Традиції проти сучасності. Що їдять та п’ють на сніданок у Китаї (із рецептом парових булочок бао)

7 травня 2024, 06:10

Китайська кухня така ж далека й незрозуміла? Тоді вам варто познайомитися з її сніданковими традиціями. Булочки, каша, молоко, локшина — наче все знайоме, але з певною родзинкою. Розповідаємо більше у цьому матеріалі.

За часів правління династії Хань (202 р. до н. е. — 220 р. н. е.) китайці їли лише два рази на день: перший прийом їжі, який називався жао ши або юн (ранкова їжа), був близько дев’ятої години ранку.

Реклама

Другий прийом їжі, який називався ши або сун, їли близько четвертої години пополудні. Якщо хтось їв у неналежний час, це розглядалося як порушення етикету.

Сніданок у Китаї (Фото: Inst @pearlchineserestaurant)
Сніданок у Китаї / Фото: Inst @pearlchineserestaurant

Але з часом кількість спожитої їжі збільшилася. Це відбулося завдяки тому, що правителі та вищі класи почали харчуватися три-чотири рази на день. А, як відомо, середні та нижні класи прагнуть наслідувати своїх монархів та інтелігенцію. Тоді з розвитком сільського господарства люди поступово змінили свою традиційну практику харчування на сніданок, обід і вечерю. А оскільки це було землеробське суспільство, люди починали працювати на світанку і відпочивали, коли сонце сідало. Закінчення вечері означало кінець дня.

За часів економічно розвинутої династії Сун (960−1279 рр.) практика триразового харчування набула широкого розповсюдження і безпосередньо сприяла процвітанню індустрії громадського харчування. І зараз практика триразового харчування закріпилася і стала способом продемонструвати любов китайців до їжі.

Що їсти у Китаї зранку (Фото: Inst @_sam_low_)
Що їсти у Китаї зранку / Фото: Inst @_sam_low_

У великих містах Китаю люди часто снідають на ходу і купують їжу у вуличних торговців — від рису до булочок і млинців, приготованих на пару.

Багато азіатів починають свій день з теплої миски каші конжі (китайського рисового спеціалітету), також відомої як чжоу, джок або чок. Хоча навіть найвідданіший шанувальник каші може відмовитися їсти одне й те саме з дня на день, численні способи її приготування гарантують, що конжі ніколи не набридне. Залежно від особистих уподобань, каша може бути солоною або солодкою. Багато варіацій конжі включають різні види білків, такі як курка, свинина, яловичина, риба, морепродукти або тофу. М’ясо, додане в кашу, вариться протягом тривалого часу і поєднує смаки, створивши пікантну, більш насичену страву.

Конжі з рису (Фото: Inst @pressurecookrecipes)
Конжі з рису / Фото: Inst @pressurecookrecipes

Чи бачили популярні відео, де круасани, чи будь-яку іншу випічку вмочують у каву з густою пінкою. Так само китайські ютао — один з багатьох варіантів, які можна подати до цієї каші конжі. Це смужки тіста у фритюрі - популярний варіант, доступний на багатьох продуктових ринках під відкритим небом. Зазвичай їх занурюють у теплу кашу, як пончик у каву. На півночі Китаю, де пшениця є основною сільськогосподарською культурою, ютао подають для вмочування в солодкий або солоний напій із соєвого молока.

Якщо для нас звично їсти макарони та спагеті ввечері чи на обід, то для китайців локшина — цілком ранкова страва. Для нас також, якщо враховувати молочний суп з вермішеллю у дитинстві.

Локшина гарячого сушіння характерна страва центрального китайського міста Ухань. Її варять до стану аль денте, і процідивши кидають в ароматну кунжутну олію, доки вона не охолоне і не висохне. Потім локшину швидко підігрівають у киплячій воді до ледь теплого стану, додають кунжутний соус, мариновані та консервовані овочі, цибулю-шалот та олію чилі.

Цзянбін (Фото: Inst @whatieatinaday.y)
Цзянбін / Фото: Inst @whatieatinaday.y

Найбільш зрозумілий та схожий на знайомий нам сніданок — Цзяньбін. Це млинець з яєчною начинкою для сніданку, який начиняється цибулею-шалот, кінзою, солодкою соєвою пастою та соусом чилі. Сучасний цзяньбін часто наповнюють шинкою та сиром. Однак, окрім млинців зараз набрали популярності парові булочки баоцзи з начинкою та манту (чи «манто» без начинки). Манту готують з білого пшеничного борошна в бамбуковому кошику, а баоцзи начиняють чим завгодно: від свинини і капусти до тонко нарізаних овочів. Якщо на сніданок подають пельмені, то зазвичай це цзяоцзи, менші пельмені з начинкою зі свинини або яловичини та овочів, які їдять за допомогою паличок.

Манто булочки (Фото: Inst @thedimsumplacemy)
Манто булочки / Фото: Inst @thedimsumplacemy

Якщо ви шукаєте, чим же запити такі страви, то китайці вам вкажуть рукою на ряд, де торговці розливають соєве молоко. Це традиційний напій для сніданку в більшості китайських родин. Його можна подавати гарячим або холодним і часто саме в нього занурюють ютао. Багате на білок соєве молоко виготовляється шляхом подрібнення і кип’ятіння жовтих цільних соєвих бобів, що також насичує організм білками зранку.

Безперечно, окрім традиційних соків чи напоїв на основі трав у сучасному Китаї полюбляють каву. Згідно з опитуванням, проведеним серед кавоманів у Китаї у 2022 році, понад 61 відсоток найчастіше пили капучино. Просто чорну каву з молоком і макіато займають друге та третє місця.

В цілому, типовий китайський сніданок варіюється від регіону до регіону. Є вид сніданку в кантонському стилі - Ям Ча, або Дім Сам, який популярний у китайських кварталах по всьому світу. Ям ча, дослівно «пити чай», — це те, що роблять жителі Гуандуна та Гонконгу, зокрема, якщо вони виходять на сніданок рано вранці. Але якщо кантонський друг запрошує вас на ям ча, виділіть достатньо часу, щоб насолодитися цим чаюванням, оскільки воно не потребує поспіху. Зазвичай, це чудовий спосіб провести суботній або недільний ранок. У Китаї багато різних видів чаю — чорний, зелений, улун, хризантемовий, пуер тощо, а зелений чай з дімсамом — чудове поєднання для поліпшення травлення.

Дім Сам на сніданок (Фото: Inst @hola_shenzhen)
Дім Сам на сніданок / Фото: Inst @hola_shenzhen

Дімсам — це маленькі закуски, зазвичай приготовані на пару, у фритюрі або варені, і їх величезне розмаїття, сотні видів, здебільшого гострих. Обгортка з рисового борошна, приготована на пару і тонка, начинена молодими креветками або креветочним фаршем і деякими видами м’ясного фаршу. Оболонка з рисового борошна настільки тонка, що інгредієнти можна чітко розгледіти.

А тепер ділимося із вами рецептом м’яких булочок, які готують із начинками на пару. Обирайте собі до смаку, щоб ви хотіли куштувати всередині, а в цьому рецепті пропонуємо

Булочки бао

Баоцзи (Фото: Inst @thebaodega)
Баоцзи / Фото: Inst @thebaodega

Інгредієнти на тісто:

  • 2−¼ скл. невибіленого пшеничного борошна (плюс приблизно ¼ склянки для розкачування)
  • 1 ч.л. дріжджів
  • 1 ч.л. цукру
  • 1 скл. теплої води
  • Начинка:
  • 1 скл. свинячого фаршу
  • ½ скл. нарізаної кубиками пекінської капусти
  • 1 ст.л. імбиру
  • 3 ст.л. соєвого соусу
  • 2 ст.л. кулінарного вина
  • 1 ст.л. кунжутної олії

Приготування:

  1. Розчиніть цукор у теплій воді при температурі 50 градусів. Додайте дріжджі і перемішайте. Відставте на 10 хвилин. Як тільки дріжджі почнуть пузиритися, повільно додайте їх до борошна, перемішуючи паличками для їжі круговими рухами. Тісто спочатку буде липким і шматками. Залежно від типу борошна, вам може знадобитися додати 1−2 столові ложки борошна, щоб тісто не прилипало до рук.
  2. Руками зберіть тісто в миску і вимісіть його один-два рази, перш ніж перекласти на добре присипану борошном рівну поверхню. Вимішуйте 10−15 хвилин. Тісто спочатку буде оксамитово-м'яким, але нам потрібно, щоб воно було достатньо твердим, щоб утримувати начинку і не ламатися. Чим сильніше ви вимішуєте тісто, тим краще!
  3. Коли тісто стане гладким та еластичним, почніть збирати його в кулясту форму, потім покладіть його назад у миску і накрийте вологою тканиною, щоб воно піднялося на 40 хвилин або годину. Краще тримати його в теплому місці.

Начинка:

  1. У миску зі свинячим фаршем додаємо нарізану кубиками капусту напа, тертий імбир, соєвий соус, кулінарне вино та кунжутну олію. Перемішайте в одному напрямку. Зберігати в холодильнику або навіть у морозильній камері, поки тісто продовжує підніматися. Воно повинно бути холодним, щоб соки не розділилися і не розлилися, коли ви будете загортати.
  2. Коли тісто збільшиться вдвічі, вимішуємо його ще раз від двох до п’яти хвилин — мета полягає в тому, щоб випустити всі бульбашки повітря.
  3. Качалкою розкачайте тісто в овальну форму, а потім руками скрутіть цей овал у колоду. Стисніть і розтягніть колоду, а потім розріжте її на 12−16 частин, залежно від того, якого розміру ви хочете отримати баоцзи.
  4. Розкачайте кожен шматок на рівні кола. Для зручності загортання кожне коло не повинно бути набагато більшим за долоню. Вони повинні бути тонкими (менше ⅛ дюйма), але не настільки тонкими, щоб крізь них було видно світло.

Начинювання:

  1. Для начинювання тримайте основу в долоні, а потім покладіть ложку начинки в центр. Вільною рукою зробіть маленькі складки, затискаючи їх і обертаючи бао під час обертання. Ідеальний баоцзи повинен мати 12−16 складок.
  2. Покладіть кожну загорнуту булочку на квадрат пергаментного паперу чи марлі і приготуйте на пару.
  3. Для початку вода повинна бути холодною. Увімкніть конфорку на середній рівень, потім, коли почне підніматися пара, зменшіть її до середнього рівня і встановіть таймер на десять хвилин.

Зніміть з плити і відразу ж подавайте до столу.

Показати ще новини