Учені розкрили секрет японської дієти, яка захищає жінок від депресії після пологів

17 вересня, 12:46
Що варто їсти жінкам після пологів (Фото: NV via ChatGPT AI)

Що варто їсти жінкам після пологів (Фото: NV via ChatGPT AI)

Учені з Кіотського університету з’ясували, що харчування може впливати на ризик післяпологової депресії.

У дослідженні брали участь 344 японки, у яких не було діагностованих психічних захворювань. У жінок оцінювали рівень депресії за шкалою Бека, якість сну, фізичний стан, а також аналізували кишкову мікрофлору.

Реклама

Результати показали, що приблизно у 14% учасниць були ознаки високої депресії. У таких жінок мікробіота була менш різноманітною і містила менше корисних бактерій, що виробляють бутират — речовину, яка підтримує здоров’я кишківника та імунної системи. Також у них відзначалася гірша якість сну і фізичний стан.

Вчені виділили два типи раціону:

  • овочево-м'ясний (з великою кількістю риби, м’яса та овочів)
  • соєво-ферментований (із соєю, грибами, морськими водоростями, фруктами та продуктами бродіння).

Виявилося, що жінки, які харчувалися за другим типом, мали менше симптомів депресії, почувалися краще фізично і мали здоровішу мікрофлору кишечника.

При цьому матері з ознаками депресії частіше їли менше йогурту, молочних продуктів і маринованих овочів.

Учені зазначають, що дослідження має обмеження: воно показує тільки зв’язок, а не прямий вплив харчування на психічне здоров’я. Крім того, жінки самі повідомляли про свою дієту, і враховувалася обмежена кількість продуктів.

Проте висновки вказують, що харчування може відігравати профілактичну роль. Вживання сої, ферментованих продуктів і морських водоростей може допомогти підтримувати здоров’я кишківника і знизити ризик післяпологової депресії.

Як гриби: рецепт маринованих баклажанів на зиму

Ці ароматні овочі ідеально смакуватимуть з картоплею у будь-якому вигляді, доповнять смак макаронів чи скибки улюбленого цільнозернового хліба.

Грецький стиль у вас на кухні: соковиті тефтельки з лимонним рисом

Ідеальна страва для сімейної вечері в грецькому стилі без зайвого клопоту. Замініть фарш на будь-який м’ясний і насолоджуйтеся ніжністю кожного шматочка!

Лосось із лимоном і часником, запечений на деку з картоплею та зеленою квасолею: рецепт без зусиль

Цей рецепт лосося із зеленою квасолею – справжня знахідка для вечері в будній день, яка створює збалансовану страву, приготовану повністю на одному деку.

Десерт з круасанів: рецепт єгипетського хлібного пудинга Ум Алі

Розкішний вершковий десерт, схожий на хлібний пудинг. Для нього вам потрібна згущенка, круасани, що вже трохи полежали і загрубіли, та різні додатки: горішки, сухофрукти, джеми чи що забажаєте.

Ідеальна кабачкова лазанья на вечерю: геть без тіста

Зберіть лазанью з кабачків за цим рецептом і насолоджуйтеся легкою, але насиченою стравою. Після неї ви точно надовго забудете про калорійну пасту!

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини