Можна накрити цілий стіл. Десять рецептів із буряка на будь-яку оказію
Додати барв до життя та своєї тарілки можна використавши єдиний продукт — буряк. Це корисний коренеплід, який точно не варто недооцінювати, адже він стане вашим натхненним сніданком, ситним обідом та розкішною вечерею з десертом.
Вважається, що буряк походить з узбережжя Середземного моря (морський буряк) і спочатку його вирощували заради їстівного листя. Греки, як і римляни, вирощували буряк заради листя, але їли його як їжу і називали теутлон або теутліон, оскільки листя нагадувало щупальця кальмара. Лише близько 200 року н.е. коренеплід буряка почав займати чільне місце в кулінарії. Римляни тієї епохи взяли старі сорти листового буряка і гібридизували їх з місцевими європейськими сортами, щоб створити рослини з великими, цибулиноподібними коренеплодами, які ми знаємо сьогодні. Ці буряки пізньої римської епохи були як червоними, так і білими. Здається, що червоні були виведені просто тому, що вони були красивішими.
Популярність буряка, в тому числі червоного римського, поширилася в Європі в Середньовіччі, де він процвітав на холодних, родючих ґрунтах нашого регіону. Розвиток кулінарного потенціалу буряка зайняв дві сотні років буряк. Його почали розділяти на кормовий та столовий, а потім і поширилося використання цукрового буряка. У 19 столітті він став справжнім карбом, який приносив статки українським цукрозаводчикам. Ходить думка й про те, що саме вживання буряка народами Східної Європи та Балкан дозволило запобігти розповсюдженню на їх територіях епідемій чуми.
Тож враховуймо вітамінний потенціал цього чудового продукту. NV Food зібрав добірку 10 цікавих рецептів із буряка, які прикрасять ваш святковий стіл та урізнобарвлять щоденний раціон.
Намазка із буряку та фети: рецепт бюджетної закуски на стіл
Салат із запеченим буряком і гарбузом: рецепт у духовці
Французький вінегрет: рецепт бурякового салату з гранатом і легкою заправкою
Турецький салат з буряка: простий рецепт для сезонних овочів
Буряковий джем: рецепт єврейського десерту айнгемахт для вишуканого і домашнього свята
З квасолею: рецепт веганського борщу яскравого рожевого буряка
Буряковий крем-суп: рецепт борщу по-новому
Незвично і смачно: брауні з буряком
Справжній смаковий ф'южн: рецепт бурякового пирога з імбирно-цитрусовими нотками
Рожева святкова і бурякова: рецепт пасти для красивої вечері