Неочевидні вороги. Девять продуктів, які можуть викликати печію
Які продукти викликають печію (Фото: freepik/DC Studio)
Печія — це неприємний симптом, який є досить поширеним.
Люди часто описують її як болісне відчуття печіння, яке виникає в нижній частині грудної клітки та поширюється до рота. Деякі люди з печією також описують кислий присмак у роті. Якщо ви часто відчуваєте печію, ви могли помітити, що певні продукти можуть її спричинити або погіршити.
Що таке печія?
Печія є найпоширенішим симптомом гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), шлунково-кишкового розладу, який, до прикладу, вражає до 27,8% дорослих у США. ГЕРХ розвивається, коли вміст шлунка повертається назад у стравохід, викликаючи такі симптоми, як:
- печія
- відрижка
- біль у грудях
- кислий присмак у роті від регургітації
Зазвичай шлункова кислота не досягає стравоходу через бар'єр між ним і шлунком. Порушення функції та розслаблення цього бар'єру є лише однією з можливих причин ГЕРХ. До інших факторів, які можуть збільшити ризик розвитку, належать:
- затримка спорожнення шлунка
- грижа стравохідного отвору діафрагми
- ожиріння
- вік старше 50 років
- вживання надмірної кількості алкоголю
- куріння
- вагітність
- наявність захворювань опорно-рухового апарату
- прийом певних ліків, таких як бензодіазепіни, НПЗЗ або антидепресанти
Лікування ГЕРХ включає лікування супутніх симптомів, в тому числі й печію. Багато медичних працівників рекомендують людям із симптомами ГЕРХ та печії уникати вживання певних продуктів. Якщо у вас печія, ви можете виявити, що уникнення певної їжі допомагає контролювати ваші симптоми.
Ось 9 продуктів, які можуть викликати печію.
1. Продукти з високим вмістом жиру
Дослідники все ще вивчають способи, якими жир може викликати симптоми ГЕРХ, але продукти з високим вмістом жиру можуть посилити печію, стимулюючи ваш організм до вивільнення речовин, які призводять до подразнення стравоходу. До них належать жовчні солі, які присутні в шлунку, та гормон холецистокінін (ХЦК) у крові, який може розслабити нижню ланку шлунка та призвести до кислотного рефлюксу.
Одне дослідження, проведене серед людей з ГЕРХ, показало, що понад половина з 85 осіб, які повідомили про харчові тригери, також сказали, що смажена їжа з високим вмістом жиру викликала їхні симптоми ГЕРХ, такі як печія. Крім того, дослідження показало, що після того, як учасники виключили продукти, що викликають печію, на 2 тижні, відсоток тих, хто повідомляв про неї, знизився з 93% до 44%. Важливо зазначити, що дослідники все ще намагаються з’ясувати, які види жирів можуть посилити симптоми ГЕРХ, але смажена та жирна їжа, здається, має найсильніший вплив.
2. М’ята
Вважається, що такі види м’яти, як перцева та кучерява, заспокоюють травлення. Однак, є деякі докази того, що ці види м’яти можуть викликати печію. Дослідження показують, що перцева м’ята знижує тиск у нижній ланці шлунка та може викликати печію. Хоча м’ята може спровокувати симптоми, вона, здається, є проблемою лише для невеликої частини людей з ГЕРХ.
3. Цитрусові соки
Вживання цитрусових соків може спровокувати симптоми печії. Люди часто повідомляють, що апельсиновий та грейпфрутовий соки викликають такі симптоми ГЕРХ, як печія. Однак, не зовсім зрозуміло, як цитрусові соки викликають її.
4. Шоколад
Шоколад є ще одним поширеним фактором, що викликає печію. Какао та кофеїн можуть розслабити ніжню ланку шлунка (НЛШ) та збільшити вплив кислоти на стравохід. Багато людей повідомляють про симптоми печії після вживання шоколаду, і дослідження показали, що він може знизити тиск у НЛШ. Однак, незрозуміло, чи покращує виключення шоколаду з раціону симптоми печії.
5. Гостра їжа
Гостра їжа відома тим, що викликає печію. Однак, як саме вона сприяє печії, незрозуміло. Одне дослідження, яке включало людей з ГЕРХ, показало, що капсули чилі посилюють акомодацію шлунка, тобто коли верхня частина розслабляється у відповідь на вживання їжі. У цьому ж дослідженні було виявлено, що капсули чилі були пов’язані з більш сильними відчуттями печії в животі та більш сильною печією у учасників з ГЕРХ порівняно з плацебо. В іншому дослідженні, яке охопило 4633 дорослих іранців, було виявлено, що високе споживання гострої їжі було пов’язане з більшим ризиком печії у чоловіків, але не у жінок. Крім того, гостра їжа може подразнювати вже запалений стравохід, і це може погіршити симптоми печії.
6. Цибуля
Цибуля, особливо сира, є поширеним фактором печії. Як і інші продукти з цього списку, вона викликає симптоми печії у багатьох людей з ГЕРХ. Однак незрозуміло, як цибуля викликає печію або погіршує її. В одному дослідженні 1990-х років люди з печією з'їдали звичайний гамбургер одного дня, а потім ідентичний гамбургер з цибулею іншого дня. Вживання цибулевого бургера значно погіршило симптоми печії порівняно з вживанням бургера без цибулі. Однак, необхідні подальші дослідження, щоб визначити, чи всім людям з печією варто розглянути можливість відмови від цибулі або зменшення її споживання.
7. Алкоголь
Помірне або надмірне вживання алкоголю може погіршити симптоми ГЕРХ, включаючи печію. Це пояснюється тим, що алкоголь розслаблює ніжні латеральні лімфатичні вузли (НЛЖ), що може дозволити шлунковій кислоті потрапляти в стравохід і викликати печію. Крім того, дослідження показують, що вживання алкоголю є фактором ризику розвитку ГЕРХ. Один огляд 29 досліджень показав, що люди, які вживали алкоголь більше 5 разів на тиждень, мали більш ніж удвічі вищу ймовірність розвитку ГЕРХ, ніж люди, які не вживали алкоголь або вживали його рідко.
8. Кава та напої з кофеїном
Деякі люди можуть відчувати печію під час вживання кави та інших напоїв з кофеїном. Це пояснюється тим, що кофеїн, як було показано, розслабляє нижній стравохідний сфінктер, що може збільшити ризик виникнення кислотного рефлюксу та печії. Крім того, кава може стимулювати секрецію шлункової кислоти, що може посилити печію.
Незважаючи на те, що кава може викликати печію у деяких людей, не всі дослідження виявили зв’язок між кавою та симптомами кислотного рефлюксу. Одне дослідження, в якому взяли участь 1837 осіб, 25% з яких мали ГЕРХ, не виявило значного зв’язку між споживанням кави та симптомами ГЕРХ. Хоча дослідження залишається непереконливим, якщо ви переносите каву, немає потреби її уникати. З іншого боку, якщо кава викликає у вас рефлюкс та печію, краще уникати її або обмежити споживання.
9. Газовані напої
Багато людей відчувають печію після вживання газованої води та газованих напоїв. Дослідження показують, що ці напої можуть розслабляти стравохідний сфінктер і підвищувати кислотність шлункової кислоти — два фактори ризику виникнення печії. Насправді, вживання безалкогольних напоїв вважається основним фактором, що сприяє появі печії вночі.
Деякі дослідження виявили зв’язок між вживанням безалкогольних напоїв та погіршенням симптомів у людей з ГЕРХ. Наприклад, одне дослідження показало, що люди, які вживали газовані напої, мали на 69% вищий ризик розвитку симптомів рефлюксу, таких як печія.
Інші способи полегшення печії
Окрім виключення з раціону продуктів, які можуть викликати печію, існують інші способи полегшення.
- Підтримуйте здорову масу тіла. Ожиріння пов’язане з ГЕРХ. Втрата ваги та підтримка здорової маси тіла може зменшити симптоми ГЕРХ, такі як печія.
- Спробуйте дієту з низьким вмістом вуглеводів. Деякі дослідження показують, що дотримання низьковуглеводної дієти може допомогти зменшити симптоми ГЕРХ. Просте зменшення споживання рафінованих вуглеводів та доданого цукру також може допомогти.
- Уникайте лежання після їжі. Медичні працівники часто рекомендують людям з ГЕРХ їсти принаймні за 3 години до сну. Лягання невдовзі після їжі може погіршити симптоми ГЕРХ, такі як печія.
- Дотримуйтесь середземноморської дієти. Середземноморська дієта, багата на клітковину, таку як боби та овочі, а також на корисні жири, такі як оливкова олія та риба, може допомогти впоратися з симптомами ГЕРХ.
- Збільште фізичну активність. В одному огляді було виявлено, що фізичні вправи протягом 30 хвилин 3 рази на тиждень пов’язані зі зниженням ризику розвитку ГЕРХ.
- Піднімайте голову в ліжку. Підняття верхньої частини тіла, коли ви лежите в ліжку, може допомогти зменшити симптоми ГЕРХ та покращити ваш сон.
Якщо у вас печія, найкраще розробити план лікування разом з медичним працівником.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.