За 20 секунд. Як готується яєшня по-китайськи: незвичайний спосіб та доповнення, що неймовірно смакують
Їжа6 травня, 06:52
Смаження яєчні у воку може здатися незвичним способом, але це техніка, яка може перетворити просту страву на щось вишукане. Вок, який традиційно використовується для смаження у фритюрі, забезпечує унікальний спосіб приготування, який дозволяє рівномірно розподіляти тепло і тонко контролювати температуру приготування.
Китайська шефиня Є Є розповіла про цю страву: «у китайській кухні, часто кажуть, що для приготування яєчні потрібна гаряча сковорідка, велика кількість олії та сильний вогонь, адже це чудовий спосіб запобігти пересмажуванню яєчні».
У коментарях до відео користувач @unn4medfeel1ng пожартував:
«Китайські кухарі, коли заходять на кухню: То де ж у вас найбільша сковорідка?"(Chinese chef walking into the kitchen: So where’s the largest pan you have?)
І шефиня відповіла на це:
«Я не жартую, це було насправді те, що я сказала, коли прийшла туди!» (I’m not kidding, that was actually what I said when I got there!).
Під час приготування свої яєчні у пательні вок вона поділилася деякими секретами та думками. Наприклад, яйце потрібно готувати лише кілька секунд, щоб жовток залишався рідким. Оскільки вок та олія в ньому стануть дуже гарячими, ви побачите пухирці на яйцях через вологу та білок, що містяться в яйцях. При контакті з олією вода в білку перетворюється на пару, тому яйце пузириться. Однак уникайте надмірного нагріву олії та не залишайте вок на вогні без нагляду, адже це може нести загрозу опіків. Дотримуйтеся правил безпеки та пильнуйте за приготуванням. Весь процес створення страви триває приблизно 10−20 секунд, за словами Є Є.
Яєчний білок набуває дуже хрустку текстуру, а смак стає трохи схожим на горіховий. Прикметно, що китайська назва цього яйця насправді означає, що головний інгредієнт нагадує квітку лотоса під час цвітіння.
Для подачі яєчні з ідеально хрустким білком та ніжним та шовковистим жовтком по-китайськи також потрібний соєвий соус та зелена цибуля. Ними приправляється саме яйце, а поруч традиційно ставиться сніданковий рис конжі (congee — це м’яка рисова каша, яку готують шляхом відварювання рису у великій кількості води, поки рис не розм’якне) та маринована гірчиця. Саме таким чином страва смакуватиме якнайкраще та автентично, хоча ви можете змінювати подачу згільно з вашими уподобаннями та варіювати, до прикладу, олію, якою ви приправляєте усе.
Утім, не забуваймо і про поширені помилки, які можна уникнути під час смаження яєць у воку:
Відсутність приправлення: Якщо не змастити вок, яйце прилипне, що призведе до неприємного вигляду страви.
Високий вогонь: занадто сильний вогонь може швидко обвуглити яєчний білок до того, як жовток встигне приготуватися.
Переповненість: Уникайте смаження занадто великої кількості яєць одночасно, оскільки це призведе до зниження температури вока і нерівномірного прожарювання яєць.
Пропонуємо вам рецепт страви, яку легко можна приготувати вдома, якщо ви маєте вок чи велику пательню. Також щоб дізнатися більше про традиційний сніданок у Китаї, пропонуємо матеріал на NV FOOD із більш детальною розповіддю за посиланням.
Яєчня по-китайськи: рецепт за лічені секунди у воку
Потрібен сніданок у східному стилі? Ситний та простий водночас? Спробуйте цю яєчню, але не забудьте про правильну подачу.
Перейти до рецепту