ароматна й корисна спаржа на пару — ідеальна весняна страва, яка поєднує смак і простоту приготування.

Спаржа в аерогрилі: рецепт легкого гарніру до будь-якої страви

Аспарагус — ідеальний весняний овоч: смачний, корисний і простий у приготуванні. Розповідаємо, як за кілька хвилин зробити хрумкий гарнір в аерогрилі.

Відварена спаржа: найпростіший варіант приготування смачного і корисного гарніру

Якщо шукаєте смачний і корисний спосіб приготування спаржі, то відваріть її за цим рецептом і насолоджуйтеся весняним смаком та ароматом.

Спаржа в аерогрилі: рецепт легкого гарніру до будь-якої страви

Аспарагус — ідеальний весняний овоч: смачний, корисний і простий у приготуванні. Розповідаємо, як за кілька хвилин зробити хрумкий гарнір в аерогрилі.

Існує багато способів насолодитися спаржею.Додайте головки аспарагуса на верхівки цільнозернових крекерів з сиром на закуску.

Легкий гарнір: спаржа на пару з вершковим маслом

Ніжна, ароматна й корисна спаржа на пару — ідеальна весняна страва, яка поєднує смак і простоту приготування.

Рецепт білої спаржі з хамоном і зеленню: ніжно і смачно по-весняному

Це легка, ароматна й елегантна страва, що ідеально пасує до обіду чи вечері. Готується вона дуже просто, проте смакує вишукано.

Спаржа на сковороді по-італійськи: швидко, просто і смачно

Хрустка, ароматна і надзвичайно проста у приготуванні — спаржа, обсмажена на вершковому маслі з часником, стане улюбленим гарніром до будь-якої страви. Ідеально поєднує італійський стиль і домашній затишок.

Запечіть спаржу на грилі або на оливковій олії першого холодного віджиму, посоліть і поперчіть та подавайте як гарнір.

Ідеальний гарнір до стейків: спаржа на грилі

Аспарагус — ідеальний гарнір до стейків на грилі. Весняний овоч таким чином чином легко готується і корисний для здоров’я.

Пиріг без тіста: рецепт зі смаженими помідорами та спаржею

Цей рецепт пирога без скоринки - чудовий вибір для вашого наступного бранчу, але він також чудово підійде для вегетаріанської вечері з салатом і шматочком фокачі.

Готову спаржу наріжте невеликими шматочками, щоб додати до пасти, салатів або смаженої картоплі.

Смажена в духовці спаржа з пармезаном: вишуканий гарнір до улюблених страв

Смажена спаржа — це швидкий і простий гарнір, а смаження на сильному вогні — один із найкращих способів приготування зелених стебел.

Рисові боули з цвітною капустою, спаржею на грилі та курячою ковбаскою

Це збалансоване поєднання ніжних овочів, ароматного м’яса у курячій сосисці і приємної текстури рису.

Смакуйте стебла з соусом, приготованим з нежирного грецького йогурту, лимонного соку, подрібненого часнику та обсмаженого червоного болгарського перцю.

Приготуйте овоч з цибулею, червоною картоплею, курячим бульйоном, лимонним соком і сметаною і ви отримаєте чудову першу страву.

Весняний гороховий суп зі спаржею та картоплею - збагатіться вітамінами

Цей смачний суп ідеальний для початку весни.

Лимонна паста з орзо, спаржею та часниковими сухариками

Ця страва — ідеальне поєднання лимонного орзо, ароматної спаржі, хрустких часникових сухариків, свіжої зелені та пікантного пармезану. Вона готується в одній каструлі, настоюючись у лимонній заправці для максимального аромату.

Острая спаржа: рецепт идеального пасхального и весеннего завтрака с яйцами

Этот рецепт острой спаржи Deviled Asparagus сочетает в себе лучшее из двух классических блюд - яичные deviled eggs и нежной весенней спаржи - в одном свежем блюде, которое идеально подойдет для вашего пасхального завтрака.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини