Що приготувати в осінні вихідні. Три затишні страви для сімейного обіду
Суп-пюре з броколі (Фото: надано автором)
Соковиті фаршировані баклажани, ніжний гарбузовий гратен і оксамитовий суп-пюре з броколі — те, що потрібно для неспішної трапези в колі близьких
Коли за вікном осінь, хочеться ситних і теплих страв, які легко готувати й приємно розділити з рідними. Тож я підібрав для вас три рецепти, які ідеально підходять для затишних обідів у вихідні. Соковиті баклажани, фаршировані яловичиною та оливками, ніжний гарбузовий гратен із соусом бешамель і оксамитовий суп-пюре з броколі — те, що потрібно для неспішного осіннього обіду в колі близьких.
Фаршировані баклажани з яловичиною та оливками
У Греції люблять готувати човники з баклажанів із найрізноманітнішими начинками, від картоплі до м’яса та сиру. Я ж пропоную свій улюблений варіант — запечені баклажани з яловичим фаршем та оливками. Страва проста та ситна. І неймовірно смакує зі свіжим хрустким багетом і легким овочевим салатом.
Інгредієнти
- 1 великий баклажан
- 5 зелених оливок
- 5 чорних оливок
- 1 середня цибуля
- 2 ст. л. соняшникової олії
- 300 г яловичого фаршу
- дрібка коріандру
- сіль та перець до смаку
- 3 гілочки кінзи для подачі
Покроковий рецепт
Крок 1
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів та підготуйте баклажан. Помийте та обітріть овоч, а потім розріжте його навпіл, не відрізаючи хвостик. Так сік не витече при запіканні, а залишиться всередині. Великою ложкою уберіть м’якуш, вона нам не потрібна. У вас мають вийти човники.
Крок 2
Підготуйте начинку для баклажанів. Візьміть 5 зелених і 5 чорних оливок та поріжте дрібно. Перекладіть в миску.
Крок 3
Цибулю очистьте та наріжте дрібно, підсмажте на 2 ст. л. соняшникової олії до м’якості. Перекладіть у миску з оливками, додайте 300 г яловичого фаршу та дрібку коріандру. Посоліть до смаку і добре вимішайте начинку.
Крок 4
Начиніть човники й викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером. Запечіть фаршировані баклажани в духовці за температури 180 градусів 30 хвилин.
Крок 5
Помийте 3 гілочки кінзи, обірвіть листочки та подрібніть. При подачі посипте готові баклажанові човники.
Гратен з гарбуза з соусом бешамель
Традиційно готують картопляний гратен, але осінь надихає на експерименти. Так, гарбуз стає чудовою альтернативою. Його солодкуватий смак гарно поєднується з ніжним соусом бешамель із мускатним горіхом. А тонкі слайси під запеченою скоринкою виходять особливо ніжними. Вважаю, такий гратен ідеально підходить для розміреного вихідного обіду, коли хочеться тепла й ароматів справжньої осені.
Інгредієнти
Для гратена:
- 500 г гарбуза
- 50 г твердого сиру (грюєр, пармезан)
- сіль до смаку
Для соусу:
- 500 мл молока
- 50 г цибулі
- 1 лавровий лист
- 3 горошини чорного перцю
- 1 дрібка меленого мускатного горіха
- 2 дрібки солі
- 30 г вершкового масла
- 30 г борошна
Покроковий рецепт
Крок 1
Приготуйте соус бешамель. У невелику каструлю налийте 500 мл молока, додайте 50 г цибулі (цілою чи крупними шматками), лавровий лист, 3 горошини перцю, дрібку мускатного горіха та 2 дрібки солі. Доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 2 хвилини. Зніміть з вогню, витягніть цибулю, лавровий лист і горошини перцю. В іншій каструлі розтопіть 30 г вершкового масла на середньому вогні та обсмажте на ньому 30 г борошна до легкого золотистого відтінку. Зменште вогонь, влийте молоко і варіть на маленькому вогні, мішаючи віничком, протягом 2−3 хвилин, поки соус не почне гуснути.
Крок 2
Духовку розігрійте до 180 градусів. Гарбуз очистьте та наріжте тонкими скибками. Трохи посоліть, викладіть тонким шаром у форму для запікання і зверху полийте соусом бешамель.
Крок 3
Продовжуйте пошарово викладати шматочки гарбуза, рясно поливаючи їх соусом. Коли заповните всю форму, сформуйте верхній шар із соусу і посипте тертим сиром. Запікайте в духовці 25 хвилин.
Суп-пюре з броколі на бульйоні
Ця страва — про простоту й комфорт. Вона створена для тих самих осінніх вихідних, коли хочеться залишитися вдома й приготувати щось тепле та затишне на обід. Суп виходить ніжний, оксамитовий і водночас насичений. Я додав трохи картоплі, щоб зробити консистенцію густішою, а страву — більш поживною та збалансованою. Але якщо хочете легший варіант, сміливо готуйте лише з броколі.
Інгредієнти
- 2 курячих стегна
- 1 л води
- 3 лаврових листи
- 6 горошин перцю
- 2 картоплини (250 г)
- 1 цибулина
- 20 г вершкового масла
- 250 г броколі
- ⅓ ч. л. солі
Покроковий рецепт
Крок 1
Вимийте курячі стегна, зніміть шкірку та відділіть філе від кісток. Залийте мʼясо водою, доведіть до кипіння, зніміть піну. Додайте 3 лаврових листи та 6 горошин перцю. Варіть бульйон на малому вогні 1 годину.
Крок 2
Очистьте 2 картоплини та наріжте їх будь-яким зручним методом. Процідіть бульйон через сито в інший сотейник, додайте картоплю та варіть 20 хвилин. Мʼясо можете лишити для подачі.
Крок 3
Очистьте цибулину, дрібно її наріжте. Розтопіть на пательні 20 г масла та обсмажте на ньому цибулю до золотистого кольору — приблизно 6−8 хвилин. Додайте цибулю в суп.
Крок 4
Наріжте чи поламайте суцвіттями 250 г броколі та додайте її в суп. Варіть усе разом 10 хвилин.
Крок 5
Перебийте суп занурювальним блендером до однорідної текстури, посоліть і розмішайте. Подавайте з грінками.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут