Абрикосове варення на зиму. Простий рецепт ідеальної консервації від Євгена Клопотенка
Влітку, як цього не уникай, усі шляхи ведуть до консервації. Хтось обирає заготовляти на зиму лише овочі, а хтось закриває класичне варення.
«Я прагну брати від життя все, тому вже активно тестую різноманітні рецепти. Нещодавно приготував незвичайне варення з чорної смородини для любителів пікантних джемів. А сьогодні пропоную зробити класичне варення з абрикосів», — зазначає український шеф-кухар Євген Клопотенко, який починав свій шлях в гастрономії саме з варення. Тож беріть рецепт на озброєння.
Поради щодо приготування абрикосового варення
Є думка, що для приготування варення можна використовувати найменш привабливі плоди, які вже перезріли. Вважається, що вони не повинні пропадати даремно. Однак я вважаю, що для кожного процесу потрібні свої умови. Тому варити абрикосове варення потрібно правильно, використовуючи неперезрілі, цілі плоди без пошкоджень.
Класичний рецепт вимагає лише трьох інгредієнтів: абрикосів, цукру та лимонного соку, який виступає природним консервантом. Однак ви можете проявити фантазію і додати щось цікаве, наприклад, коньяк або ром.
Як правильно стерилізувати банки
З одного кілограма фруктів виходить приблизно три банки по 0,5 літра. Рекомендую використовувати невеликі ємності, щоб з'їсти варення за один-два рази всією сім'єю. Крім того, такі баночки з варенням стануть чудовим подарунком для близьких.
Варення наливаємо в стерилізовані банки і закриваємо їх такими ж стерилізованими кришками (twist-off або звичайними металевими). Найпростіший спосіб стерилізації тари — на пару. Візьміть каструлю, в яку добре встановлюється сито. Налийте в неї воду і поставте на вогонь. Коли вода закипить, поставте банку дном вниз у сито. Стерилізуйте кожну банку протягом 15 хвилин. Так само простерилізуйте кришки.
Як приготувати варення з абрикосів половинками
Інгредієнти
- 1 кг абрикосів
- 1 кг цукру
- 1 лимон
Приготування
- Помийте і просушіть абрикоси за допомогою паперових рушників.
- Розділіть абрикоси на половинки і видаліть з них кісточки.
- Покладіть половинки абрикосів у велику каструлю або металевий таз, рівномірно засипте їх цукром, щоб плоди пустили сік. Окремо вичавіть сік із лимона.
- Поставте каструлю на слабкий вогонь і варіть абрикоси протягом 1 години, періодично помішуючи. За 5 хвилин до готовності додайте у варення лимонний сік і перемішайте його.
- Викладіть готове абрикосове варення в стерилізовані банки.
- Закрийте кришками і переверніть банки з варенням догори дном. Зберігайте варення в темному прохолодному місці