Можна накрити цілий стіл. Десять рецептів із буряка на будь-яку оказію

29 грудня 2024, 20:02

Додати барв до життя та своєї тарілки можна використавши єдиний продукт — буряк. Це корисний коренеплід, який точно не варто недооцінювати, адже він стане вашим натхненним сніданком, ситним обідом та розкішною вечерею з десертом.

Вважається, що буряк походить з узбережжя Середземного моря (морський буряк) і спочатку його вирощували заради їстівного листя. Греки, як і римляни, вирощували буряк заради листя, але їли його як їжу і називали теутлон або теутліон, оскільки листя нагадувало щупальця кальмара. Лише близько 200 року н.е. коренеплід буряка почав займати чільне місце в кулінарії. Римляни тієї епохи взяли старі сорти листового буряка і гібридизували їх з місцевими європейськими сортами, щоб створити рослини з великими, цибулиноподібними коренеплодами, які ми знаємо сьогодні. Ці буряки пізньої римської епохи були як червоними, так і білими. Здається, що червоні були виведені просто тому, що вони були красивішими.

Реклама

Популярність буряка, в тому числі червоного римського, поширилася в Європі в Середньовіччі, де він процвітав на холодних, родючих ґрунтах нашого регіону. Розвиток кулінарного потенціалу буряка зайняв дві сотні років буряк. Його почали розділяти на кормовий та столовий, а потім і поширилося використання цукрового буряка. У 19 столітті він став справжнім карбом, який приносив статки українським цукрозаводчикам. Ходить думка й про те, що саме вживання буряка народами Східної Європи та Балкан дозволило запобігти розповсюдженню на їх територіях епідемій чуми.

Тож враховуймо вітамінний потенціал цього чудового продукту. NV Food зібрав добірку 10 цікавих рецептів із буряка, які прикрасять ваш святковий стіл та урізнобарвлять щоденний раціон.

Намазка із буряку та фети: рецепт бюджетної закуски на стіл

Найпростіша і водночас найсмачніша бурякова намазка, яка буде вам до свята, до сніданку та до гарного настрою.

Салат із запеченим буряком і гарбузом: рецепт у духовці

Варіантів страв із буряка безліч, але цей - потрапляє у саме сердечко.

Французький вінегрет: рецепт бурякового салату з гранатом і легкою заправкою

Яскраво червоний вінегрет - це спосіб підняти собі настрій, адже це корисно, просто і смачно.

Турецький салат з буряка: простий рецепт для сезонних овочів

Спробуйте цей салат як гарнір зі свіжим багетом або як закуску. Завдяки східному аромату та яскравому кольору буряка, він заворожує з першого погляду.

Буряковий джем: рецепт єврейського десерту айнгемахт для вишуканого і домашнього свята

Яблучний, грушевий, малиновий, а тепер і буряковий джем - це суперський десерт, який вразить гостей за святковим столом.

З квасолею: рецепт веганського борщу яскравого рожевого буряка

Веганський яскравий борщ точно підійде для близьких зимових вечорів. Це насичено, ароматно і дуже буряково.

Буряковий крем-суп: рецепт борщу по-новому

Подивіться на борщ під іншим кутом та зробіть цей чудовий варіант кремової насолоди.

Незвично і смачно: брауні з буряком

Навіщо обмежуватися додаванням до брауні лише горіхів, якщо можна приготувати цей десерт з буряком?

Справжній смаковий ф'южн: рецепт бурякового пирога з імбирно-цитрусовими нотками

Цей десерт розкішний у всьому: структурі тіста, кольорі, смаку горіхів, пікантності імбиру, вершковому кремі. Тому його з упевненістю можна готувати на новорічно-різдвяні свята.

Рожева святкова і бурякова: рецепт пасти для красивої вечері

Паста з буряковим соусом з рикотою прикрасить будь-який стіл та стане чудовою романтичною стравою на Різдво чи на побаченні.
Показати ще новини