Забудете про ліки. Ось скільки потрібно їсти квасолі, щоб не турбував тиск
Як бобові допомагають боротися з холестерином і запаленням (Фото: Claudio-Duart-Designer/pixabay)
Нове дослідження показало, що щоденне вживання однієї чашки квасолі може принести помітну користь для серця і метаболічного здоров’я.
Особливо ефективними виявилися нут і чорна квасоля: перший допомагав знижувати рівень холестерину, а другий — зменшував запальні процеси в організмі.
У рамках 12-тижневого експерименту вчені спостерігали за 72 учасниками з переддіабетом. Ті, хто включив у раціон нут, продемонстрували зниження рівня холестерину, а в тих, хто їв чорну квасолю, були відзначені ознаки зниження запалення. «Люди з переддіабетом часто стикаються з порушенням ліпідного обміну і прихованими формами запалення, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу», — пояснила Морганн Сміт, докторант Іллінойського технологічного інституту.
Результати були представлені на конференції NUTRITION 2025 в Орландо. Основні дослідники проєкту — Індіка Едірісінгхе та Брітт Бертон-Фріман.
Прості продукти з доведеним ефектом
Незважаючи на доступність нуту і чорної квасолі, вони рідко стають об'єктом уваги в контексті профілактики хронічних захворювань. Метою проєкту стало вивчення їхнього впливу на запалення і чутливість до інсуліну — через вплив на мікробіом кишківника.
«Ці бобові можуть бути корисними не тільки для людей із порушенням обміну речовин, а й для широкої аудиторії. Отримані дані можуть лягти в основу нових дієтологічних рекомендацій і профілактичних програм», — додає Сміт.
Учасникам дослідження випадковим чином призначали з'їдати по одній чашці нуту, чорної квасолі або рису (як контроль). Аналізи брали на старті, через 6 і 12 тижнів — для оцінки рівня холестерину, запалення і глюкози. Глюкозну толерантність також перевіряли на початку та наприкінці дослідження.
Результати: менше холестерину та запалення
У тих, хто їв нут, рівень загального холестерину знизився з 200,4 до 185,8 мг/дл. А в учасників із групи чорної квасолі рівень запального маркера інтерлейкіну-6 впав із 2,57 до 1,88 пг/мл. При цьому показники, пов’язані з обміном глюкози, залишилися незмінними.
Дослідники радять включати квасолю в раціон у будь-якому вигляді - консервованому, замороженому або сушеному. Головне — стежити за складом: уникати надлишків солі та цукру. Прості страви на кшталт супів, салатів і гарнірів з кіноа або рисом — ідеальні варіанти.
Наступний етап дослідження — аналіз того, як нут і чорна квасоля впливають на стан мікробіома кишківника і як це пов’язано з метаболічним здоров’ям.
Рецепт нутових котлет на вечерю і не тільки
Ідеальний літній салат з нутом, квасолею та овочами
Овочеве рагу в стилі середземноморської дієти: максимум користі в одній тарілці
Рецепт паштету з чорної квасолі
Рецепт чорно-білої піци з консервованою квасолею
Рецепт пасти з чорної квасолі по-мексиканськи
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.