Знижують ризик діабету. Найкращі замінники вершкового масла, рекомендовані вченими
Перехід від раціону з високим вмістом насичених жирів тваринного походження до дієти з ненасиченими рослинними жирами може змінити жировий склад крові.
Згідно з недавнім дослідженням, опублікованим у журналі Nature Medicine, заміна насичених жирів рослинними ненасиченими жирами пов’язана зі зниженням захворюваності на діабет 2 типу та серцево-судинними захворюваннями.
«Наше дослідження ще раз підтверджує користь дієти, багатої на ненасичені рослинні жири, як, наприклад, середземноморської дієти, і може допомогти в складанні цільових рекомендацій для тих, хто прагне поліпшити свої харчові звички», — заявив Клеменс Віттенбехер, керівник дослідження з Технологічного університету Чалмерса.
Під час дослідження аналізувалися ліпіди крові - жири, що містяться в крові. Науковці вивчили дані 113 учасників дослідження DIVAS, у рамках якого 195 осіб із Великої Британії були розділені на три групи. Перша група дотримувалася дієти з високим вмістом насичених тваринних жирів протягом 16 тижнів, тоді як інші групи дотримувалися дієт з підвищеним вмістом мононенасичених або поліненасичених рослинних жирів. Учасники також здавали зразки крові. Дослідники розробили систему оцінки, яка підсумовувала вплив заміни насичених жирів на ненасичені на 45 концентрацій ліпідних метаболітів.
«Ми використовували мультиліпідну шкалу (MLS) для оцінки впливу на ліпіди крові. Високий рівень MLS вказує на здоровий профіль жирів у крові, а високе споживання ненасичених рослинних жирів може сприяти таким позитивним рівням MLS», — зазначив Фабіан Ейхельманн, перший автор дослідження з Німецького інституту.
Аналіз показав, що учасники з вищим рівнем MLS або rMLS, що вказує на більшу кількість корисних жирів у раціоні, мали значно менший ризик розвитку кардіометаболічних захворювань. Вищий рівень MLS був пов’язаний із шестиразовим зниженням ризику серцево-судинних захворювань (32% проти 5%) та у п’ять разів значнішим зниженням ризику діабету 2 типу (26% проти 5%).
Однак дослідження має свої обмеження, такі як відсутність незалежних підтверджень для абсолютних величин ефекту на всі метаболіти та обмеження на основі переважно європейського походження учасників.
Згідно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я, зниження споживання насичених жирів може сприяти зниженню рівня холестерину ЛПНЩ і принести користь здоров’ю серця. Заміна насичених жирів на поліненасичені або мононенасичені жири з рослинних джерел може також знизити ризик ішемічної хвороби серця.
«Тваринні жири, насичені жири, підвищують ризик серцево-судинних захворювань, збільшуючи рівень ліпідів у крові. Це пов’язано з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань», — пояснила Еванджелін Манціоріс, доктор філософії та акредитований практикуючий дієтолог із Південної Австралії.
Корисні жири важливі для здоров’я, особливо для клітинних мембран і мозку. «Рослинні джерела жирів часто містять мікроелементи, антиоксиданти та інші корисні рослинні сполуки, які зменшують запалення в організмі. Навпаки, насичені жири тваринного походження сприяють запаленню та збільшують ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та деяких видів раку», — додала Дана Ханнес, доктор філософії та клінічний дієтолог Медичного центру RR-UCLA.
Рекомендації для американців радять, щоб менш як 10% калорій на день приходили з насичених жирів. Однак близько 70−75% дорослих у США перевищують цю норму. Для зниження споживання насичених жирів можна замінити їх ненасиченими, використовуючи горіхи, насіння або авокадо замість сиру і кулінарні олії з високим вмістом поліненасичених і мононенасичених жирів замість вершкового масла.
Вибір корисних рослинних олій важливий. «Мононенасичені олії, такі як оливкова, олія авокадо та арахісова олія, вважаються найбільш корисними. Однак пальмова та кокосова олії містять багато насичених жирів і можуть не бути найкращим вибором», — зазначає Ханнес.
Крім того, повторно нагріті олії втрачають свою корисність і можуть виділяти токсини. Прості заміни, як-от використання ріпакової, кукурудзяної або соняшникової олії замість вершкового масла, а також відмова від олії в бутербродах можуть значно поліпшити якість раціону.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.