Що приготувати в осінні вихідні. Три затишні страви для сімейного обіду

28 вересня, 09:03
Суп-пюре з броколі (Фото: надано автором)

Суп-пюре з броколі (Фото: надано автором)

Соковиті фаршировані баклажани, ніжний гарбузовий гратен і оксамитовий суп-пюре з броколі — те, що потрібно для неспішної трапези в колі близьких

Коли за вікном осінь, хочеться ситних і теплих страв, які легко готувати й приємно розділити з рідними. Тож я підібрав для вас три рецепти, які ідеально підходять для затишних обідів у вихідні. Соковиті баклажани, фаршировані яловичиною та оливками, ніжний гарбузовий гратен із соусом бешамель і оксамитовий суп-пюре з броколі — те, що потрібно для неспішного осіннього обіду в колі близьких.

Реклама

Фаршировані баклажани з яловичиною та оливками 

У Греції люблять готувати човники з баклажанів із найрізноманітнішими начинками, від картоплі до м’яса та сиру. Я ж пропоную свій улюблений варіант — запечені баклажани з яловичим фаршем та оливками. Страва проста та ситна. І неймовірно смакує зі свіжим хрустким багетом і легким овочевим салатом.

Інгредієнти

  • 1 великий баклажан 
  • 5 зелених оливок 
  • 5 чорних оливок 
  • 1 середня цибуля
  • 2 ст. л. соняшникової олії 
  • 300 г яловичого фаршу 
  • дрібка коріандру 
  • сіль та перець до смаку 
  • 3 гілочки кінзи для подачі
Фаршировані баклажани з яловичиною та оливками (Фото: klopotenko.com)
Фаршировані баклажани з яловичиною та оливками / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Крок 1

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів та підготуйте баклажан. Помийте та обітріть овоч, а потім розріжте його навпіл, не відрізаючи хвостик. Так сік не витече при запіканні, а залишиться всередині. Великою ложкою уберіть м’якуш, вона нам не потрібна. У вас мають вийти човники.

Крок 2

Підготуйте начинку для баклажанів. Візьміть 5 зелених і 5 чорних оливок та поріжте дрібно.  Перекладіть в миску.

Крок 3

Цибулю очистьте та наріжте дрібно, підсмажте на 2 ст. л. соняшникової олії до м’якості. Перекладіть у миску з оливками, додайте 300 г яловичого фаршу та дрібку коріандру. Посоліть до смаку і добре вимішайте начинку.

Крок 4

Начиніть човники й викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером. Запечіть фаршировані баклажани в духовці за температури 180 градусів 30 хвилин. 

Крок 5

Помийте 3 гілочки кінзи, обірвіть листочки та подрібніть. При подачі посипте готові баклажанові човники.

Гратен з гарбуза з соусом бешамель

Традиційно готують картопляний гратен, але осінь надихає на експерименти. Так, гарбуз стає чудовою альтернативою. Його солодкуватий смак гарно поєднується з ніжним соусом бешамель із мускатним горіхом. А тонкі слайси під запеченою скоринкою виходять особливо ніжними. Вважаю, такий гратен ідеально підходить для розміреного вихідного обіду, коли хочеться тепла й ароматів справжньої осені.

Інгредієнти

Для гратена:

  • 500 г гарбуза
  • 50 г твердого сиру (грюєр, пармезан)
  • сіль до смаку

Для соусу:

  • 500 мл молока
  • 50 г цибулі
  • 1 лавровий лист
  • 3 горошини чорного перцю
  • 1 дрібка меленого мускатного горіха
  • 2 дрібки солі
  • 30 г вершкового масла
  • 30 г борошна
Гратен з гарбуза з соусом бешамель (Фото: klopotenko.com)
Гратен з гарбуза з соусом бешамель / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Крок 1

Приготуйте соус бешамель. У невелику каструлю налийте 500 мл молока, додайте 50 г цибулі (цілою чи крупними шматками), лавровий лист, 3 горошини перцю, дрібку мускатного горіха та 2 дрібки солі. Доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 2 хвилини. Зніміть з вогню, витягніть цибулю, лавровий лист і горошини перцю. В іншій каструлі розтопіть 30 г вершкового масла на середньому вогні та обсмажте на ньому 30 г борошна до легкого золотистого відтінку. Зменште вогонь, влийте молоко і варіть на маленькому вогні, мішаючи віничком, протягом 2−3 хвилин, поки соус не почне гуснути.

Крок 2

Духовку розігрійте до 180 градусів. Гарбуз очистьте та наріжте тонкими скибками. Трохи посоліть, викладіть тонким шаром у форму для запікання і зверху полийте соусом бешамель.

Крок 3

Продовжуйте пошарово викладати шматочки гарбуза, рясно поливаючи їх соусом. Коли заповните всю форму, сформуйте верхній шар із соусу і посипте тертим сиром. Запікайте в духовці 25 хвилин.

Суп-пюре з броколі на бульйоні

Ця страва — про простоту й комфорт. Вона створена для тих самих осінніх вихідних, коли хочеться залишитися вдома й приготувати щось тепле та затишне на обід. Суп виходить ніжний, оксамитовий і водночас насичений. Я додав трохи картоплі, щоб зробити консистенцію густішою, а страву — більш поживною та збалансованою. Але якщо хочете легший варіант, сміливо готуйте лише з броколі.

Інгредієнти

  • 2 курячих стегна
  • 1 л води
  • 3 лаврових листи
  • 6 горошин перцю
  • 2 картоплини (250 г)
  • 1 цибулина
  • 20 г вершкового масла
  • 250 г броколі
  • ⅓ ч. л. солі

Покроковий рецепт

Крок 1

Вимийте курячі стегна, зніміть шкірку та відділіть філе від кісток. Залийте мʼясо водою, доведіть до кипіння, зніміть піну. Додайте 3 лаврових листи та 6 горошин перцю. Варіть бульйон на малому вогні 1 годину.

Крок 2

Очистьте 2 картоплини та наріжте їх будь-яким зручним методом. Процідіть бульйон через сито в інший сотейник, додайте картоплю та варіть 20 хвилин. Мʼясо можете лишити для подачі.

Крок 3

Очистьте цибулину, дрібно її наріжте. Розтопіть на пательні 20 г масла та обсмажте на ньому цибулю до золотистого кольору — приблизно 6−8 хвилин. Додайте цибулю в суп.

Крок 4

Наріжте чи поламайте суцвіттями 250 г броколі та додайте її в суп. Варіть усе разом 10 хвилин.

Крок 5

Перебийте суп занурювальним блендером до однорідної текстури, посоліть і розмішайте. Подавайте з грінками.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Показати ще новини