Швидке осіннє меню. П’ять страв, які вам точно сподобаються
Табуле з гарбузом (Фото: надано автором)
Не обов’язково витрачати багато часу, щоб приготувати щось смачне
Я завжди кажу, що готувати — це легко. Особливо восени, коли сезонні овочі та фрукти самі додають стравам смаку й користі. Не обов’язково витрачати багато часу, щоб приготувати щось смачне. Тому, якщо ви втомилися, поспішаєте чи просто хочете поїсти смачно без зайвого клопоту — ось кілька осінніх рецептів, які точно вам сподобаються.
Стирфрай з тофу
Серед рослинних білкових продуктів я найбільше ціную тофу. На перший погляд, він здається простим і навіть нудним, але варто знайти правильне поєднання — і він відкриває себе зовсім по-іншому. Тофу — це згущене соєве молоко, спресоване у щільні блоки, які чудово тримають форму й легко вбирають соус. Пропоную спробувати мій улюблений варіант — стирфрай із тофу та сезонними овочами. Готується швидко, виглядає яскраво, а смакує навіть тим, хто раніше обходив цей продукт стороною.
Інгредієнти:
- 200 г тофу
- 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю
- 50 мл соєвого соусу
- 50 мл овочевого бульйону
- 1 ст. л. меду
- 1 ст. л. олії
- 1 червоний перець
- 300 г броколі
- 1 ст. л. олії
- 2 зуб. часнику
- 2 см кореня імбиру
- 1 ст. л. кунжуту
Покроковий рецепт
- Поріжте невеличким кубиком 200 г тофу. Присипте його 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю, щоб кожен кубик був у ньому. Окремо змішайте 50 мл соєвого соусу, 50 мл овочевого бульйону та 1 ст. л. меду.
- Викладіть тофу на добре розігріту пательню та обсмажте його в 1 ст. л. олії до румʼяної скоринки, постійно помішуючи.
- Зніміть тофу з пательні, замість нього додайте смажитися 1 червоний перець, порізаний кубиком, і 300 г броколі, розібраної на суцвіття. Долийте 1 ст. л. олії та готуйте овочі 5−7 хвилин на великому вогні, постійно помішуючи.
- Додайте до овочів 2 подрібнені зубчики часнику, 2 см натертого кореня імбиру, смажений тофу та соус. Перемішайте та смажте ще пару хвилин, до загустіння.
- Перед подачею прикрасьте страву 1 ст. л. кунжуту. Нехай смакує!
Табуле з гарбузом
На перший погляд, простий салат табуле здатний здивувати своєю багатогранністю та смаками. Адже ідея додавати крупи в салати просто геніальна: від неї виграють і часто нудна крупа, і базовий салат, і людина, котра отримує страву 2 в 1. Саме тому я готую табуле в різних варіантах — з редискою і куркою, з баклажаном чи сезонно — з гарбузом.
Інгредієнти:
- 150 г очищеного гарбуза
- 1 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
- 100 г кускусу
- 1 невелика цибулина
- 30 г свіжого пажитника
- 100 г томатів чері
- 50 г оливок без кісточки
- 3 ст. л. оливкової олії
- сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт
- Очистьте та наріжте кубиками розміром приблизно 2 см 150 г гарбуза. Розігрійте на пательні 1 ст. л. олії, викладіть гарбуз і смажте 3−5 хвилин, доки він трішки не розм’якне. Занадто м’яким він стати не повинен.
- У каструлі окропом запарте 100 г кускусу у пропорції 1:1. У цей час дрібно наріжте 1 цибулину та 30 г зелені. Також наріжте начетверо чи навпіл 100 г томатів чері.
- Змішайте готовий кускус, гарбуз, цибулю, зелень, оливки і томати. Додайте сіль і перець до смаку, заправте 3 ст. л. оливкової олії.
Баклажани на грилі з йогуртовим соусом
З баклажанами можна приготувати безліч смачних та швидких страв. Їм пасують різні овочі й зелень, м’ясо і риба, м’які сири та горіхи. Так само баклажани — це універсальний складник до страв, який можна смажити на пательні, додавати в рагу чи запікати в духовці. Пропоную рецепт ароматної закуски з цього овочу. Її можна подавати й як смачний соус для пасти, піти чи брускети. Тому сміливо вибирайте свій варіант до смаку.
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 5−6 ст. л. оливкової олії
- 4 зубчики часнику
- 10 гілочок зелені кінзи або петрушки
- 250 мл несолодкого густого йогурту
- сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт
- Візьміть два середні баклажани, помийте та зріжте «хвости». Поріжте смужками або кружечками завтовшки 1 см. Притрусить сіллю та залиште на 10 хвилин, щоб овочі пустили сік. Це потрібно для того, щоб позбутися гіркоти баклажанів.
- Потім злийте воду з баклажанів і кожен кружечок чи смужку ретельно обсушіть паперовим рушником. Промивати не варто, бо овоч насититься водою, а нам це не потрібно.
- Розігрійте електрогриль. Нарізані баклажани з двох сторін змастіть оливковою олією, використовуючи кулінарний пензлик. Викладайте їх на електрогриль і готуйте до появи рум’яної скоринки. Також можете скористатися пательнею гриль або звичайною. Але в цьому випадку ваші баклажани будуть не запеченими, а смаженими. Додайте оливкову олію та готуйте з двох сторін приблизно по 2 хвилини. Перекладіть їх у посуд та залиште охолоджуватися.
- Приготуйте соус. Подрібніть ножем 4 зубчики часнику та листя із 10 гілочок кінзи або петрушки. У посуд викладіть 250 мл несолодкого густого йогурту і додайте до нього часник та зелень. Доведіть смак сіллю та перцем. Залийте соусом баклажани та подавайте до столу.
Китайський салат з редьки та моркви
Як ви гадаєте, скільки потрібно інгредієнтів для смачного салату? Десять, сім, п’ять? Я певен, що достатньо двох основних і правильної заправки. Саме так готується салат коул слоу, який вже став справжньою легендою. А також — китайський салат з редькою і морквою. Напрочуд просте поєднання смаків, але який приголомшливий результат.
Інгредієнти:
- 2 невеликі морквини
- 200 г червоної або білої редьки
- 1 ст. л. рисового оцту (або винного)
- 1 ст. л. соняшникової олії
- 1 ч. л. насіння кунжуту
- 2 ст. л. лимонного соку
- 1 ч. л. цукру
- сіль до смаку
Покроковий рецепт
- Помийте й очистьте 2 невеликі морквини та червону редьку помийте, почистьте і поріжте тонкою соломкою. Для цього найкраще використовувати спеціальну тертку або економку. Викладіть овочеву соломку в миску.
- Для заправки в окремій ємності змішайте 1 ст. л. рисового або винного оцту, 1 ст. л. соняшникової олії, 2 ст. л. лимонного соку, сіль до смаку і 1 ч. л. цукру. Перемішайте, поки цукор не розчиниться.
- Заправте салат і дайте йому постояти протягом 10 хвилин, щоб овочі промаринувалися. При подачі посипте 1 ч. л. насіння кунжуту.
Закуска з груші з сиром брі
Чи знали ви, що поєднання груші з сиром брі — це майже, як хліб з маслом. Навіть не знаю, як би склалась світова історія, якби ці два продукти не зустрілись. Сир брі ідеально поєднується з різними фруктами. Тож я пропоную вам зробити дуже просту та смачну закуску, що готується за лічені хвилини. Рецепт універсальний, бо підійде як для веселої компанії, так і для романтичної вечері з келихом вина.
Інгредієнти:
- 2 груші
- 50 г сиру брі
- сік половини лимона
- пластівці перцю чилі (за бажанням) — до смаку
- 1 гілочка м’яти (за бажанням)
- сіль — до смаку
Покроковий рецепт
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Добре вимийте і висушіть паперовим рушником дві груші. Розріжте кожну на 4−8 частин поздовжніми часточками, витягуючи насіння. Акуратно викладіть груші в форму для запікання зрізом вгору. Запікайте в духовці протягом 10−15 хвилин до м’якості груші.
- Наріжте сир брі великими кубиками. Це дуже ніжний і м’який сир, тому раджу не діставати його з холодильника заздалегідь, інакше нарізати буде важче.
- Дістаньте форму з грушами з духовки і розподіліть зверху на грушах скибочки сиру брі.
- Поверніть форму в духовку на 3−4 хвилини, щоб сир почав танути. Дістаньте закуску з духовки та скропіть соком половини лимона.
- Щоб додати трохи пікантних ноток, посипте груші пластівцями перцю чилі та прикрасьте листочками м’яти.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут