Може бути різним. Усе, що ви хотіли знати про блакитний сир
Сир з блакитною пліснявою — що треба знати (Фото: freepik/freepik)
Цей сир відомий своїми характерними прожилками блакитної (або іноді відтінків зеленого, сірого або навіть чорного) цвілі, що проходить через тіло сиру.
Існує багато різних видів блакитного сиру. Він може бути м’яким і кремовим або твердим і розсипчастим. Блакитний сир можна виготовляти з коров’ячого, овечого або козячого молока, а деякі сорти містять вершки.
Апокрифічна історія походження блакитного сиру полягає в тому, що він виник у середньовіччі випадково, коли сировар залишив частково з'їдену буханку хліба в печері, де зберігався сир у Рокфорі, Франція. Коли він повернувся, то виявив, що сир був змінений цвіллю хліба, перетворивши його на перший блакитний сир. Хоча насправді ймовірніше, що молоко, з якого був виготовлений сир, було піддано спорам цвілі, і це були не ті, що походять із хліба. Незалежно від того, як він спочатку з’явився, блакитний сир використовувався в кулінарії протягом сотень років. Ось усе, що вам потрібно знати про цей незвичайний сир і як його використовувати на своїй кухні.
Як виготовляється блакитний сир
Блакитний сир виготовляється шляхом додавання блакитної цвілі (зазвичай у формі порошку) до сиру на ранніх стадіях процесу виготовлення. Коли сир сформований у вигляді головок, їх проколюють, щоб повітря могло проникнути всередину й дозволити фірмовій цвілі вирости (цей процес називається «прорізування голкою»).
Існує багато різних сортів блакитного сиру — деякі з них витримуються довше, ніж інші, з більшою чи меншою кількістю вологи, що відтікає під час процесу виготовлення, і виготовлені з різними видами цвілі. Ці варіації призводять до сирів із різними консистенціями та смаками.
Який смак блакитного сиру
Смак блакитного сиру коливається від м’якого до гострого. Він має трохи солонуватий смак з відтінком терпкості. Тип використовуваної цвілі, а також стадія процесу, на якому вона введена, є важливими факторами, які впливають на кінцевий смак.
Рецепт вершкового гратена з брюссельської капусти та блакитного сиру
Чи безпечно їсти блакитний сир
Спори цвілі, які потрапляють у блакитний сир, називають пеніцилом (це не той самий штам, який використовується для виготовлення антибіотиків). Різні штами цієї цвілі використовуються в різних сирах, що призводить до різноманітності смаків. Блакитний сир безпечний для більшості людей — процес травлення природним чином знищує активні спори, присутні в сирі. Однак певні верстви населення, які особливо сприйнятливі до лістеріозу, повинні уникати споживання блакитного сиру, включаючи вагітних жінок, людей старше 65 років, немовлят і людей з ослабленою імунною системою, згідно з USDA.
Французький рокфор
Рокфор — оригінальний блакитний сир (хлібної та печерної слави). Сьогодні його все ще виробляють у регіоні Рокфор у Франції, з овечого молока та витримують у вапнякових печерах. Вони відіграють важливу роль у розвитку цвілі та старінні сиру, надаючи рокфору характерну блакитну мармуровість і складний смак. Рокфор — твердий, але вершковий сир, який можна нарізати або кришити. Він має сильний, перцевий смак з відтінками пікантного умамі та солоності. Спробуйте його кришити на салатах, смажених овочах і пирогах або додайте у соуси та заправки.
Рецепт смаженої брюссельської капусти з горіхами та блакитним сиром
Блакитний Стілтон
Англійський блакитний сир, виготовлений з коров’ячого молока, виробляють лише в трьох англійських графствах. Стілтон — напівм'який, сухий, розсипчастий сир із м’яким маслянистим смаком, у якому присутні перцеві нотки з блакитними прожилками. Стілтон добре підходить для пікантних страв і соусів або подрібнений на салати та стейки.
Горгонзола
Сир Горгонзола родом з Північної Італії. Як правило, його виготовляють із коров’ячого молока, хоча інколи можна додати трохи овечого та/або козячого, щоб отримати трохи гостріший сир. Молода горгонзола називається dolce і має більш м’яку, вершкову консистенцію та м’який смак, ніж піканте з довшою витримкою, який має гостріший смак і сухішу, розсипчасту структуру. Дивовижний смак горгонзоли добре поєднується з гіркою зеленню та солодкими фруктами, а також вона чудово поєднується з вершковими соусами.
Вершковий та ніжний: суп з броколі та блакитним сиром
Іспанський Кабралес
Виготовляється в основному з коров’ячого молока, кабралес — це ще один сорт блакитного сиру з певними обмеженнями щодо того, де його можна виробляти. Цей іспанський сир повинен бути виготовлений із сирого молока тварин (переважно коров’ячого, але іноді додається овече та/або козяче), які паслися в горах Астурії на півночі Іспанії. Потім сир витримується в печерах у тих же горах.
Кабралес — напівм'який сир із сильним землистим, злегка кислуватим смаком. Це дуже бажаний сир, який може бути дорогим; якщо ви шукаєте менш дорогу альтернативу, Valdeón — це подібний з трохи м’якшим смаком. Обидва сири добре поєднуються з солодкими винами, такими як херес, з шоколадом, і є хорошими кандидатами для приготування пікантних страв.
Як зберігати блакитний сир
Його можна зберігати в герметичному контейнері або загорнутим в алюмінієву фольгу, пластикову плівку або пергаментний папір до трьох тижнів.
Вишукана простота: святкова закуска з айсберга із заправкою з блакитного сиру
Як подавати блакитний сир
Він є чудовим доповненням до сирної тарілки або дошки з м’ясними виробами в поєднанні з фруктами, горіхами та солодкими винами. Це також універсальний інгредієнт, який привносить свій дивовижний смак у все, від заправки до салату до вершкового соусу для пасти.