ТОП-100 найкращих ресторанів України 2018 - фото

ТОП-100 найкращих ресторанів України 2018

3 травня 2018, 11:01

Ресторатори називають найкращі заклади країни, де можна смачно поїсти

Зростання апетитів

Щороку напередодні травневих свят ми презентуємо нашим читачам список 100 найкращих ресторанів країни. По суті, це путівник для всіх, хто любить смачно поїсти, і визнання для рестораторів, заклади яких потрапили до списку. Особливо такий путівник актуальний зараз, коли кияни масово вирушають до Львова та Одеси на свята, а українці з інших міст приїздять до столиці.

На відміну від рейтингів ресторанів популярного ресурсу Trip Advisor, ми не опитуємо звичайних відвідувачів закладів. Ми опитуємо фахівців — переважно рестораторів, гастроблогерів і ресторанних критиків. Усі вони не мають права голосувати за свої заклади, тільки колег. Тому майже у всіх містах світу в Trip Advisor на перших місцях популярні, але недорогі заклади з туристичним ухилом. У нас же на перших місцях — ресторани, які можуть подарувати насамперед гастрономічне задоволення. Саме якість їжі, сервіс і атмосферу ми просимо наших експертів оцінювати насамперед. Ціни та ефектні дизайнерські рішення нас цікавлять менше.

Коли ми задумували цей проект, побоювалися, що список не змінюватиметься з року в рік. Однак дарма— вже другий рік поспіль у цьому списку оновлюється чи не половина ресторанів. Цьогоріч до рейтингу 100 найкращих потрапили 44 нових закладів.

Київ традиційно є безумовним лідером списку з 41 рестораном. За ним так само традиційно йдуть Одеса та Львів — вони делегували до першої сотні 14 та 12 закладів відповідно.

Хоча ми не ранжуємо заклади всередині самої сотні, щоразу я з нетерпінням чекаю екселівський файл із кількістю голосів, щоб побачити, які ж ресторани експерти вважають найпопулярнішими в країні.

Третій рік поспіль найбільше голосів набирає грузинський ресторан Шоті в центрі столиці, який належить Ресторанам братів Гусовських. Навіть похід ресторатора в політику не зміг послабити позиції його закладів.

Віталій Сич,
головний редактор НВ

Буковель

Rebra BBQ

Адреса: с. Поляниця, нижня станція підйомника № 5,
Івано-Франківська область, відкритий у лижний сезон

Середній чек: 500 грн

Кухня: американська

У м'ясному ресторані Rebra BBQ страви готують за найкращими техаськими рецептами. В меню — яловича грудинка, свинячі реберця, філе індички і курячі крильця. Особливий смак м'ясу додає унікальна технологія задимлення Low&Slow. Також у ресторані можна замовити бургери і традиційні американські десерти.

Грибова Хата

Адреса: с. Поляниця, урочище Вишня, 4,
Івано-Франківська область

Середній чек: 390 грн

Кухня: гуцульська

Переплутати Грибову Хату з іншим закладом неможливо. Насамперед завдяки оригінальній будівлі і не менш оригінальному інтер'єру. Цей готельно-ресторанний комплекс і справді нагадує гриб, причому надихали архітектора роботи великого іспанця Антоніо Гауді. Кухня тут вельми традиційна для тутешніх місць — свіжоспечений хліб, шашлик, галушки, банош, а до них — різноманітні настоянки.

Курінь

Адреса: с. Поляниця, Івано-Франківська область,
відкритий у лижний сезон

Середній чек: 400 грн

Кухня: українська, європейська

Українські традиції в цьому закладі відображає все — починаючи з інтер'єру і закінчуючи колоритним меню. Гостям подають голубці, кров'янку, сало, страви на грилі і різні види місцевих настоянок.

Вінниця

Marani

Адреса: вул. Архітектора Артинова, 49

Середній чек: 400 грн

Кухня: кавказька, європейська

У меню — традиційна грузинська кухня: хачапурі, лобіо, хінкалі, чанахі, різні м'ясні страви, грузинські сири і вина тамтешніх виробників. Для прихильників класики — європейські салати і закуски.

Іль-Де-Франс

Адреса: вул. 600-річчя, 25

Середній чек: 600 грн

Кухня: французька

Любителів французької кухні потішать затишний інтер'єр, гарна літня тераса, а найголовніше — відмінна їжа: починаючи з різноманітних салатів і десертів та закінчуючи знаменитими жаб'ячими лапками і равликами.

Дніпро

Artist

Адреса: пл. Соборна, 2а

Середній чек: 500 грн

Кухня: європейська, українська

Вишуканий ресторан розмістився у триповерховій будівлі в центрі міста з терасою на верхньому поверсі. Тут богемна атмосфера дореволюційного Катеринослава (колишня назва Дніпра). У меню — понад 40 видів різноманітних сніданків на будь-який смак, обідні страви з м'яса, риби й морепродуктів, а також солідна винна карта.

Bartofish

Адреса: набережна Перемоги, 9б

Середній чек: 1.500 грн

Кухня: європейська

Bartofish спеціалізується на рибі і морепродуктах. Заклад збудовано у вигляді величезного корабля. Відвідувачам пропонують традиційні європейські страви — різні види паст, рагу і рибні стейки. Головні ласощі — свіжі лобстери, екзотичну рибу та устриці — слід вибирати самому в спеціальній крижаній вітрині. Після цього дари моря готують за бажанням відвідувача — на грилі, на пару або запікають у солі.

Puri Chveni

Адреса: вул. Січових Стрільців, 4

Середній чек: 300 грн

Кухня: грузинська

Puri Chveni — ресторан традиційної грузинської кухні з усіма її атрибутами. Починаючи від меню, в якому представлено всі види хачапурі, хінкалі та шашлику, і закінчуючи справжнім винним льохом із виставленою на загальний огляд колекцією вин. Відвідувачі хвалять заклад за відмінну кухню та стильний інтер'єр.

Мамой клянусь

Адреса: вул. Володимира Вернадського, 27

Середній чек: 400 грн

Кухня: грузинська

Найпопулярніші страви грузинської кухні — хінкалі, всі види хачапурі, традиційні салати, а також солідний перелік м'ясних страв, приготованих на мангалі, і, звісно, сири.

Миші Бляхера

Адреса: пр. Дмитра Яворницького, 46

Середній чек: 700 грн

Кухня: сучасна європейська кухня

Це один із наймодніших закладів в місті, де подають вишукані авторські страви, безліч видів вин і крафтові коктейлі. Продукти в ресторан постачають невеликі фермерські господарства, які спеціально вирощують для цих цілей голубів, фазанів і ягнят. Готує незвичайні страви бренд-шеф Деніел Фіппард, який працював у ресторанах Лондона й Чикаго. Крім основного меню, відвідувачам пропонують два сети з кількох страв — довгий і короткий. Для того, щоб впоратися з довгим сетом з семи позицій, знадобиться не менше 2,5 години.

Папа Карла

Адреса: пр. Дмитра Яворницького, 27

Середній чек: 350 грн

Кухня: європейська

У закладі панує атмосфера сімейного кафе. В меню — великий вибір сніданків, салатів і цілком традиційних європейських страв із м'яса або риби. Дітей порадує велика кількість десертів із кумедними назвами. Наприклад, Пінчер кучерявий, ромова баба Люба або Моцаки зі згущенкою.

Запоріжжя

Bull. Butcher and Wine

Адреса: пр. Маяковського, 6

Середній чек: 500 грн

Кухня: стейк-хаус

Брутальний і стильний інтер'єр закладу говорить сам за себе — тут подають м'ясо і ставляться до своєї справи дуже серйозно. Під стелею розвішані тесаки і ковані бичачі роги. В меню — різноманітність м'ясних страв і стейків, більшість з яких приготовлені з делікатесної мармурової яловичини українського виробництва.

Івано-Франківськ

Delikacia

Адреса: вул. Незалежності, 20

Середній чек: 200 грн

Кухня: кондитерська, європейська

Delikacia славиться десертами, особливо тортами. Їх можна спробувати саме в закладі або ж замовити цілими додому. Крім того, в меню великий вибір сніданків і легких вишуканих страв, наприклад курячий бульйон із профітролямі або запечений батат із йогуртовим соусом.

Fabbrica

Адреса: вул. Вірменська, 1

Середній чек: 250 грн

Кухня: італійська, авторська

Концепція закладу — італійська таверна. До того ж практично всі страви готуються з українських продуктів, що дозволяє створювати кухню на перетині культур. Наприклад, у ресторані не готують піцу з морепродуктами, зате тут є піца з гірською фореллю і карпатськими грибами.

Київ

Alaska

Адреса: вул. Січових Стрільців, 20

Середній чек: 900 грн

Кухня: авторська, європейська

Заклад зі стильним інтер'єром порадує відвідувачів своєю вишуканою кухнею. Особливу увагу в меню приділено рибі та морепродуктам. Флагманська страва — свіжий королівський краб з місцевого акваріума, який подається цілим.

Arbequina

Адреса: вул. Грінченка, 4

Середній чек: 600 грн

Кухня: іспанська

Тихий, маленький ресторан у самому центрі Києва. В меню — страви традиційної іспанської кухні. Особливо хорошими є різноманітні паельї, розраховані на двох чи на більшу компанію. Більшість продуктів закуповують безпосередньо у фермерських господарствах Іспанії та України.

Asiatique

Адреса: вул. Велика Житомирська, 21

Середній чек: 400 грн

Кухня: азіатська

В меню скромного на вигляд ресторанчика представлені найкращі страви тайської, китайської, в'єтнамської та корейської кухні. Гостям пропонують вонтони, спрінг-роли, приготовлену вручну локшину і, звісно ж, знаменитий суп том-ям.

BAO

Адреса: вул. Мечникова, 14/1

Середній чек: 950 грн

Кухня: китайська

Концепція ресторану належить канадсько-українському шеф-кухарю Ектору Хіменес-Браво. Тут пам'ятний інтер'єр і відкрита кухня. Це ресторан сучасної китайської кухні, а тому, в меню присутні локшина, морепродукти, овочі та качка.

BEEF Meat & Wine

Адреса: вул. Шота Руставелі, 11

Середній чек: 1.000 грн

Кухня: стейк-хаус

Справжні американські стейки і хороше вино — головне, що характеризує цей ресторан. Відкрита кухня дозволяє спостерігати за роботою кухарів прямо із залу. Для гурманів облаштований Chef's Table — столик, який стоїть одразу на кухні. Для нього розроблено спеціальне меню і де кожну позицію готує особисто шеф-кухар.

Bigoli

Адреса: Кловський узвіз, 7а

Середній чек: 600 грн

Кухня: італійська

Bigoli — ресторан традиційної італійської кухні, що спеціалізується на домашній пасті і равіолі, які подають із качкою, морепродуктами, кроликом або білими грибами. Тут завжди є свіжі італійські сири та м'ясні закуски.

Casa Nori

Адреса: вул. Борисоглібська, 1

Середній чек: 600 грн

Кухня: італійська

Це справжня венеціанська остерія, яка належить італійцеві Андреа Норі. Пасту тут готують вручну, а продукти, включно з дарами моря, привозять саме з Італії.

Catch Seafood Restaurant

Адреса: вул. Володимирська, 12

Середній чек: 1.000 грн

Кухня: рибний ресторан

Творці запевняють, що в Catch найбільший вибір свіжої риби та морепродуктів у Києві, починаючи з океанічної барабульки і закінчуючи лобстерами, лангустами і крабами. В меню — вісім видів устриць, 130 видів шампанського і понад 200 видів білих вин.

Chang

Адреса: вул. Ярославів Вал, 23а

Середній чек: 500 грн

Кухня: в'єтнамська

У бістро Chang у самому центрі міста можна швидко отримати обід або вечерю по-китайськи. Головна страва — знаменитий традиційний суп фо. Тут подають те саме, що і в багатьох ресторанах Ханоя, — спрінг-роли, вонтони і соте з морепродуктами.

Citronelle

Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 23

Середній чек: 800 грн

Кухня: французька

Відвідувачі називають Citronelle "маленьким Парижем у центрі Києва". Це стильний ресторан із вишуканим інтер'єром та найкращими стравами традиційної французької кухні. Зокрема, в меню — цибулевий суп, фуа-гра та нісуаз.

Fujiwara Yoshi

Адреса: вул. Солом'янська, 15а

Середній чек: 1.000 грн

Кухня: японська

Ресторан іменитого шеф-кухаря Фудзівара Йошихіро відображає найкращі традиції японської кухні. Тут подають справжні суші і страви зі свіжих морепродуктів. Одна з фішок закладу — день тунця, коли рибину вагою від 50 до 150 кг спеціально на замовлення ресторану доставляють літаком до Києва. Потім шеф-кухар обробляє її на очах у відвідувачів і готує авторські страви.

GRANO

Адреса: вул. Болсуновська, 2

Середній чек: 600 грн

Кухня: італійська

В меню GRANO — всі найкращі традиційні італійські страви від усіляких піц та паст до закусок і солідної винної карти. Особлива гордість ресторану — неаполітанська піца. Її якість було підтверджено AVPN — міжнародно визнаною асоціацією експертів, які спеціалізуються на цій страві.

Ikigai

Адреса: вул. Пушкінська, 29

Середній чек: 1.000 грн

Кухня: японська

Цей високорівневий заклад з автентичною японською кухнею, до якого доклав руку іменитий шеф-кухар Фудзівара Йошихіро. Вибір страв і розкид цін вражають — тут можна спробувати як бюджетну локшину чи рис з усілякими добавками, так і справжні делікатеси на кшталт лобстерів і мармурового м'яса вартістю понад $200 за порцію.

La Veranda Kiev

Адреса: вул. Академіка Богомольця, 7/14

Середній чек: 800 грн

Кухня: середземноморська

Автори закладу впевнені: хороший ресторан не тільки той, де смачно готують, а й той, де відчуваєш себе як вдома. Тому в La Veranda приємний і затишний інтер'єр, до того ж особливо хороша літня тераса. В меню — страви європейської кухні з приморських регіонів, усі приготовані з місцевих свіжих продуктів.

Lucky Restaurant Vinotheque

Адреса: вул. Мечникова, 9

Середній чек: 800 грн

Кухня: європейська

Відвідувачам пропонують страви європейської кухні з м'яса, риби та морепродуктів. Особливу увагу приділяють європейським винам. За запевненням творців закладу, тут одна з найсолідніших винних карт в Україні — понад 4 тис. найменувань. Крім того, вино можна вибрати на полицях тутешнього магазину Good Wine, і ціна до того ж не зміниться.

Mimosa Brooklyn Pizza

Адреса: вул. Басейна, 1/2

Середній чек: 400 грн

Кухня: італійська

Mimosa — заклад з італійською кухнею і американською атмосферою. Тут інтер'єр у стилі лофт, піца на коржах тривалої ферментації та широка алкогольна карта. Гурманів потішать незвичні для України піци — з артишоками та халапеньйо.

Musafir

Адреса: вул. Саксаганського, 57а

вул. Богдана Хмельницького, 3б

Середній чек: 300 грн

Кухня: кримськотатарська

Цей ресторан був однією з головних пам'яток кримського Бахчисараю, а після анексії Криму заклад перебрався до столиці. Спеціалізується на головних стравах кримськотатарської кухні — чебуреках, янтиках, плові, кебабі.

Napule

Адреса: вул. Мечникова, 9

Середній чек: 700 грн

Кухня: італійська

Піцерія Napule, яка входить до групи Ресторанів братів Гусовських, відома як один із найкращих закладів італійської кухні в Києві. Особливо популярна тутешня піца. Для її приготування в ресторані використовують справжні італійські технології — тут є навіть піцайола, спеціальна дров'яна піч, виписана з Неаполя. У цьому ж місті ресторан купує борошно для піци.

Pastateca

Адреса: вул. Льва Толстого, 11/61

Середній чек: 450 грн

Кухня: італійська

Акцент зроблено на різноманітних пастах власного приготування та вині. У меню значаться й інші традиційні страви італійської кухні — лазанья, равіолі, брускети, а також великий вибір різноманітних сніданків.

Piccolino

Адреса: вул. Олеся Гончара, 67

Середній чек: 600 грн

Кухня: італійська

Це італійський ресторанчик із вишуканим інтер'єром та затишною літньою терасою. У меню присутні всі традиційні для цієї кухні страви. Одна з особливостей — розмаїття риби та морепродуктів.

Très Français

Адреса: вул. Костьольна, 3

Середній чек: 500 грн

Кухня: французька

Дух Франції в цьому закладі присутній як в інтер'єрі, так і в меню. Відвідувачі можуть замовити фірмову випічку, французькі сири та вина, а також десерти з власної кондитерської. Крім основного меню, є й регіональні — меню басків, Лазурного берега, Корсики, Бургундії і Бордо.

Under Wonder

Адреса: вул. Велика Васильківська, 21

Середній чек: 700 грн

Кухня: італійська, французька

В меню — їжа італійської та французької кухні в авторському виконанні тутешнього шеф-кухаря. Відвідувачам пропонують пасту, м'ясні та рибні страви, а також традиційні італійські десерти. Влітку тут влаштовують вечірки з сезонними меню.

Vero Vero

Адреса: вул. Іллінська, 18

Середній чек: 600 грн

Кухня: італійська

Vero Vero — це вся традиційна італійська кухня, зібрана в одному місці. Засновники пишаються тим, що продукти тут завжди свіжі, багато привезено саме з Італії. Ще одна причина для гордості — один із найкрасивіших літніх майданчиків міста. Він розташований посеред скверу, поруч із фонтаном.

Vino e Cucina

Адреса: вул. Січових Стрільців, 82

Середній чек: 600 грн

Кухня: італійська

Заклад об'єднує ресторан, піцерію та енотеку. У колекції останньої — понад 1.000 найменувань вин, 100 видів шампанського та ігристих вин, а також 50 видів граппи. Алкоголь можна спробувати в ресторані або взяти з собою. З ресторанного меню особливої уваги заслуговує різотто.

Whisky Corner

Адреса: вул. Софійська, 16/16

Середній чек: 600 грн

Кухня: британська

Заклад пишається широкою алкогольною колекцією. У меню — понад 780 видів віскі, зокрема шотландський, ірландський, американський, канадський і навіть японський і тайванський. Всі страви традиційної британської та шотландської кухні прекрасно доповнюють знаменитий напій.

Гімалаї

Адреса: вул. Велика Васильківська, 80

Середній чек: 500 грн

Кухня: індійська

Меню включає в себе всі головні страви Індії. Тут подають ексклюзивний сир панір, овочеві трикутники Самос і індійський чай масала. Родзинка ресторану — справжня індійська піч тандир, в якій готується майже вся смажена їжа. Атмосферу Індії підтримує інтер'єр — розписи, індійські картини і ажурні різьблені меблі.

Гра з вогнем

Адреса: вул. Хрещатик, 6

Середній чек: 700 грн

Кухня: стейк-хаус

Офіціанти цього ресторану приносять класичні стейки з несподіваними авторськими соусами і приправами. Крім того, поряд із кулінарними шедеврами європейської кухні в меню представлені традиційні українські страви в авторському виконанні — наприклад, гарбузовий суп із копченою курятиною або вареники з воловим язиком і соусом песто з в'ялених томатів.

* Закритий на реконструкцію з 25 квітня 2018 року

Жизнь замечательных людей

Адреса: вул. Велика Васильківська, 36

Середній чек: 600 грн

Кухня: авторська

Це гучний модний заклад зі значним вибором сніданків і різноманітними стравами для більш пізнього часу доби, які дивують оригінальними поєднаннями і яскравим виконанням. У меню поруч із лляною кашею мирно сусідять равіолі, устриці і сашимі з сібаса.

Канапа

Адреса: вул. Андріївський узвіз, 19а

Середній чек: 1.000 грн

Кухня: українська

Заклад нової української кухні європейської якості, який відкрили ресторатор Діма Борисов і музикант Олег Скрипка. Меню канапи створено на основі дореволюційних рецептів у сучасній інтерпретації з використанням технологій молекулярної кулінарії. Тут продуманий інтер'єр, а вечорами грає жива музика. Додатковий бонус для відвідувачів — прекрасний вид на Поділ із панорамних вікон.

Клюква и брюква

Адреса: вул. Антоновича, 16

Середній чек: 450 грн

Кухня: локаворський ресторан-галерея

Цей ресторан працює виключно з українськими локальними сезонними продуктами. У підсумку в меню — найрізноманітніші варіації від простих мочінь, солінь і копчень до справді несподіваних комбінацій. Наприклад, можна спробувати щучу котлету з соусом з ікри сига і пудингом із картоплі і брукви, борщ із карасями чи київський торт із желе з мадери й ігристого.

Кувшин

Адреса: вул. Івана Федорова, 10

Середній чек: 500 грн

Кухня: грузинська

Колоритний інтер'єр, одна з найкрасивіших літніх терас із видом на костел Святого Миколая та добротна кавказька кухня — все це в ресторані Кувшин. Меню дивує розмаїттям рецептів шашлику, традиційною грузинською випічкою зі спеціальної печі пурне. Також тут одна з найбільших колекцій грузинських вин у Києві. Кожен четвер і п'ятницю в Кувшині готують плов із бараниною від шефа, а щовихідних подають шість фірмових страв з ягняти.

Любимый дядя

Адреса: вул. Паньківська, 20

Середній чек: 900 грн

Кухня: близькосхідна

Любимый дядя — один із найстильніших закладів ресторатора Дмитра Запорожця, який полюбився столичній публіці. Місцева кухня є авторським виконанням класичних страв Середнього Сходу. В меню — ліванський табуле, ізраїльський хумус, марокканська шакшука, бурекаси та палестинський бабагануш. Крім того, відвідувачам пропонують широку винну карту, а також авторські коктейлі.

Мама Манана

Адреса: вул. Велика Васильківська, 44

Середній чек: 350 грн

Кухня: грузинська

Як у справжньому грузинському ресторані, тут шумно і тісно, персонал гостинний, а в меню — всі традиційні страви в відмінному виконанні. Зважаючи на демократичні ціни, столик тут потрібно бронювати мінімум за тиждень.

Пантагрюель

Адреса: вул. Миколи Лисенка, 1

Середній чек: 800 грн

Кухня: італійська

Остерія Пантагрюель розташована в історичному центрі Києва — біля Золотих воріт. Тут подають усі найпопулярніші італійські страви. Особливо славиться тутешня паста. Крім того, є відмінна винна карта і свій винний льох.

Прага

Адреса: пр. Академіка Глушкова, 1 (ВДНГ)

Середній чек: 1.000 грн

Кухня: європейська

Тут подають страви вишуканої європейської кухні на будь-який смак. Передбачені сніданки, бізнес-ланчі та сезонні меню. Головною перевагою ресторану є інтер'єр, що містить більше восьми залів, зокрема кілька літніх терас. Одна з найкрасивіших розташована саме на воді посеред парку. Вечорами грає жива музика.

Стейкхаус

Адреса: вул. Володимирська, 49а

Середній чек: 850 грн

Кухня: європейська

Творці запевняють: це м'ясний ресторан із чоловічим характером. В інтер'єрі двоповерхового закладу — дуб, бетон, мармур, сталь, шкіра та скло. Потрапити сюди не так просто — з вулиці Стейкхаус виглядає як звичайна м'ясна лавка. Вхід — у глибині приміщення за непримітними дверима серед м'ясних туш. Церемоній тут не розводять, тож гості можуть цілком зосередитися на головному — різноманітних м'ясних стравах і відмінному вині.

Тарелка

Адреса: вул. Михайла Гришка, 9

Середній чек: 450 грн

Кухня: європейська

У меню цього гастрокафе присутні бургери, піца, салати і навіть страви тайської кухні. Крім цього, в закладі готують непогані десерти, а якщо відвідувач побажає чаю, йому винесуть цілий самовар. Гості закладу хвалять інтер'єр і затишну літню терасу.

Файна Фамілія

Адреса: бул. Дружби Народів, 25а

вул. Микільсько-Слобідська, 1а, вул. Верхній Вал, 10

вул. Велика Васильківська, 34, вул. Сагайдачного, 25

вул. Мала Житомирська, 3/4

Середній чек: 450 грн

Кухня: середземноморська

Автори підкреслюють: Файна Фамілія — не мережевий заклад. Кожен ресторан має домашньою атмосферою і свої унікальні особливості. Крім традиційних середземноморських закусок і страв на кшталт равіолі та пасти, кожен із закладів пропонує щось своє: тапас — у закладі на бульварі Дружби народів, рибу на дров'яному грилі — на Великій Васильківській і фірмові стейки — на Сагайдачного.

Хмелі-Сунелі

Адреса: вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 4/6

Середній чек: 600 грн

Кухня: грузинська

В меню ресторану представлені найкращі страви грузинської кухні. Вибір великий: від пхалі, харчо і хачапурі до знаменитих кебабів, каре ягняти і пахлави. Тут подають виключно грузинське вино і, зрозуміло, чачу.

Хуторець на Дніпрі

Адреса: вул. Набережно-Хрещатицька, 10а

Середній чек: 600 грн

Кухня: українська

У меню зібрані найкращі страви з усієї України — від закарпатського баноша до київського торта. Серед найменувань — сім видів сала, п'ять видів борщу та сім видів вареників. У закладі також облаштовано спеціальну горілчану кімната з 80 видами горілки зі всієї України. А влітку діє відкрита тераса з краєвидом на Дніпро.

Шоті

Адреса: вул. Мечникова, 9

Середній чек: 600 грн

Кухня: грузинська

Концепція закладу — грузинська гастрономічна культура в елегантному і комфортному інтер'єрі. У меню представлені страви всіх грузинських регіонів. Наприклад, тут готують домашній хліб у вигляді човна, який випікають на очах у відвідувачів у традиційній грузинській печі тоне, облаштованій в одному із залів.

Луцьк

Корона Вітовта

Адреса: вул. Плитниці, 1

Середній чек: 400 грн

Кухня: локальна, європейська

Атмосферний ресторан, що відображає давню історію Луцька. Тутешній девіз: "Ми годуємо королів із 1429 року". Кухня також із місцевим колоритом та акцентом на старовині: відвідувачам подають поліський грибний суп, давньолуцький борщ і шашлик Княжий меч.

Фелічіта

Адреса: вул. Винниченка, 2; пр. Соборності, 11;
вул. Стрілецька, 11; пр. Волі, 11; вул. Івана Франка, 3

Середній чек: 300 грн

Кухня: італійська

Класична піцерія, де піцу готують правильно, а саме — у дров'яній печі. Також у меню ресторану — набір італійських закусок, паста, страви з м'яса та риби. Тут типовий для подібного закладу інтер'єр і демократичні ціни.

Львів

Centaur

Адреса: пл. Ринок, 34

Середній чек: 400 грн

Кухня: українська, європейська

У цьому закладі змішані кухні та традиції абсолютно різних культур. У меню представлені страви від борщу до вишуканих десертів. Окрім того, тут варять відмінну істинно львівську каву.

Mons Pius

Адреса: вул. Лесі Українки, 14

Середній чек: 500 грн

Кухня: стейк-хаус

Ресторан розташований у дворику, який зберігає особливу атмосферу старого Львова. Він знаходиться у будівлі першого львівського банку-ломбарду, який працював тут 300 років тому — до 1940 року. Головний акцент зроблено на м'ясі і стейках.

Кумпель

Адреса: вул. Винниченка, 6

пр. Чорновола, 2б

Середній чек: 400 грн

Кухня: локальна

Ресторан-пивоварня спеціалізується на пиві та традиційній галицькій кухні. В меню — флячки, часникова зупа, карманадля, андрути. Посеред закладу стоять мідні пивні чани, щоб кожен гість міг спостерігати народження живого пива.

Перша львівська грильова ресторація м'яса та справедливості

Адреса: вул. Валова, 20

Середній чек: 500 грн

Кухня: локальна

Заклад спеціалізується на приготуванні різних видів м'яса. У ресторану своя оригінальна концепція — за легендою творців, його відкрив останній міський кат, який після запанування в країні демократії залишився без роботи. А ніхто краще за ката не знається на м'ясі, запевняють автори закладу.

Пструг, хліб та вино

Адреса: вул. Братів Рогатинців, 49

Середній чек: 400 грн

Кухня: локальна

Пструг — це карпатська назва форелі. Так ресторан назвали невипадково: він спеціалізується на запеченій форелі за старими карпатським рецептами. Особливого колориту закладу додає інтер'єр та старовинна будівля, в якій він розташований.

Реберня під Арсеналом

Адреса: вул. Підвальна, 5

Середній чек: 400 грн

Кухня: гриль-бар

Меню ресторану вкрай лаконічне — тут подають м'ясо на грилі та гарніри до нього. Особливу брутальну атмосферу створює інтер'єр з вражаючою колекцією зброї, а саме — стародавніх сокир із різних країн світу.

Ресторація Бачевського

Адреса: вул. Шевська, 8

Середній чек: 600 грн

Кухня: локальна

Тут подають оригінальні авторські страви з незвичайними назвами та місцевим колоритом. Заклад може похвалитися відмінним інтер'єром і цікавою історією. Його названо на честь сім'ї Бачевських, яка в XVIII столітті заснувала у Львові перший у світі завод масового виробництва горілки. З цієї причини відвідувачам пропонують незвичайні спиртні напої, зокрема понад 45 видів наливок.

Театр пива Правда

Адреса: пл. Ринок, 32

Середній чек: 300 грн

Кухня: ресторан-пивоварня

Улюблений заклад львівських пивоманів знаходиться у триповерховій будівлі в центрі міста. Завдяки панорамному склінню відвідувачам відкривається приголомшливий краєвид на площу Ринок і міську Ратушу. Тут подають із десяток сортів пива, які відзначено престижними міжнародними нагородами, і відмінні закуски. А вечорами найкращі українські та іноземні хіти виконує власний джазовий оркестр.

Трапезна ідей

Адреса: вул. Валова, 18а

Середній чек: 350 грн

Кухня: локальна

Трапезна розміщена при Музеї ідей, який натомість займає частину приміщень старовинного Бернардинського монастиря. Атмосферності додають товсті кам'яні стіни та масивні дубові меблі. За задумом творців, це місце, куди приходять художники після роботи над проектами, де вони зустрічаються, сперечаються і обговорюють нові ідеї. Всьому цьому сприяє традиційна галицька кухня.

Цукерня

Адреса: вул. Староєврейська, 3

Середній чек: 350 грн

Кухня: кафе-кондитерська

Класична львівська кав'ярня з великим асортиментом випічки. Відкрившись у 1999 році, Цукерня стала продовжувачем традицій львівських довоєнних кондитерських. Тут великий вибір десертів і різного штибу кави. Туристи нерідко купують фірмові штруделі та сирники як гостинці зі Львова.

Чорний кіт

Адреса: вул. Героїв Майдану, 4

Середній чек: 600 грн

Кухня: європейська та українська

Українська версія англійського пабу. Піч — справжня гордість закладу. У ній випікають піцу, а також домашній хліб за старовинними рецептами. У меню представлені фірмові страви — шашлик Чорний кіт і ковбаски з дикого кабана.

Шампанерія X&X

Адреса: вул. Лесі Українки, 29

Середній чек: 300 грн

Кухня: хот-доги і хачапурі

Міське кафе, де представлені три популярні продукти: шампанське, хачапурі та хот-доги. В меню немає супів і всього два салати. Аудиторія — здебільшого молодь, яка цінує якісну їжу. У закладі відкрита кухня, що дозволяє спостерігати за приготуванням замовлених страв.

Маріуполь

Старий маяк

Адреса: пр. Металургів, 11а

Середній чек: 500 грн

Кухня: європейська, рибна

Творці ресторану виходили з того, що Маріуполь — морське місто-порт і великі кораблі з різних країн є його частими гостями, тому заклад позиціонує себе як збирача традицій кухонь і смаків усього світу. Акцент зроблено на рибних стравах, а інтер'єр виконаний у вигляді палуби великого парусного корабля.

Миргород

Амічі

Адреса: вул. Гоголя, 147а

Середній чек: 450 грн

Кухня: італійська та японська

Це невелике кафе з різноманітним вибором їжі. Тут готують пасти, піцу, салати, суші та роли, а також гарячі страви та десерти. У меню великий вибір вин і кави. У вихідні для дітей відвідувачів проводяться майстер-класи з приготування піци.

Миколаїв

Старгород

Адреса: вул. Спортивна, 9

Середній чек: 700 грн

Кухня: європейська, українська

Ресторан розташований поруч із яхт-клубом, і з його літньої тераси відкривається краєвид на Південний Буг. У закладі п'ять залів, стильний інтер'єр та досить різноманітне меню. Тут подають стейки, рибу, безліч видів салатів і навіть шедеври на зразок равликів та устриць.

Одеса

Bernardazzi

Адреса: вул. Буніна, 15

Середній чек: 700 грн

Кухня: європейська, середземноморська та українська

Заклад для тих, хто знається на кулінарних новаціях і хорошому алкоголі — тут найбагатша в Одесі винна карта. Ресторан п'ять років поспіль отримував нагороди Best of Award of Excellence від авторитетного винного журналу Wine Spectator. Вино тут зберігають особливим чином, а для гостей проводять сліпі дегустації. Родзинка ресторану — небаченої краси літня тераса у внутрішньому дворику. Якщо ви не були тут, ви не бачили Одеси — в цьому переконані творці закладу..

di Mare

Адреса: вул. Приморська, 6

Середній чек: 800 грн

Кухня: європейська

Ресторан розташований на території Одеського морського вокзалу, а з його вікон видно море і яхти. Акцент у меню зроблено на рибі і морепродуктах. Тут готують все — від барабульки до креветок і устриць. В меню вишукані салати, пасти та різотто, а також оригінальні сети з дарів моря. Наприклад, сет з устриць, до якого входить дві рюмки горілки та червона ікра.

Dizyngoff

Адреса: пл. Катерининська, 5

Середній чек: 700 грн

Кухня: авторська

Це модний ресторанчик, де подають популярні страви близькосхідної, мексиканської і навіть тайської кухні, до того ж далеко не завжди "в оригіналі", а в авторському, незвичайному виконанні. В меню є кілька видів хумусу, гуакамоле з паростками сої і том-ям. Відвідувачі запевняють: остання страва на смак точнісінько, як у Таїланді.

Fratelli

Адреса: вул. Грецька, 17

Середній чек: 800 грн

Кухня: італійська

Ресторан із відмінним вибором вин та класичною італійської кухнею. У закладі подають різноманітні види пасти та різотто, а також рибу і морепродукти на грилі. Сири, оливкову олію, бальзамічний оцет, трюфельне масло ресторан закуповує в Італії, а фокаччу, чіабатту та піцу кухарі випікають у власній дров'яної печі.

Kotelok

Адреса: вул. Садова, 17

Середній чек: 500 грн

Кухня: середземноморська, локальна

Творці називають Kotelok баром мідій. Тут подають найрізноманітніші варіації на тему риби та інших дарів моря, зокрема чорноморських рапанів. Мідіям відведено особливе місце: їх готують 12 способами і подають прямо в казанках — на компанію.

NoodleMan

Адреса: вул. Єврейська, 47

Середній чек: 400 грн

Кухня: азіатська

Локшина-бар з яскравим інтер'єром та традиційними стравами південно-східної Азії. Тут подають вонтони, кілька видів рамена, локшини та бургерів, а також морепродукти і м'ясо з екзотичними приправами.

Maman

Адреса: вул. Ланжеронівська, 18

Середній чек: 500 грн

Кухня: локальна, близькосхідна

Популярний ресторан у центрі Одеси, де із заморськими кулінарними шедеврами мирно сусідять звичні домашні страви на кшталт форшмака, котлет із пюре, голубців або фаршированого перцю. Крім того, всі вони приготовлені незвичайним авторським способом.

Брати Гриль

Адреса: вул. Дерибасівська, 17

Середній чек: 500 грн

Кухня: стейк-хаус

Елегантний ресторан у самісінькому центрі Одеси, де подають класичні стейки, страви з м'яса та риби. Крім того, в меню є несподівані позиції з абсолютно різних кухонь світу. Наприклад, близькосхідні хумус і фалафель, в'єтнамський суп із рисовою локшиною та яловичиною, а також місцеві рапани.

Дача

Адреса: Французький бульвар, 85, корпус 15

Середній чек: 550 грн

Кухня: східноєвропейська домашня

Концептуальний заклад, що відтворює атмосферу приморського будинку відпочинку 1930-х років, розташований у відреставрованій старовинній садибі на території санаторію імені Валерія Чкалова. Тут відмінний літній майданчик у саду. В меню форшмак, куряча шийка, мініатюрні млинчики, тюлька.

Кларабара

Адреса: вул. Преображенська, 28

Середній чек: 500 грн

Кухня: європейська, локальна

Ресторан пропонує популярні страви італійської кухні, класичні стейки та страви з різноманітної чорноморської риби та морепродуктів. У 2014 році заклад було визнано найкращим рестораном локальної кухні в Україні за версією національної премії Сіль.

Компот

Адреса: вул. Дерибасівська, 20

Середній чек: 250 грн

Кухня: східноєвропейська домашня

Компот славиться котлетами з трьох видів м'яса, свіжими ранковими круасанами, випічкою та компотом власного приготування. Тут готують відмінне какао, а до сирників подають сметану прямо в банці.

Риба у вогні

Адреса: Красний провулок, 1

Середній чек: 650 грн

Кухня: європейська, середземноморська

В меню різноманітні страви з риби та морепродуктів. Тут кілька видів ікри та устриць, лобстери, царська юшка з білуги і різноманітні пасти та паельї. Для любителів м'яса подають стейки і качину грудку.

Стейкхаус. М'ясо та вино

Адреса: вул. Дерибасівська, 20/13

Середній чек: 625 грн

Кухня: європейська

Ресторан для поціновувачів м'яса, які полюбляють різноманітність у його приготуванні. Серед фаворитів гостей Стейкхауса перцевий стейк і тосканська дошка закусок. Окрім того, відвідувачі можуть обирати бургери, біфштекси та всілякі десерти.

Тавернетта

Адреса: вул. Катерининська, 45

Середній чек: 420 грн

Кухня: італійська, авторська

У закладі ресторатора Савелія Лібкіна готують італійські страви з місцевих продуктів. З Італії експортують тільки оливкову олію, анчоуси, сири та борошно з твердих сортів пшениці, з якої вже на місці на відкритій кухні роблять пасти. Подають напої власного приготування - домашнє вино та лімончелло, а з лимонадів - оранжину, лімонату і малінату. А піцу з меню творці закладу викреслили з принципових міркувань.

Полтава

Fish & Fusion

Адреса: вул. Конституції, 13

Середній чек: 700 грн

Кухня: середземноморська, фьюжен

У меню представлені в основному страви, приготовані з риби та морепродуктів різноманітними способами — на грилі, на пару, муньєр, у солі, в печі. Також є пасти та різотто. Крім того, в закладі великий вибір десертів і алкоголю.

Міміно

Адреса: вул. Маршала Бірюзова, 15

Середній чек: 400 грн

Кухня: грузинська, європейська

У ресторані кілька залів, які передають атмосферу старої Грузії, а вечорами у закладі звучить жива музика. Тут подають майже всі популярні страви цієї країни — хачапурі, долму, шашлики. Втім, для любителів європейської кухні є і менш екзотична їжа — зокрема, популярний італійський десерт тірамісу.

Суми

Chekhoff's

Адреса: вул. Козацький вал, 2

Середній чек: 300 грн

Кухня: європейська

Стильне, затишне кафе в центрі Сум із широким вибором страв за дуже демократичними цінами. Тут подають стейки і телячі щічки, а до них настойки на будь-який смак. Меню рясніє дотепними назвами з відсилання до творчості письменника Антона Чехова — шашлики та соління Собачки Чехова, оселедець із картоплею Лист до Горького і салат із телятиною Три сестри.

Viva Olive

Адреса: вул. Харківська, 2/1

Середній чек: 300 грн

Кухня: італійська

Тут демократичні ціни і величезний вибір паст, піц, салатів та традиційних італійських закусок. До того ж равіолі та пасти — ручної роботи, а піцу випікають у справжній дров'яній печі.

Тернопіль

Ковчег

Адреса: вул. Анатолія Живова, 5а

Середній чек: 350 грн

Кухня: європейська

Це пивний ресторан, де варять три види ексклюзивного пива з німецького солоду за чеською технологією. До пива подають традиційні пивні закуски, в меню багато м'яса і різні види шашлику. Будівля ресторану вражає своєю химерною формою — вона нагадує прадавній дерев'яний корабель-ковчег. Тут є кілька літніх терас, ігрова кімната для дітей і навіть маленький звіринець.

Трускавець

Dolce Vita

Адреса: вул. Героїв УПА, 11

Середній чек: 400 грн

Кухня: італійська

Сімейний ресторан із затишним інтер'єром та традиційними італійськими стравами. В меню численні салати, піци і пасти. Також тут вражаючий вибір десертів, зокрема справжнього італійського морозива.

Ужгород

Old Continent

Адреса: пл. Шандора Петефі, 4

Середній чек: 800 грн

Кухня: європейська

Це найфешенебельніший ресторан міста, і працює він при однойменному п'ятизірковому готелі. Тут вишуканий інтер'єр, кілька залів і гарний літній майданчик у внутрішньому дворику. В меню — багато традиційних страв європейської кухні. До уваги гостей пропонується велика винна карта.

Харків

Argentina Grill

Адреса: пр. Науки, 20

Середній чек: 600 грн

Кухня: стейк-хаус, аргентинська

Вишуканий заклад із латиноамериканським колоритом та великим вибором страв. Тут готують реберця, стейки, бургери з мармурової телятини і пряні ковбаски. Крім того, в закладі великий вибір ситних сніданків та обідів.

Panorama

Адреса: Костюринський провулок, 2

Середній чек: 700 грн

Кухня: японська, італійська, європейська, українська

У меню цього ресторану є страви на будь-який смак — починаючи від українського борщу з печінкою та закінчуючи японськими суші. Також тут величезний вибір страв європейської кухні та окремий розділ барбекю з десяти різних позицій. Як бонус відвідувачі отримують прекрасний краєвид на місто з панорамних вікон.

ZUZU

Адреса: пл. Конституції, 2/2

Середній чек: 600 грн

Кухня: середземноморська, європейська, середньосхідна, азіатська

Від гастрономічного вибору в ZUZU паморочиться голова, визнають самі творці ресторану. В меню — переосмислені хіти світової ресторанної та вуличної їжі: рамен, хумус, яффо, бургери, равіолі та кебаб. Головна ідея — створити атмосферу дружньої вечері, щоб через різноманітність їжі на столі відвідувачі не могли втриматися від спокуси спробувати страву сусіда.

Наша Дача

Адреса: вул. Батумська, 4а

Середній чек: 500 грн

Кухня: італійська

Заміський ресторан у десяти хвилинах їзди від міста зі стильним інтер'єром та вишуканою кухнею. Тут також є власна бакалійна лавка з фермерськими продуктами — домашнім варенням, натуральним медом, італійської бакалією, маслом і сухофруктами.

Чехов

Адреса: вул. Сумська, 84/2

Середній чек: 500 грн

Кухня: європейська, японська

Сімейний ресторан із літньою верандою. Інтер'єр відтворює атмосферу дворянської садиби зі старовинним фортепіано, бібліотекою та плетеними кріслами на терасі. В меню поєдналася класична європейська кухня і акценти нових світових трендів гастрономії. Тут подають сніданок по-лівійськи, тартар із тунця, стейк із лосося з лимонним перлотто та суші.

Херсон

Nostalgie

Адреса: вул. Старообрядницька, 12

Середній чек: 400 грн

Кухня: європейська

Ресторан розташований в центрі Херсона — між Драмтеатром та Покровським сквером. Тут оздоблений каменем зал із каміном, а літня тераса в сезон буквально потопає в зелені. Найпопулярніші страви — баранина, тушкована з овочами, домашня паста і телятина в пряних травах. Є власна випічка.

Чернігів

Хряк

Адреса: вул. Київська, 12

Середній чек: 400 грн

Кухня: американська і європейська

Заклад розташовується у старовинному дерев'яному маєтку і славиться свіжозвареним крафтового пивом і м'ясними стравами відмінної якості, приготованими на відкритому грилі або в печі.