Першим був суп. Чим пригощали врятованих пасажирів Титаніка на борту Карпатії на шляху до Нью-Йорка

10 листопада 2024, 14:55

Після порятунку капітан корабля Артур Рострон наказав головним стюардам: «Майте каву, чай, суп тощо в кожному салоні, ковдри в салонах, на трапах і деякі в човнах. Щоб усі врятовані були забезпечені турботою та негайними потребами».

Після порятунку пасажирів Титаніка, корабель Карпатія повернувся до Нью-Йорка 18 квітня 1912 року. На борту Карпатії перебувало близько 710 врятованих, яким допомогли не лише теплі ковдри та турбота пасажирів і команди Карпатії. Важливо було забезпечити кожного обідом та гарячими напоями. Про цю історію розповів дослідник їжі та блогер Макс Міллер на каналі The Tasting History з 2.7 млн підписників. У відео про їжу на кораблі Карпатія він говорить, що головним розпорядженням капітана корабля Артура Рострона було мати каву, чай, і суп для кожного.

Реклама

Пасажирський пароплав, хоч і зміг проплисти крізь льоди та ніч з купою більше розрахованої для себе відстані, мав водночас і добре піклуватися про людей. Макс Міллер показав меню, яке було розраховане на 18 квітня, і яке, ймовірно, таки приготували. Наприклад, на картці, що збереглася є страви як риба калкан у соусі Голандез, приготований голуб, стейк Сірлоїн, крокети з яловичиною, смажена картопля, рисовий пудинг та Гамільтон, зелений горошок, смажений пастернак, курка у фруктово-винному соусі, баранина Haunch of mutton, вишневий тарт, вафлі з морозивом, неаполітанський сендвіч, кілька видів супів тощо.

Меню на Карпатії за 18 квітня 1912 року (Фото: Скриншот)
Меню на Карпатії за 18 квітня 1912 року / Фото: Скриншот

Коли Артур Рострон віддав наказ пливти до місця катастрофи, більшість пасажирів Карпатії вже спала, а ті хто ні - й гадки не мали, що щось трапилося. Пізніше один пасажир сказав, що «перший натяк, який хтось отримав про те, що має статися щось незвичайне був наказ стюарду приготувати сніданок для 3000.» Цього було б достатньо для 743 пасажирів Карпатії разом із 2240 пасажирами та екіпажем Титаніка, яких капітан Рострон очікував врятувати, коли вони прибудуть на місце події.

Пізніше вже зрозуміли, що така кількість не потрібна. О другій ночі зв’язок обірвався, пасажирський лайнер пізніше побачив айсберг, і на щастя, оминув долю Титаніка. Лише о 4 ранку змогли дістатися шлюпкою до місця аварії. На ній помістилися жінки та діти здебільшого, а наступні човни все привозили нових врятованих. Усіх передавали медсестрам, закутували у теплі ковдри, давали віскі, чай та каву для обігріву. Коли остання шлюпка прибула й була звільнена, всіх годували сніданком. Однак першою повноцінною їжею точно був суп. Це був важливий момент для їхнього відновлення. Суп має назву Потаж Кресі (Potage Crécy), який був у меню 18 квітня. Макс Міллер відтворив рецепт у відео, і говорить, що є вірогідність, що це міг бути той самий перший суп. Утім, стовідсоткових фактів нині немає. Тож пропонуємо приготувати саме його за рецептом 1903 року з книги Огюста Ескоф'є. Potage Crécy — це французький суп з моркви, який готується на основі приготованих та пюре з моркви, цибулі, часнику та часто картоплі. Цей кремовий суп ідеально підходить для прохолодної погоди.

Приготування супу для пасажирів після катастрофи Титаніка (Фото: Скриншот з відео)
Приготування супу для пасажирів після катастрофи Титаніка / Фото: Скриншот з відео

«Тушкуємо моркву з цибулею у вершковому маслі, як для пюре Кресі, але замінюємо рис на 250 г картоплі і заливаємо 1 л води, солимо, приправляємо. Коли суп звариться, процідити через дрібне сито і відрегулювати консистенцію за допомогою 2 мл дуже свіжих вершків; в останній момент процідити через дрібне сито і додати 150 г вершкового масла. Тепер суп не потребує подальшого кип’ятіння або зняття вершків. Прикрасьте кервелем і маленькими сухариками з хліба, обсмаженими на вершковому маслі».

Простий та зігрівальний: рецепт рятівного супу Потаж Кресі, який готували на судні Карпатія

Чудовий яскравий морквяно-картопляний суп, прикрашений домашніми грінками та кервелем.
Показати ще новини