Так снідають найщасливіші люди. Що їдять зранку у Фінляндії — рецепт карельських пиріжків з рисом

14 липня 2024, 07:13

Розташована глибоко на Півночі, країна — № 1 у рейтингу щастя за 2024 рік. Тут високі податки, невелике населення та кухня, сформована впливом жорстких та холодних погодних умов. Який вигляд має сніданок фіна з такою комбінацією факторів — розбираємося далі.

Більшість фінів працюють в офісах або студіях через холодну температуру на вулиці протягом більшої частини року, тому ситний і гарячий сніданок має вирішальне значення для того, щоб залишатися енергійним до обіду. З таких може бути класична вівсяна або рисова каша, житній хліб з трав’яним сиром і солоним лососем, яйця, традиційна випічка і пироги з фруктовим джемом, а також йогурт зі щойно зібраними ягодами. Але чому саме свіжими, щойно з куща?

Реклама

Природа Фінляндії та її закони, як от «Право кожної людини» або «Право громадського доступу до дикої природи», дозволяє фінам приходити в ліси, щоб збирати і шанобливо користуватися всіма дарами природи — ягодами, грибами або травами, адже це суворо регулюється. Така практика створює відчуття приналежності до природи, особливу філософію поколінь місцевих жителів, навіть якщо люди живуть у місті, де парки ідеально чисті та доглянуті. Близько 60% місцевих жителів збирають лісові ягоди як хобі, і вони продають близько 20 мільйонів кілограмів місцевим продуктовим магазинам та для зовнішньої торгівлі. За гарної погоди багато фінів снідають у парках та лісах.

Певний сенс фінської думки є й у іншій ранковій традиції - каві. Скандинави споживають чи не найбільше кави у світі та славляться своєю культурою та ставленням до цього напою. За різними підрахунками, середньостатистичний громадянин Фінляндії споживає близько 10 кг кави на рік. Тут вона значить більше — це символ єдності та соціального зв’язку, центральний елемент сніданку. Поруч із нею все відходить на задній план. Фіни люблять пити каву в компанії інших людей, чи то на зустрічі з друзями в місцевій кав’ярні, чи то приймаючи гостей вдома. У фінів заведено варити свіжу каву щоразу, коли приходить компанія.

Фінське слово «kakkukahvi» чудово передає важливість поєднання кави зі смачними тістечками та випічкою під час таких зустрічей. Поки решта світу захоплюється напоями на основі еспресо, фіни все ще віддають перевагу старомодному способу приготування кави. І так, фільтр кава насправді є класичним, а не нововинайденим способом. Крапельні кавоварки є основним методом приготування кави у Фінляндії, їх можна знайти в будинках і на робочих місцях, що забезпечує легкий доступ до гарячої чашки кави, коли це необхідно. До кави безперечно додають як цукор, так і молоко.

Фінський прем'єр-міністр в 1990 році, коли репортери потурбували його :
Фінський прем'єр-міністр в 1990 році, коли репортери потурбували його : "Я зараз п'ю каву". / Фото: Сайт feelslikefinland.com

Однак, повернімося до їжі, яка все ж не менш у пошані, адже поживний сніданок — запорука вдалого, неголодного дня. До прикладу, основою часто є вже згаданий фінський хліб, який кличуть руйслейпя (Ruisleipä). Цей традиційний житній хліб із закваски є найпопулярнішим серед місцевих жителів. Саме він був обраний національною їжею Фінляндії, коли у 2017 році ця країна святкувала сторіччя незалежності. Житній хліб, який зазвичай слугує основою для бутербродів, має й інший спосіб приготування, коли пекар робить тонкий шар житнього тіста і випікає його досить довго, щоб вийшли хрусткі житні крекери. Ці крекери не тільки є ідеальною їжею для вечірок, оскільки з них виходять найкращі закуски, вмочені у вершковий сир, але й є дуже мудрим способом збереження продуктів — крекери сухі і можуть зберігатися протягом декількох місяців.

Бутерброди можуть подаватися із сиром олтермані та шматочками шинки й огірка, як класичне поєднання. Це називають певною нордичною особливістю: класти свіжі овочі на кшталт шматочків томату чи огірка зверху на начинку відкритих сендвічів. Та й сама концепція бутербродів — вони, на відміну від європейських та американських не мають двох слайсів хліба. М’ясо, сир та свіжий компонент нічим не накривають і не смажать зазвичай. А ще на житній хліб можуть намастити маргарин чи масло.

Без вагань, до фруктового соку, який щойно вичавили замість кави, фіни насолодяться із тостом із апельсиновим мармеладом, вафлями з сиропом чи французькими тостами зі збитими вершками, або й круасани. Є й традиційний варіант випічки Karjalanpiirakka, або карельські пиріжки, — це невелика відкрита випічка з начинкою, з тонкою хрусткою скоринкою, довжиною від 7 до 20 сантиметрів. Зазвичай вона має овальну форму, але може бути і круглою. Скоринка зазвичай становить близько третини всього виробу, але саме нею і смакують, коли вона розмокає від напою, яким запивають цей традиційний смаколик.

Щоб почати сніданок з білків та жирів, фіни оберуть яйця — усесвітню та універсальну страву. Наприклад, це буде сирний фінський омлет, або скрембл, чи більш популярний варіант — м’які варені яйця чи запечений пишний омлет у духовці. Подають яєчний сніданок із маленькими сосисками, беконом, свіжими овочами, сиром, і копченим лососем. Є такий сир Leipäjuusto — м’який і відомий як «писклявий сир» або хлібний чи лапландський, який часто подають теплим з джемом або сиропом. Його можна смажити на вогні та зручно брати собою у хайкінг, тобто походи та відпочинок на природі.

Але нічого не зрівняється з другим за популярністю сніданком — вівсянкою з ягодами на молоці. Її готують так само як і всюди у світі, і кладуть ті ж ягоди, свіжі, чи на крайній випадок — заморожені. Також варіантом каші можуть бути мюслі із йогуртом і горіхами та фруктами. Трошки інший підвид включає пластівці з молоком, які споживаються здебільшого дітьми. Сучасна молодь може віддавати перевагу різноманітним булочкам, коричним синабонам чи іншій популярній у світі випічці.

Та все ж, повернімося до відомих карельських пиріжків, які дійсно можна бачити на столі десь о 8 ранку, коли фінська бабуся щойно приготувала їх для сніданку своїм онукам. Їсти карельські пиріжки з яйцем і маслом — найтрадиційніший спосіб. Коли ви йдете до ресторану зі шведським столом у Фінляндії, ви завжди знайдете їх у наявності. Гарна річ у приготуванні суміші вдома полягає в тому, що ви самі обираєте, скільки масла та яєць додавати. Оскільки смак буде змішуватися з пирогами, ви повинні знайти хороший компроміс.

Карельські пиріжки з яєчною намазкою

Інгредієнти:

Рисова начинка:

  • 230 г крохмалистого рису або арборіо
  • 1 л молока
  • 2 ч.л. солі

Житнє тісто:

  • 190 г житнього борошна
  • 90 г пшеничного борошна
  • 2 ч.л. солі
  • 210 мл води
  • 1 ст.л. рослинної олії

Намазка яєчно-вершкова:

  • 6 яєць
  • 120 г вершкового масла
  • сіль

Спосіб приготування:

У каструлю налийте літр молока і доведіть до кипіння.Промийте рис і додайте в молоко. Доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть, поки каша не стане густою, а рис не розвариться наполовину (20−30 хвилин). Періодично помішуйте. Наприкінці додаємо сіль і даємо охолонути.

Готуємо тісто:

У миску всипаємо житнє борошно.Вимішуємо тісто до однорідної консистенції. Розкачайте тісто за допомогою житнього борошна в пласт товщиною близько 3 мм. За допомогою формочки або перевернутої склянки для пиття вирізати з тіста кружечки діаметром 7 см. Розкачайте кожне коло паличкою або комірцем до напівпрозорого овалу (14×17 см). Накрийте плівкою, щоб запобігти висиханню, і виймайте тільки той шматок, над яким працюєте.

Якщо ви будете складати листи тіста, присипте їх борошном перед тим, як складати.

Начинка:

  1. Розігрійте духовку до максимально високої температури.Викладіть начинку в центр тіста в овал.
  2. По краях залиште 3 см вільного місця для розгортання.
  3. Переверніть довгі сторони тіста на начинку і почніть притискати краї тіста пальцями. «Затисніть» тісто до самого кінця, щоб запечатати край. Переверніть і повторіть з іншого боку. Якщо верхівки, які ви притиснули, занадто високі, розрівняйте тісто, щоб не підгоріло.
  4. Присипте деко житнім борошном, щоб пиріжки не прилипали. Не використовуйте папір для випічки, він може загорітися.

Випікання:

  1. Випікайте пиріжки при температурі 300 °C приблизно 12 хвилин, доки вони не стануть рум’яними. При нижчій температурі готуйте довше.
  2. Одразу змастіть розтопленим вершковим маслом. Справа смаку, чи їсти пиріжки свіжими та хрусткими, чи м’якшими після того, як ви трохи почекаєте.

Яйця та вершкове масло: Відваріть яйця на круто (7−8 хвилин).Одразу ж помістіть в крижану воду. Так буде легше зняти шкаралупу.Почистіть і подрібніть виделкою. Додайте сіль і м’яке вершкове масло. Якщо ви зберігаєте яєчне масло в холодильнику, перед вживанням доведіть його до кімнатної температури, щоб воно розм’якло. І насолоджуйтеся разом зі своїм ранковим фільтром на сніданок.

Показати ще новини