Риба, гриби, курка та свинина. Чотири вишукані та прості рецепти паштетів для вашого великоднього столу
Великдень вже на носі, тож приготування святкового стола стає все більш актуальним. Пропонуємо вам приготувати ці чудові паштети на закуску, які вразять ваших гостей унікальним смаком.
Паштет — це, на перший погляд, проста страва, яка зазвичай лише доповнює багатство столу. Однак, у вас є можливість зробити досвід куштування цієї закуски незабутнім. Ми зібрали для вас цікаві та прості рецепти чотирьох паштетів на будь-який смак. Від риби до курятини — обирайте той, який припав до душі та намащуєте цей насичений ароматами смаколик на м’який хлібчик для чудової перекуски на Великодньому столі.
1. Паштет з курячої печінки та яблука
Інгредієнти:
- 375 г несолоного вершкового масла
- 400 г курячої печінки, обрізаної
- 2 великих зубчики часнику, 1 роздавлений, 1 дрібно нарізаний
- 3 гілочки чебрецю, тільки листя
- 3 ст.л. мадери
- 4 скибочки бріоші
- 1 яблуко, очищене від серцевини та нарізане кубиками
- цибулевий чатні, для подачі
- корнішони, для подачі
Спосіб приготування:
- Нагрійте одну столову ложку вершкового масла в антипригарній сковороді на середньому вогні. Коли масло спіниться, додайте курячі печінки і обсмажуйте по 2 хвилини з кожного боку.
- Додайте в сковороду з печінкою роздавлений часник, частину чебрецю та мадеру. Смажте дві хвилини, даючи мадері вкипіти. Перекладіть суміш у кухонний комбайн, відкладіть 200 г вершкового масла, а решту додайте в кухонний комбайн. Збиваємо все до однорідної пасти. Приправте за смаком, а потім ложкою розкладіть у чотири баночки з застібкою об'ємом 70 мл.
- Розтопити вершкове масло на середній сковороді і додати нарізаний часник. Обсмажте часник у маслі до легкого золотистого кольору. Розлийте паштет у чотири банки, переконавшись, що в кожну банку потрапило кілька скибочок часнику та решта листя чебрецю, і поставте в холодильник принаймні на 4 години або до повного застигання. Можна зробити за два дні до приготування.
- Перед подачею підсмажте бріош, а потім розріжте на трикутні шматочки для подачі на стіл. Перемішайте нарізане кубиками яблуко з чатні. Подавати паштет на невеликих дерев’яних дощечках з підсмаженою бріошею, корнішонами та чатні.
2. Веганський грибний паштет з горіхами
Інгредієнти:
- 2 ст.л. оливкової олії, плюс додатково для скроплення
- 750 г каштанових грибів, нарізаних скибочками
- 2 зубчики часнику, нарізані
- 1 ст.л. листя чебрецю, плюс 2 ч.л.
- 100−150 мл соєвих або кокосових вершків
- тости на заквасці, для подачі
- карамелізований чатні з червоної цибулі або соус, подавати до столу
Для волоських горіхів:
- 25 г цукрової пудри
- 50 г половинок волоських горіхів
Спосіб приготування :
- Нагрійте олію у сковороді на сильному вогні та обсмажте гриби протягом 15−20 хвилин, поки вони не стануть м’якими, а рідина, що виділилася, не випарується. Додайте часник, 1 ст.л. листя чебрецю, 1 ч.л. морської солі та чорний мелений перець і смажте ще 3 хвилини. Дати трохи охолонути.
- Перекладіть грибну суміш у кухонний комбайн і перетворіть на густу пасту. Додайте 100 мл соєвих вершків, а потім знову збийте до однорідної кремоподібної маси, зіскрібаючи з боків. Можливо, вам доведеться додати ще до 50 мл вершків. Приправте за смаком, потім викладіть ложкою в сервірувальну тарілку або миску і розрівняйте верх тильною стороною ложки. Полити оливковою олією, щоб покрити верх паштету — її повинно бути рівно стільки, щоб він не висох. Накрити кришкою і поставити в холодильник на 2 години до повного застигання. У холодильнику може зберігатися до 24 годин.
- Щоб приготувати волоські горіхи, покладіть цукор у середню сковороду з товстим дном, додайте 1 ч.л. води і помішуйте, щоб він розчинився. Поставте на середній вогонь і варіть 10 хвилин, не помішуючи, поки цукор не розплавиться і не перетвориться на золотисту карамель. Додайте горіхи, 2 ч. л. листя чебрецю і дрібку морської солі, потім викладіть на деко, застелене пергаментом для випічки, і залиште остигати. Після того, як пиріг охолоне, розбити або розламати на шматочки.
- Для подачі викладіть паштет на тост, а потім наріжте квадратиками розміром на один укус. Зверху викладіть крапельки чатні та зацукровані волоські горіхи.
3. Паштет з копченої скумбрії з хроновим маслом
Інгредієнти для паштету:
- 25 г несолоного вершкового масла, розтопленого
- цедра ½ лимона
- 160 г копченої скумбрії (філе), очищеної від шкіри
- 1 зелена цибулина, грубо нарізана
Для масла з хроном:
- 15 г несолоного вершкового масла, плюс додатково для подачі
- 1 ч.л. гострого соусу з хрону, плюс додатково для подачі
- 1 ч. л. дрібно нарізаної плоскої петрушки, плюс кілька листочків
- французький хліб, за бажанням
Спосіб приготування:
- Покладіть розтоплене вершкове масло, лимонну цедру, скумбрію і зелену цибулю в кухонний комбайн і змішайте до однорідної маси. Викладіть ложкою у формочку і розрівняйте верх.
- Для начинки розтопіть 15 г вершкового масла з хроном, додайте петрушку та перемішайте. Обережно ложкою викладіть на паштет, щоб покрити його. Зверху притисніть кілька листочків петрушки, натріть чорним перцем і поставте в холод, щоб масло застигло. Подавати паштет з багетом, вершковим маслом і додатковим соусом з хрону.
4. Французько-канадський свинячий паштет
Інгредієнти:
- 450 г свинячого фаршу
- 1 склянка цибулі подрібненої
- 2 зубчики часнику, подрібнені
- ¼ ч.л. кориці
- ¼ ч.л. запашного перцю
- 1 ч.л. солі, більше або менше за смаком
- 0,5 ч.л. перцю
- 2 склянки води чи несолоного курячого або яловичого бульйону
- 1 склянка свіжих панірувальних сухарів (приблизно 2 скибочки хліба)
Приготування:
- Поставте середню каструлю на середній вогонь. Коли сковорода нагріється, додайте дві ст.л. оливкової олії та обережно обсмажте свинячий фарш до повної готовності. Поки свинина смажиться, подрібніть її виделкою.
- Додайте цибулю, часник, спеції, сіль і перець і продовжуйте готувати, періодично помішуючи, поки цибуля і часник не стануть м’якими і прозорими. Додайте молоко або воду, зменшіть вогонь до слабкого кипіння і продовжуйте варити близько години.
- Якщо суміш починає висихати, додайте яловичого бульйону або води, щоб зберегти консистенцію дуже густого соусу. Додайте панірувальні сухарі та перемішайте. Зніміть з вогню і дайте суміші охолонути.
- Занурювальним блендером або кухонним комбайном подрібніть до стану дрібнозернистої, але не пастоподібної маси.
- Помістіть суміш у скляний або керамічний контейнер і закрийте поліетиленовою плівкою. Поставте в холодильник на кілька годин або на ніч для досягнення найкращих результатів. Подавати з грінками або тостами.