Необхідні на холодний період. Дев’ять консервів, якими варто запастися на зиму
Які консерви потрібно мати восени та взимку (Фото: freepik)
Запастися консервами може стати чудовим варіантом для поживного харчування без додаткових витрат енергії та бюджету. Консерви дозволяють зберігати збалансоване харчування навіть тоді, коли нема часу готувати або хочеться заощадити.
Осінь та зима — доволі холодні періоди, в які наш організм особливо потребує турботи про харчування. Їжа повинна бути поживною, збалансованою і бути де-факто. Обставини війни змушують бути готовими до усього, тож варто подумати наперед про те, які продукти у вас уже є у спіжарці, а які потрібно запасти. І консерви — чудовий варіант.
Усе через мінімальну обробку, оскільки їх можна їсти одразу з тари чи витратити зовсім мало часу на приготування страв із них. Вони зручні, недорогі та мають тривалий термін зберігання. Хоча свіжі або заморожені продукти мають дещо кращу репутацію, в консервах немає нічого поганого — вони просто допомагають, якщо ви знаєте, що купувати. Зазвичай рекомендують мати чотири основні види: м’ясні, рибні, овочеві та фруктові. Їх можна спокійно зберігати в шафах при кімнатній температурі, і вони не втратять своїх смакових та колірних властивостей.
1. Консерви з тунця та лосося
Це чудові джерела білка. Просто намагайтеся купувати рибу, упаковану у соці, а не в олії. Це зробить її набагато менш насиченою сіллю. Консервований тунець і лосось можна використовувати не лише для бутербродів. Ви можете покласти цю рибу на салат або їсти її з цільнозерновими крекерами. Також є безліч рецептів із рибними консервами, які вважають здоровими та смакують чудово.
Легкий та ситний: рецепт салату з тунцем та кукурудзою, який легко приготувати навіть без електрики
З консервованої риби: ніжні котлетки з лосося на обід і на святковий стіл
2. Консервовані сардини
Тут діють ті ж рекомендації, що і в попередньому випадку: краще не в олії, без додавання солі. Багато сардин, як правило, упаковані в приправи або з додаванням ароматизаторів — і саме там може ховатися натрій. В іншому, сардини є чудовим джерелом омега-3 і багаті на вітамін В12, який може допомогти з нервовою системою і здоров’ям мозку.
Сардини, засолені як оселедець: найсвіжіша риба власноруч
Не лише зі шпротами. Канапки з сардинами та маринованою цибулею на Новий рік
3. Консервована квасоля
Ви не помилитеся, коли справа доходить до квасолі. Яку ви любите найбільше? Чорна квасоля, біла, квасоля пінто, червона — усі вони є чудовими джерелами клітковини. Також це гарний вибір для людей, які є вегетаріанцями, веганами або дотримуються рослинної дієти. Звичайно, ви можете зварити квасолю, але якщо ви втрачаєте сили, ви можете їсти її і так, як є. Приготуйте з нею салати, сендвічі або навіть шаурму.
Пир за считанные минуты: питательный салат из нута от нутрициолога - полноценный перекус для напряженного дня
Галицький спеціалітет: рецепт квасолевої зупи з овочами та м'ясними консервами
Ньокі з білою квасолею та в'яленими томатами: для ситості і покращення імунітету
Суп тако з квасолею та яловичиною: зігріваючий ефект гарантовано
4. Овочі
У наші дні ви можете знайти велику кількість овочів у банках: зелена квасоля, шпинат, морква, горох, кукурудза, нарізані кубиками помідори, нарізаний буряк і багато інших. Звичайно, свіжі або заморожені овочі — це ідеальний варіант, але консервовані все одно пропонують багато тих же поживних речовин. Обирайте моносмаки або суміші для страв, щоб підсилити смак і добре насититися. Це також може бути певне рагу в банці, або аджика чи інші домашні закрутки. Вони трошки менш корисні, коли куповані або містять багато солі, оцту й цукру. Одначе добре рятують за потреби у перекусі.
Квашені помідори на зиму: з пікантною начинкою
Домашня заготівля: маринована цвітна капуста на зиму
5. Консервовані фрукти
Тут ми шукаємо фрукти без додавання цукру. Якщо ви купуєте «фруктовий коктейль», переконайтеся, що він упакований у воду, а не в сік. Ви також можете використовувати ці фрукти, щоб угамувати тягу до солодкого. Це, безумовно, краще, ніж пачка печива. Звичайно, деякі з цих продуктів будуть у пластиковій упаковці, а не в бляшанках, але це все одно, коли йдеться про стабільність зберігання. Несолодке яблучне пюре, ймовірно, теж потрапляє в цю категорію — це розумний, здоровий, чудовий варіант. Використовуйте і домашні джеми та ягоди за потреби. Але особливо чудово, якщо вони не надміру солодкі.
П'яна Вишня: Рецепт улюбленого шоколадно-ягідного торта, який завжди виходить
6. Горіхове асорті
Знову варто зауважити на тому, що йдеться про несолоні та нецукрові варіанти. Горіхи у сумішах можна знайти в магазині чи на ринку. Можна зібрати власний мікс із улюблених горіхів. Якщо немає бажання хрумкотіти, можете замінити самі горіхи на масло. Це не зовсім консерва, однак воно чудово зберігається й має високу калорійність. Це також є перевагою у надзвичайних ситуаціях, або коли просто потрібно підживитися, а інших продуктів немає. Намагайтеся не купувати арахісове масло з додаванням цукру, гідрогенізованих олій або кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози. Вам потрібен лише арахіс чи інший горіх, і трохи солі.
«Їжа для студентів»: рецепт ситного і корисного перекусу під час навчання і не тільки
7. Варіанти молока
У магазині часто можна побачити сухе молоко, що зберігається на полиці, і несолодке кокосове молоко також є хорошим варіантом, особливо якщо у вас непереносимість лактози або вам потрібен безмолочний варіант. Інший варіант у цій категорії — згущене молоко. Це солодко, смачно й калорійно. Особливо згущенка цінується у гірних походах, коли потрібна енергія та ласощі, але немає змоги докупити щось іще.
8. Овочеві супи з низьким вмістом солі
Деякі з них можуть мати дуже високий вміст солі — тому обов’язково перевіряйте його перед покупкою. Важливо купувати продукти, які ви знаєте, що будете їсти ви і ваша сім'я.
Таким чином, ви будете впевнені, що ці супи та продукти будуть з'їдені, наприклад, якщо ви не встигнете вчасно приготувати вечерю або вам знадобиться легкий гарнір.
9. Цільнозернові крекери, цільнозернові пластівці й хлібці
Багато людей можуть не сприймати ці продукти як «консерви», але вони мають саме той термін придатності, який ми шукаємо. Це зручні продукти для того, щоб мати запас для досягнення збалансованого харчування. Ці види хліба є джерелом енергії та клітковини, а також допоможуть, коли потрібно зробити перекуси і покласти на щось начинку.
Рецепт веганського хліба на соді
Домашній хліб із горіхами: теплий символ затишку та щедрості до Горіхового Спасу
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.