Нове дослідження. Ці продукти пов’язують з підвищеним ризиком псоріазу

6 травня, 18:08
Ризик псоріазу може зрости від цієї їжі (Фото: freepik/freepik)

Ризик псоріазу може зрости від цієї їжі (Фото: freepik/freepik)

Вчені пов’язують споживання ультраобробленої їжі з вищим ризиком псоріазу, навіть якщо враховувати генетику, ІМТ та спосіб життя, підкреслюючи потенціал змін дієти для запобігання хронічним захворюванням шкіри.

Недавнє дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, досліджує роль споживання ультрапереробленої їжі (UPF) на ризик псоріазу.

Що викликає псоріаз?

Псоріаз — це хронічне захворювання шкіри, яке характеризується запаленням, лущенням і свербінням. Ураження псоріазу не є специфічними для локалізації; однак цей стан шкіри часто вражає долоні, підошви та нігті. Псоріаз також може збільшити ризик таких проблем з психічним здоров’ям, як депресія та тривога, а також серцево-судинних захворювань (ССЗ) і хвороба Крона.

Реклама

Псоріаз вражає 2−3% людей у ​​всьому світі, причому частота цього захворювання відрізняється в залежності від географічного регіону, коливаючись від 30 до 321 випадків на кожні 100 000 людей. Хоча лікування не існує, наразі для зменшення симптомів псоріазу використовуються кілька терапевтичних підходів, включаючи фототерапію, ліки, що відпускаються за рецептом, і біологічні препарати.

Певні харчові компоненти можуть викликати системне запалення, тим самим збільшуючи ризик псоріазу. Споживання UPF, наприклад, пов’язане із запальними алергічними станами, про що свідчить високий рівень імуноглобуліну Е (IgE), пов’язаного з алергією, дитяча астма та алергічні симптоми при екземі.

Що таке UPF?

UPF створюються за допомогою різних промислових процесів, щоб підвищити смакові якості харчових продуктів і одночасно подовжити термін їх зберігання. Однак процеси та інгредієнти, які використовуються для виробництва UPF, значно знижують їх поживний профіль, оскільки вони часто містять багато цукру, олії та інших добавок, таких як емульгатори та штучні ароматизатори.

Система NOVA класифікує всі харчові продукти на чотири групи залежно від ступеня промислової обробки, яка використовується під час їх виробництва. Харчові продукти в групі NOVA 1 є необробленими або мінімально обробленими, тоді як група 2 включає будь-які інгредієнти, що пройшли промислову обробку, такі як олії, жири, цукор і сіль, які можна використовувати для приготування, приправлення та/або приготування їжі групи 1. До групи NOVA 3 входять харчові продукти груп 1 і 2, які згодом пройшли консервацію, наприклад консервацію, розлив або безалкогольну ферментацію. UPF класифікуються як продукти NOVA групи 4.

Сьогодні UPF забезпечують понад 50% загального споживання енергії в Сполучених Штатах, Канаді та Великобританії. Ця глобальна тенденція зростання продовжує зростати, оскільки продажі UPF в інших країнах, таких як Австралія та країни Західної Європи, також прискорилися.

Споживання UPF широко вивчалося на предмет його ролі в підвищенні ризику неінфекційних захворювань, таких як ССЗ, діабет 2 типу та хвороба Крона. Однак залишається незрозумілим, як споживання UPF може вплинути на розвиток псоріазу.

Про дослідження

У поточному дослідженні розглядаються відмінності в захворюваності на псоріаз залежно від споживання UPF на основі системи класифікації NOVA. До аналізу було включено 121 019 учасників дослідження у віці від 40 до 69 років. Вчені визначили зв’язок між ризиком появи нового псоріазу та прийомом UPF і дослідили роль запалення та індексу маси тіла (ІМТ) у цьому зв’язку.

Люди, які споживали більше UPF, швидше за все, були молодшими білими чоловіками з вищим ІМТ, меншою звичною фізичною активністю та наявним або попереднім курінням сигарет. Споживання енергії серед цих учасників дослідження також було вищим.

Споживання UPF було розділено на чотири різні квартилі, причому перший квартиль представляв еталонну або найнижчу групу. Після середнього періоду спостереження в 12 років ризик псоріазу був на 7% вищим у другому квартилі споживання UPF порівняно з контрольною групою.

Ризик псоріазу продовжував зростати, оскільки рівень споживання UPF зріс, причому на 19% та 23% вищий ризик серед осіб у третьому та четвертому квартилях відповідно. На кожні 10% збільшення споживання UPF ризик псоріазу зростав на 6%.

Серед тих, хто має підвищений генетичний ризик розвитку псоріазу, більш високе споживання UPF призвело до майже втричі більшого ризику порівняно з тими, у кого низький генетичний ризик і низьке споживання UPF. Після поправки на вік, стать, ІМТ, куріння та вживання алкоголю, фізичну активність та соціально-економічну депривацію суттєвих змін у цих асоціаціях не спостерігалося. Шкала запалення (INFLA) сприяла 6,5% зв’язку між ризиком псоріазу та споживанням UPF, тоді як ІМТ опосередковував 30,5% цього ризику.

Ці спостереження узгоджуються з попередніми дослідженнями, які повідомляють про підвищення рівня ожиріння, що незалежно підвищує ризик захворюваності та тяжкості псоріазу, пов’язаного із споживанням UPF. Це також призводить до низькоякісного дієтичного та кишкового запалення, яке погіршується супутнім зменшенням споживання свіжих та/або необроблених продуктів із протизапальними перевагами. Це підкреслює вирішальну роль контролю споживання UPF у первинній профілактиці псоріазу.

Коли UPFs були замінені харчовими продуктами категорії 1, оцінений ризик псоріазу знизився на 18%. Поточне проспективне дослідження є першим, у якому оцінюється захворюваність на псоріаз у зв’язку зі споживанням UPF серед учасників Biobank Сполученого Королівства. Разом ці результати вказують на підвищення ризику псоріазу на 6% із кожним збільшенням споживання UPF на 10%, причому цей ризик зменшується на 18%, якщо 20% UPF було замінено харчовими продуктами категорії 1.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини