Допоможе схуднути, підтримає серце. 10 переваг цибулі-порею для здоров’я та що можна приготувати з цим овочем

16 січня, 13:15
Що таке порей та як із ним готувати (Фото: freepik/freepik)

Що таке порей та як із ним готувати (Фото: freepik/freepik)

Цибуля-порей — це овоч, споріднений цибулі, який має солодкуватий і часниковий смак.

Вона має багато переваг для здоров’я, зокрема у зниженні ваги, захисті від раку та підтримці роботи мозку. Цибуля-порей належить до того ж сімейства, що й цибуля, цибуля-шалот і часник. Порей має вигляд гігантської зеленої цибулі, але набагато м’якший, дещо солодкуватий смак і більш кремову консистенцію під час готування.

Реклама

Ось 10 переваг цибулі-порею для здоров’я.

1. Містить різноманітні поживні речовини

Цибуля-порей насичена поживними речовинами, тобто в ній мало калорій, але багато вітамінів і мінералів. Одна порція вареної цибулі-порею вагою 100 грамів містить лише 31 калорію. У ній особливо багато каротиноїдів провітаміну А, включно з бета-каротином. Ваше тіло перетворює ці каротиноїди на вітамін А, який важливий для зору, імунної функції, репродуктивної функції та клітинної комунікації. Вона також є хорошим джерелом вітаміну K1, який необхідний для згортання крові та здоров’я серця.

Цибуля-порей також є хорошим джерелом марганцю, який може допомогти зменшити симптоми передменструального синдрому (ПМС) і зміцнити здоров’я щитовидної залози. Вона має невелику кількість міді, вітаміну B6, заліза та фолієвої кислоти.

2. Наповнена корисними рослинними сполуками

Цибуля-порей є багатим джерелом антиоксидантів, зокрема поліфенолів і сполук сірки. Антиоксиданти борються з окисленням, яке пошкоджує ваші клітини та сприяє таким захворюванням, як діабет, рак і хвороби серця. Цибуля-порей є особливо чудовим джерелом кемпферолу, поліфенольного антиоксиданту, який, як вважають, захищає від хвороб серця та деяких видів раку. Вона також є чудовим джерелом аліцину, тієї самої корисної сполуки сірки, яка надає протимікробні властивості, здатність знижувати рівень холестерину та потенційні протиракові властивості.

3. Може зменшити запалення та сприяти здоров’ю серця

Кілька досліджень пов’язують цибулю з нижчим ризиком серцевих захворювань та інсульту. Хоча більшість цих досліджень перевіряли цибулю або часник, цибуля-порей містить кілька корисних сполук, які, як вважають, зменшують запалення та захищають здоров’я серця. Наприклад, кемпферол в цибулі-порей має протизапальні властивості. Їжа, багата кемпферолом, пов’язана з меншим ризиком серцевих нападів або смерті внаслідок серцевих захворювань.

Крім того, цибуля-порей є хорошим джерелом аліцину та інших тіосульфінатів, які є сполуками сірки, які можуть принести користь здоров’ю серця, знижуючи рівень холестерину, кров’яний тиск і утворення тромбів.

4. Може сприяти втраті ваги

Як і більшість овочів, цибуля-порей може сприяти схудненню. Цей овоч містить 31 калорію на 100 грамів, що дуже мало. Більше того, цибуля-порей є хорошим джерелом води та клітковини, які можуть запобігти голоду, сприяти відчуттю ситості та допомогти вам природним чином їсти менше. Вона також містить розчинну клітковину, яка утворює гель у вашому кишечнику й особливо ефективна для зниження почуття голоду та апетиту.

5. Може захистити від деяких видів раку

Цибуля-порей може похвалитися цілою низкою сполук, які борються з раком. Наприклад, кемпферол пов’язаний зі зниженням ризику хронічних захворювань, особливо раку. Дослідження з пробірки показують, що кемпферол може боротися з раком, зменшуючи запалення, знищуючи ракові клітини та запобігаючи поширенню цих клітин. Цибуля-порей також є хорошим джерелом аліцину, сполуки сірки, яка, як вважають, має подібні протиракові властивості. Більше того, дослідження на людях показують, що ті, хто регулярно споживає цибулю, зокрема порей, можуть мати на 46% нижчий ризик раку шлунка, ніж ті, хто їсть його рідко. Майте на увазі, що необхідні додаткові дослідження, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки.

6. Може сприяти здоровому травленню

Частково це тому, що вона є джерелом розчинної клітковини, включно з пребіотиками, які допомагають підтримувати здоров’я кишечника. Потім ці бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA), такі, як ацетат, пропіонат і бутират. SCFA можуть зменшити запалення та зміцнити здоров’я кишківника. Дослідження показують, що дієта, багата на пребіотики, може сприяти засвоєнню важливих поживних речовин організмом, що може покращити загальне здоров’я.

7−9. Інші потенційні переваги

Хоча цибулю-порей не вивчають так ретельно, як цибулю та часник, нові дослідження показують, що є додаткові переваги.

  • Може знизити рівень цукру в крові.
  • Може сприяти роботі мозку.
  • Може допомогти боротися з інфекціями. Дослідження на тваринах показують, що кемпферол може захистити від бактеріальних, вірусних і дріжджових інфекцій.

Хоча ці результати є багатообіцяльними, необхідні додаткові дослідження.

10. Легко додати до свого раціону

Цибуля-порей стане смачним, поживним і універсальним доповненням до будь-якої дієти. Для приготування зріжте коріння і темно-зелені кінці, зберігаючи тільки білу і світло-зелену частини. Потім розріжте уздовж і промийте під проточною водою, видаляючи бруд і пісок, які могли накопичитися між шарами.

Цибулю-порей можна їсти сирою, пасерувати, смажити, смажити, тушкувати, варити або маринувати. Вона є чудовим доповненням до супів, соусів, рагу, начинок для тако, салатів, кішів, смажених страв із картоплі. Сиру цибулю-порей можна зберігати в холодильнику близько тижня, а варену — близько двох днів.

Ось кілька страв, де ви можете використати порей.

Суп-пюре з цибулі порею: зігрівальний ефект для осінніх днів

Суп-пюре з цибулею порей на обід додасть бадьорості та тепла у холодні осінні дні та не тільки, адже не лише смачний, а й має вітамінний заряд.

Кіш з беконом, чедером та цибулею-порей - вишукана випічка на вечерю

Цей пиріг багатогранний та яскравий, і його нескладно готувати.

Ризото з цибулею-порей - цікава страва для обіду

Ніжне вершкове ризото з ледь відчутною солоністю анчоусів та пряністю цибулі-порею стане чудовою ідеєю на обід.

Пиріг з куркою, беконом та цибулею-порей - ідеальний на перекус

Це пиріг, у якому прекрасно все - від начинки до тіста з хрумкою скоринкою.

Самоси з порею: страва для вишуканого обіду з лососем і сирами

Велике стебло цибулі порей ніби створене для того, щоб загорнути у нього соковиту начинку з лосося, цибуля та сиру філадельфія.

Карбонара з цибулею-порей - додайте різноманіття до свого обіду

Ця страва готується швидко і просто, навіть якщо ви робите карбонару вперше в житті.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини