Для ідеального осіннього дня. П’ять рецептів домашніх пиріжків
Смажені дріжджові пиріжки з яйцем і цибулею (Фото: надано автором)
З картоплею, м’ясом, яйцем, гарбузом або калиною — їх можна взяти на прогулянку парком або влаштувати сімейне чаювання
Є речі, які рятують навіть у найнесприятливішу погоду. Гарячий чай, м’який плед і аромат свіжих пиріжків — три прості складники ідеального осіннього дня. Тому сьогодні я пропоную кілька перевірених рецептів домашньої випічки: з м’ясом, зеленню, гарбузом, калиною чи картоплею. Ці пиріжки створені, щоб зібрати рідних на кухні, увімкнути улюблену музику і провести день без метушні.
Пиріжки з мʼясом
Коли хочеться чогось домашнього й ситного, ці пиріжки з м’ясом — те, що треба. Вони ароматні, соковиті всередині та м’які зовні. Ідеальні, щоб подати гарячими просто з духовки, або взяти з собою на прогулянку парком із термочашкою чаю. Просте тісто на кефірі, ніжна начинка й трішки терпіння й ваш дім наповниться теплом.
Інгредієнти
Для начинки:
- 2 л води
- 400 г свинини
- 1 середня цибуля
- 2 ст. л. олії
- сіль до смаку
- чорний перець до смаку
Для тіста:
- 250 мл кефіру
- 1 ч. л. солі
- ½ ч. л. соди
- 2 ч. л. цукру
- 1 ст. л. олії
- 360 мл борошна
- 1 жовток
Покроковий рецепт
Відваріть у 2 л води 400 г свинини (задня частина) протягом 40−50 хвилин, періодично знімаючи пінку.
Почистьте та поріжте кубиком 1 середню цибулю. Обсмажте її на 2 ст. л. олії.
Перекрутіть через мʼясорубку відварене мʼясо, додайте до нього цибулю, посоліть та поперчіть до смаку. Ретельно перемішайте.
Для тіста змішайте 250 мл кефіру, 1 ч. л. солі, ½ ч. л. соди, 2 ч. л. цукру та 1 ст. л. олії.
Додайте 360 г борошна та замісіть тісто, щоб воно не липло до рук. Дайте тісту відпочити 15 хвилин.
Розділіть тісто на кульки по 70−80 г кожна. Розкачайте їх на столі, присипаному борошном. Викладіть у кожен коржик по 1,5−2 ст. л. мʼясної начинки та сформуйте пиріжки човником.
Змастіть пиріжки 1 збитим жовтком та випікайте протягом 30 хвилин при 180 градусах.
Смажені дріжджові пиріжки з яйцем і цибулею
Ці пиріжки — справжня класика домашньої кухні. Просте, пухке тісто, свіжа зелень і ніжні варені яйця. Восени такі пиріжки смакують особливо добре. Подавайте їх ще гарячими, з улюбленими напоями. А хрумка рум’яна скоринка тільки підсилить це відчуття смаку.
Інгредієнти
Для тіста:
- 300 мл молока
- 500 г пшеничного борошна
- 12 г сухих дріжджів
- 1 ст. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 1 яйце
- 1 ст. л. олії
- 200 мл олії для смаження
Для начинки:
- 4 варених яйця
- 4−5 гілочок зеленої цибулі
- ½ пучка кропу
- сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт
У мисці змішайте 500 г борошна, 12 г сухих дріжджів, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 300 мл теплого молока, 1 яйце та 1 ст. л. олії.
Замісіть тісто руками, спершу в мисці, а потім на робочій поверхні. Воно повинно вийти однорідним та не липнути до рук. Поверніть тісто в миску, накрийте його харчовою плівкою та поставте підходити в тепле місце на 50 хвилин.
Для начинки: відваріть 4 яйця (10 хвилин в киплячій воді), охолодіть до кімнатної температури та почистьте. Наріжте яйця дрібними кубиками. Помийте і просушіть зелену цибулю та кріп, нашаткуйте зелень. Змішайте нарізані яйця та зелень, посоліть та поперчіть до смаку.
Коли тісто підійде, розділіть його на кульки по 80−90 г кожна (тобто на 9−10 частин). Розкачайте кульки в пласкі кружальця, по центру викладіть начинку по 1−1,5 ст. л. та заліпіть пиріжки.
Розігрійте пательню з 200 мл олії та обсмажте пиріжки до золотавості з обох боків. Готові пиріжки викладіть на паперовий рушник, щоб видалити надлишок олії. Подавайте теплими.
Традиційні караїмські пиріжки з картоплею
Є певні страви, котрі випромінюють затишок і щось глибше — певну автентику. Караїмські пиріжки безперечно займають особливе місце серед таких страв. Ці заліплені косичкою пиріжки з картоплею хоч і потребують часу та старань, виправдовують кожну секунду та дію ще на етапі випікання — аромат вас підкорить одразу ж. Караїмські пиріжки також можна начиняти бараниною, яловичиною або сиром. Хрумкі назовні та ніжні в середині — вони точно заслуговують вашої уваги.
Інгредієнти
Для пиріжків:
- 650 г борошна
- 180 г масла
- 1 ч. л. солі
- 2 яйця
- 1 яйце для змащування пиріжків
- 200 мл води
- 1 ст. л. столового оцту
- 1 ст. л. цукру
Для начинки:
- 600 г картоплі
- 1 цибулина
- 2 ст. л. олії для смаження
Покроковий рецепт
У велику миску висипте 650 г борошна, натріть на крупну терку 180 г вершкового масла та перемішайте.
Додайте до борошна 2 яйця, 200 мл води, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру та 1 ст. л. оцту. Замісіть м’яке тісто. Загорніть тісто у харчову плівку та поставте в холодильник на 1 годину.
Для начинки: очистьте 600 г картоплі, поріжте великими кубиками та відваріть у підсоленій воді до готовності (це займе приблизно 25−30 хвилин). Злийте з готової картоплі воду та потовчіть її товкачкою.
1 цибулину очистьте, наріжте кубиками та обсмажте на сковорідці з 2-ма ст. л. олії до золотавого кольору. Готову цибулю додайте до картоплі.
Через 1 годину дістаньте тісто з холодильника та розкачайте його в пласт, приблизно 1 см товщиною. Складіть тісто удвоє і знову розкачайте в пласт. Потім ще раз складіть тісто вдвоє та знову розкачайте в пласт, товщиною 0,7−1 см.
За допомогою маленької тарілки чи блюдця виріжте кружальця тіста, викладіть на кожне кружальце по 1,5 ст. л. начинки, та ретельно зліпіть краї. Пучками пальців сформуйте косичку.
Викладіть пиріжки на деко, застелене пергаментним папером та змастіть кожен пиріжок збитим яйцем. Запікайте 45 хв при температурі 180 градусів.
Пиріжки з гарбузом
Осінь важко уявити без гарбуза. А це означає, що у вас є вдосталь часу, щоб насолодитися ним у найрізноманітніших стравах. Тож пропоную простий та перевірений рецепт пиріжків з гарбузом на пухкому дріжджовому тісті. Заваріть до них ароматний зелений чай з лимоном чи зробіть пряне молоко, тоді смак пиріжків вразить вас ще більше.
Інгредієнти
Для пиріжків:
- 250 мл молока
- 30 г цукру
- 15 г живих пресованих дріжджів
- 1 яйце
- 450−470 г борошна
- 1 жовток
Для начинки:
- 600 г гарбуза
- 30 г масла
- 3 ст. л. цукру
- 15 г ванільного цукру
Покроковий рецепт
Для тіста змішайте 250 мл теплого молока, 30 г цукру та 15 г живих пресованих дріжджів.
Додайте 1 яйце та 450−470 г борошна. Замісіть тісто та дайте йому 40 хвилин на вистоювання під чистим рушником у теплому місці.
Почистьте 600 г гарбуза. Поріжте його дрібним кубиком стороною 0,5 см, викладіть на пательню з 30 г масла, 3 ст. л. цукру та 15 г ванільного цукру. Тушкуйте протягом 7−10 хвилин на малому вогні. Готову начинку викладіть на сито, щоб стекла зайва рідина.
Тісто розділіть на 12 кульок вагою 65−75 г.
Кожну розкачайте у коржик та додайте по 1 ст. л. охолодженої гарбузовою начинки. Заліпіть пиріжки човником.
Викладіть пиріжки на деко з пергаментом, накрийте їх рушником та дайте ще 20−25 хвилин відпочити.
Змастіть пиріжки збитим жовтком та дайте постояти ще 5 хвилин.
Відправте пиріжки у духовку, використовуючи режим steam art. Для цього наповніть спеціальний резервуар 200 мл води та встановіть його у духовій шафі.
Випікайте пиріжки протягом 30 хвилин при 180 градусах. Після випікання дайте пиріжкам трохи охолонути та подавайте до столу.
Пиріжки з калиною
Калина — справжній символ осені. Зазвичай її ягоди перетирають з цукром, а потім додають в чай. Виходить дійсно смачно. Але мені стало трішки прикро, що такий корисний національний продукт використовується так вузько. Саме тому пропоную приготувати пухкі ароматні пиріжки з цілими ягодами калини. Можливо, ви здивуєтеся, але цей рецепт був дуже популярним у наших пращурів на Полтавщині. Повірте, вас чекає щось дійсно оригінальне та нове. Подавайте пиріжки тепленькими до холодного молока чи охолодженими до улюблених гарячих напоїв.
Інгредієнти
Для дріжджового тіста:
- 400 г борошна
- 15 г пресованих дріжджів
- 250 мл молока 2,5%
- 30 г цукру
- 1 яйце (+ 1 для змащування)
- 50 мл соняшникової олії
- дрібка солі
Для начинки:
- 200 г калини
- 100 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- ½ лимона (цедра)
Покроковий рецепт
Замісіть тісто. Нагрійте молоко максимум до 30 градусів. Воно має бути кімнатної температури. В миску покришіть 15 г пресованих дріжджів, додайте 30 г цукру, дрібку солі та влийте молоко. Для тіста треба нагріти молоко до кімнатної температури, тому завчасно вийміть його з холодильника. Перемішайте віничком, щоб всі інгредієнти розчинилися.
Вбийте одне яйце та поступово вливайте 50 мл соняшникової олії, постійно перемішуючи. Додавайте борошно порціями. Всього 400 г. Замісіть м’яке тісто та перекладіть в ємність. накрийте його рушником та залиште підходити на 40−50 хвилин в теплому місці без протягів.
Зробіть начинку. Помийте калину на гілочках, а потім обірвіть. Нам потрібно 200 г. Викладіть ягоди на паперовий рушник, щоб увібралася зайва волога, потом перекладіть в миску, додайте 100 г звичайного і 10 г ванільного цукру та натріть цедру ½ лимона. Обережно перемішайте, щоб ягоди залишилися цілими.
Тісто обімніть, розкачайте в джгут та поріжте на однакові частини. Кожну розкачайте качалкою в кружальце, додайте 1−1,5 ст. л. начинки та сформуйте пиріжечки.
Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером та кожен змастіть збитим яйцем за допомогою кулінарного пензлика. Ставте запікатися на 30−35 хвилин за температури 180 градусів.
Потім дістаньте з духовки, дайте трохи остигнути та подавайте тепленькими до столу.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут