Ваш союзник у боротьбі з холестерином. Чим корисна спаржева квасоля та 7 найкращих рецептів, щоб включити її в раціон
З початком нового року багато хто замислюється про те, як внести у своє життя прості зміни для зміцнення здоров’я і збільшення тривалості життя. Хороша новина: коригування раціону може істотно вплинути на загальний стан організму, особливо на здоров’я серця.
Дослідницька група вивчила понад 1000 продуктів, виділивши 100 найкорисніших для серцево-судинної системи. Один із них — звичний зелений овоч, який завдяки багатому складу допомагає знижувати рівень холестерину і покращувати здоров’я серця.
Який овоч допоможе знизити холестерин?
На 73-му місці списку опинилася зелена стручкова квасоля. Вона містить сапоніни — фітонутрієнти, що сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину (ЛПНЩ). Ці речовини запобігають його всмоктуванню в кишечнику, не впливаючи на «хороший» холестерин (ЛПВЩ). Сапоніни також мають протиракові та протизапальні властивості й допомагають контролювати рівень глюкози в крові.
Чому квасоля корисна?
Крім сапонінів, стручкова квасоля багата харчовими волокнами: одна порція забезпечує близько 3 грамів клітковини. Розчинна клітковина зв’язує холестерин у кишечнику, виводячи його з організму. Вживання додаткових 5 грамів розчинної клітковини на день може суттєво знизити рівень холестерину.
До того ж квасоля багата на калій і фолат — елементи, які знижують артеріальний тиск. Дослідження показують, що дієти, насичені фолатом, сприяють зниженню систолічного та діастолічного тиску. Калій, своєю чергою, підтримує баланс електролітів і компенсує шкідливий вплив натрію. Однак людям із хронічними захворюваннями, такими як діабет або хвороби нирок, слід проконсультуватися з лікарем перед збільшенням споживання калію.
Як краще готувати?
Свіжа або заморожена стручкова квасоля зберігає максимум вітамінів і мінералів. Заморожені овочі іноді навіть перевершують свіжі, оскільки заморожуються одразу після збору, тоді як свіжі можуть втрачати частину поживних речовин під час зберігання.
Що стосується способів приготування, то бланшування або приготування на пару краще зберігають корисні речовини, такі як фолат, порівняно з варінням або смаженням. Щоб отримати максимум користі, готуйте квасолю за низьких температур протягом короткого часу.
Найважливіше — готувати квасолю так, щоб вам було приємно її їсти. Адже регулярне вживання багатих на вітаміни овочів — це ключ до зміцнення здоров’я.
Вегетеріанське карі: зігріваюча страва тайської кухні
Рецепт салату Нісуаз зі свіжого тунця
Баранина по-середземноморськи: простий рецепт вишуканої страви у мультиварці
Овочі із зеленим моле: чудова страва для вечері
Швидкий і смачний рецепт: зелена квасоля з ароматним імбиром
Гарнір за 10 хвилин. Зелена квасоля з мигдалем
Ситно, яскраво і хрумко: запіканка з макаронів із квасолею та гарбузовим насінням
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.