«Занадто смачні для невістки». Як приготувати баклажани по-японськи
Осінні баклажани в Японії смакують по-особливому (Фото: depositphotos/АІ)
Більшість людей вважають баклажани та інші представники родини пасльонових, такі як помідори, овочами через їхній солонуватий смак — проте з ботанічної точки зору вони є фруктами. Фруктами, які не можна давати невісткам у Японії.
Баклажани в Японії досягають піка смаку в період zansho (заншо дослівно «затяжна спека»), що відбувається серединою серпня — кінцем вересня. Такі осінні баклажани (чи aki nasu) особливо смачні і мають ніжну, насичено-фіолетову шкірку та соковиту, блідо-жовто-зелену м’якоть. Всі вони майже без насіння, а деякі сорти, як Камо насу з Кіото, мають форму цибулини та приземкувату форму. Інші, такі як Хаката насу, що вирощуються на Кюсю, довгі та тонкі. Усі справжні японські сорти мають темну, а не зелену чашечку.
Але до чого ж тут стосунки між свекрухою та дружиною її сина? Річ у тому, що японці полюбляють kotowaza (афоризми), і багато із них використовують їжу як точку повороту мудрості і повчання. Найбільш відомий котоваца про баклажан говорить: «Ніколи не подавай осінні баклажани невістці» (Aki nasu wa yome ni kuwasu na).
Більшість японців скажуть вам, що ця фраза означає, що осінні баклажани настільки смачні, що молоді наречені не заслуговують на них. Якщо ви не знайомі з японським гумором щодо родичів, вам слід знати, що жарти зазвичай спрямовані на матір чоловіка, а не на шкоду матері дружини, що є типовим явищем у багатьох західних країнах. Тут акі насу є настільки цінним продуктом, що свекрухам нагадують про те, що їхній тонкий смак слід берегти і насолоджуватися ним виключно для себе.
Однак, як розповідає The Japan Time, існує й інше, менш відоме тлумачення тієї ж котовази, яке стверджує турботу про здоров’я нареченої та майбутнє потомство родини. Оскільки японські баклажани майже не мають насіння, існує (символічне) припущення, що наречена, яка занадто налягає на смачні баклажани, може стати «без насіння» — іншими словами, бездітною. У цій інтерпретації турботлива свекруха не ділиться смачним осіннім продуктом не через жадібність, а через занепокоєння.
Як готувати такі баклажани? Вони смакують в маринаді, як додаток до ранкового рису чи запечені із куркою у пікантному соусі. Саме таким рецептом ділимося сьогодні.
По-японськи: рецепт фаршированих баклажанів з куркою
Рецепт баклажанів у фритюрі по-корейськи
Індійська спека на вашій тарілці: баклажани в кокосовому каррі-соусі
Мариновані баклажани як гриби: особлива закуска цієї осені
Квашені баклажани на осінь чи зиму: ідеально до вечері