«Занадто смачні для невістки». Як приготувати баклажани по-японськи

9 жовтня, 06:17
Осінні баклажани в Японії смакують по-особливому (Фото: depositphotos/АІ)

Осінні баклажани в Японії смакують по-особливому (Фото: depositphotos/АІ)

Більшість людей вважають баклажани та інші представники родини пасльонових, такі як помідори, овочами через їхній солонуватий смак — проте з ботанічної точки зору вони є фруктами. Фруктами, які не можна давати невісткам у Японії.

Баклажани в Японії досягають піка смаку в період zansho (заншо дослівно «затяжна спека»), що відбувається серединою серпня — кінцем вересня. Такі осінні баклажани (чи aki nasu) особливо смачні і мають ніжну, насичено-фіолетову шкірку та соковиту, блідо-жовто-зелену м’якоть. Всі вони майже без насіння, а деякі сорти, як Камо насу з Кіото, мають форму цибулини та приземкувату форму. Інші, такі як Хаката насу, що вирощуються на Кюсю, довгі та тонкі. Усі справжні японські сорти мають темну, а не зелену чашечку.

Реклама

Але до чого ж тут стосунки між свекрухою та дружиною її сина? Річ у тому, що японці полюбляють kotowaza (афоризми), і багато із них використовують їжу як точку повороту мудрості і повчання. Найбільш відомий котоваца про баклажан говорить: «Ніколи не подавай осінні баклажани невістці» (Aki nasu wa yome ni kuwasu na).

Більшість японців скажуть вам, що ця фраза означає, що осінні баклажани настільки смачні, що молоді наречені не заслуговують на них. Якщо ви не знайомі з японським гумором щодо родичів, вам слід знати, що жарти зазвичай спрямовані на матір чоловіка, а не на шкоду матері дружини, що є типовим явищем у багатьох західних країнах. Тут акі насу є настільки цінним продуктом, що свекрухам нагадують про те, що їхній тонкий смак слід берегти і насолоджуватися ним виключно для себе.

Однак, як розповідає The Japan Time, існує й інше, менш відоме тлумачення тієї ж котовази, яке стверджує турботу про здоров’я нареченої та майбутнє потомство родини. Оскільки японські баклажани майже не мають насіння, існує (символічне) припущення, що наречена, яка занадто налягає на смачні баклажани, може стати «без насіння» — іншими словами, бездітною. У цій інтерпретації турботлива свекруха не ділиться смачним осіннім продуктом не через жадібність, а через занепокоєння.

Як готувати такі баклажани? Вони смакують в маринаді, як додаток до ранкового рису чи запечені із куркою у пікантному соусі. Саме таким рецептом ділимося сьогодні.

По-японськи: рецепт фаршированих баклажанів з куркою

Баклажани в японській традиції мають особливе значення, а піка смаку набувають на початку осені. У поєднанні з курячим фаршем та пікантним соусом вони створюють ідеальну смачну страву в азійському стилі.

Рецепт баклажанів у фритюрі по-корейськи

Овочі виходять просто дивовижними, тому обов'язково приготуйте їх на найближчу вечерю.

Індійська спека на вашій тарілці: баклажани в кокосовому каррі-соусі

Гостра паста карі і соус із листя карі та кокуму роблять навіть звичайні овочі яскравою гастрономічною пригодою. Готуйте на грилі і насолодлжуйтесь смаком Індії.

Мариновані баклажани як гриби: особлива закуска цієї осені

Це пікантна закуска сезону, яка підійде до будь-якого гарніру. Легко готується з простих інгредієнтів, відмінно смакує та стане знахідкою до прийому гостей.

Квашені баклажани на осінь чи зиму: ідеально до вечері

Ця пряна овочева закуска ідеально смакуватиме на вечерю до основної страви, хоч ними можна насолоджуватися і зі шматком улюбленого хліба.
Показати ще новини